Kodinhoito

Torakka kotona: Näistä merkeistä tiedät, onko asunnossasi kutsumattomia vieraita – asiantuntija kertoo, miten kannattaa toimia

Torakka on aina epämiellyttävä ja ei-toivottu vieras. Mikäli asunnosta löytyy merkkejä torakoista, on syytä aina turvautua ammattiapuun, toteaa tuholaistorjunnan asiantuntija.

Torakka on hyönteinen, jonka moni tunnistaa lähes ensinäkemältä. Isokokoista torakkaa ei sekoita helposti muihin kodin tuholaisiin.

Torakoita havaitaan nykyään suomalaisissa kotitalouksissa koko ajan vähemmän, mutta harva onnistuu välttymään niiltä elämänsä aikana kokonaan.

Vaikka torakoiden jälkeensä jättämä tuho ei ole verrattavissa esimerkiksi luteiden aiheuttamaan kaaokseen, on niistä kuitenkin syytä hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti.

Kysyimme Suomen Tuholaistorjunnan asiantuntija Juha Keräseltä, mistä tietää, että kotona on torakka, millaista vahinkoa se voi aiheuttaa ja miten havaintoon kannattaa reagoida.

Torakka kotona.
Torakat ovat ruskeita tai kellertäviä, ja niillä on leveä ja litteä ruumis. © iStockphoto

Mistä tietää, että kotona on torakka?

Ensimmäinen merkki torakoista on usein niiden uloste sekä muut torakoiden perässään jättämät jäljet. Torakoiden ulosteet ovat pieniä ja mustia, ja torakat tahrivat esimerkiksi seiniä ja lattioita kulkiessaan asunnossa, kertoo Keränen.

”Torakkanymfit luovat nahkansa useasti ennen kasvamistaan aikuisiksi, joten tyhjät kuoret ovat selvä merkki torakoista. Torakat kaihtavat valoa, joten valot sytyttäessään saattaa nähdä torakoiden juoksevan piiloon. Torakat myös aiheuttavat epämiellyttävää ummehtunutta hajua”, Keränen listaa.

Keräsen mukaan torakat viihtyvät parhaiten kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Usein torakoita voikin löytää muun muassa keittiöstä hellan lähettyviltä, roskakaapista putkistojen vierestä tai kylpyhuoneista ja taloyhtiöiden pesutuvista.

Millaista vahinkoa torakat aiheuttavat?

Torakat ovat epämiellyttäviä vieraita monesta syystä. Torakat saattavat paitsi tuhota huonekaluja ja elintarvikkeita myös levittää tauteja.

Torakat eivät pistä, ja ne purevat ihmisiä verrattain harvakseltaan, mutta tietyt torakkalajit saattavat kantaa mukanaan esimerkiksi salmonellaa.

Kodista löytyi torakka, mikä neuvoksi?

Vaikka internet on pullollaan erilaisia vinkkejä torakoiden pään menoksi, suosittelee Keränen turvautumaan aina ammattiapuun, mikäli torakoita on päässyt sisälle asuntoon.

”Torakoiden torjunnassa käytetään usein erikoisvalmisteisia geelimäisiä syöttejä ja liima-ansoja. 
Torjuntatoimien seuranta ja liima-ansojen säännöllinen tarkastus on tärkeää. Seurantaa kannattaa jatkaa vielä parin kuukauden ajan torakkahavaintojen päättymisen jälkeen”, Keränen selittää.

”Torjuntaa edistää myös roskien päivittäinen vienti ja yleinen siivous, kuten rasvatahrojen pyyhkiminen keittiöstä, sillä rasva ja ruoantähteet houkuttelevat torakoita keittiöön.”

Voiko torakoiden tuloa kotiin jotenkin estää?

Keräsen mukaan kaikista tehokkain tapa ehkäistä torakkaongelmia on huolehtia kodin perussiisteydestä. Aina sekään ei riitä, mutta tiettyjä kodin nurkkia puunaamalla pääsee jo pitkälle.

”Paperit, lehdet ja pahvilaatikot tarjoavat suojaa, joten nämä kannattaa pitää järjestyksessä. Ruoantähteet ja rasvaroiskeet keittiössä tarjoavat ravintoa, joten keittiö kannattaa pitää erityisen puhtaana”, Keränen painottaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Torakka kotona: Näistä merkeistä tiedät, onko asunnossasi kutsumattomia vieraita – asiantuntija kertoo, miten kannattaa toimia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.