Kodinhoito

Milloin ja miten terassin öljyäminen ja pesu pitää tehdä? Näillä ohjeilla onnistut!

Kun terassista pitää huolta, sen käyttöikä kasvaa huomattavasti. Näillä ohjeilla terassi pysyy siistinä ja hyväkuntoisena vuodesta toiseen!

Terassin pesu pitäisi toteuttaa jopa kerran vuodessa, jotta terassi pysyy hyväkuntoisena. Oikea aika huoltaa terassi on keväällä tai kesällä, kun yöpakkasia ei enää ole ja säätiedotus lupaa poutaa. Terassin öljyäminen on hyvä tehdä parin vuoden välein.

Kokosimme yhteen kaiken, mitä terassin huoltamisesta pitää tietää. Näiden ohjeiden avulla terassi puhdistuu käden käänteessä!

Lue myös: Näin kunnostat mökin kesäkuntoon – 5 vinkkiä mökkikauden alkuun

1. Tarkista terassin kunto ennen terassin käsittelyä

Aloita terassin huolto tarkistamalla, missä kunnossa terassi on talven jäljiltä. Jos terassissa on lahoja tai huonokuntoisia puuosia, ne tulee vaihtaa uusiin. Poista myös vanha hilseilevä maali esimerkiksi teräsharjalla tai -kaapimella.

Arvioi seuraavaksi, kuinka likainen terassi on. Pääseekö liasta ja hometahroista eroon harjalla ja saippualla, vai onko painepesurin käyttäminen tarpeen? Päätä, onko tänä vuonna aika maalata tai öljytä terassi.

huollettu ja pesty sekä öljytty terassi

2. Terassin pesu

Maalatun terassin huolloksi riittää usein peseminen laimennetulla mäntysuopaliuoksella. Uutta maalia on aika laittaa pintaan, kun edellinen maalipinta alkaa lohkeilla.

Myös öljytyn puuterassin huolto aloitetaan pesemisellä. Pintojen puhdistamiseen voi käyttää mietoa pesuaineliuosta.

Jos terassi ei ole liian likainen, se kannattaa hinkata puhtaaksi harjalla. Painepesuria tulisi käyttää vain todella likaisen terassin puhdistamiseen, sillä painepesuri työntää kosteuden puun sisään. Tällöin puun pinta saattaa tuntua kuivalta, mutta puun täydellinen kuivuminen voi kestää jopa viikon. Harjapesun jälkeen terassi kuivuu muutamassa poutapäivässä.

Kuivumisaikoihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti silloin, kun suunnitelmissa on öljytä terassi pesemisen jälkeen, sillä puun täytyy antaa kuivua kunnolla ennen öljyämistä.

Lue myös: Haaveissa oma huvimaja? Muista nämä 10 asiaa ennen kuin alat rakentaa

terassin öljyäminen

3. Terassin öljyäminen

Öljyäminen pidentää terassin käyttöikää huomattavasti. Terassi tulisikin öljytä parin vuoden välein.

Ota kuitenkin huomioon, että öljyttävän puun tulee olla kuivaa. Märkään puuhun öljy ei pääse imeytymään kunnolla, eikä öljy näin ollen suojaa puuta kunnolla. Öljyttävän puun kosteus saa olla korkeintaan 18 prosenttia.

Myöskään uutta tai vasta painekyllästetystä puusta rakennettua terassia ei voi öljytä tuoreeltaan. Painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää, ja sen kuivumisessa kestää optimaalisissa olosuhteissa 12 viikkoa. Uusi terassi öljytäänkin ensimmäistä kertaa vasta seuraavana kesänä.

Öljyämistä kannattaa välttää siitepölyaikana, sillä siitepöly voi tarttua terassin pintoihin jättäen ne keltaisiksi.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Öljyä näin:

Levitä puuöljyä puupintaan siveltimellä tai sienellä ja anna öljyn imeytyä puolisen tuntia. Pyyhi imeytymätön öljy pois. Öljyä erityisen huolellisesti poikkisahatut laudanpäät.

Öljyä jokainen lauta päästä päähän yhdellä kertaa, jotta vältyt päällekkäisistä sivelyistä aiheutuvilta tummemmilta kohdilta.

Muista varata tarpeeksi öljyä samasta värierästä, ettet joudu öljyämään terassia kahdella eri sävyllä.

Lähteet: suomirakentaa.fi, rakentaja.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin ja miten terassin öljyäminen ja pesu pitää tehdä? Näillä ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.