Kodinhoito

Kodin tuholaiset kuriin – näin estät ja häädät yleisimmät kotona vipeltävät ei-toivotut vieraat

Jokaisesta kodista voi joskus löytyä kutsumattomia vieraita. Jyrsijät viihtyvät jätekatoksissa ja komposteissa, vaatehuoneen ovat vallanneet koit ja kuoriaiset, kylpyhuoneen nurkassa vipeltää sokeritoukkia. Näin häädät tuholaiset!

Kodin tuholaiset ja hyönteiset eivät ole merkki likaisesta kodista, vaikka ne siivoamattomassa asunnossa viihtyvätkin. Tuholaisia voi kantautua kotiin esimerkiksi kaupasta, elintarvikkeista ja matkalaukussa kaukomailta.

Lue myös: Hyönteisen pisto voi aiheuttaa ikävän reaktion: Katso listasta, miten pistot ja puremat hoidetaan

Monet tuholaiset kuolevat Suomen talvessa, mutta sitä on turha odottaa. Ei-toivotut ötökät on paras häätää heti. Tärkeintä on tunnistaa tuholainen. Kaupunkien ympäristökeskukset auttavat tunnistamaan ötököitä ja osaavat neuvoa niiden tuhoamisessa.

Estä ja myrkytä kodin tuholaiset

Tuholaisten sisäänpääsyä voi estää tuuletusikkunoiden verkoilla ja tilkkimällä kaikki lattian ja nurkkien raot. Myrkyttäminen on kuitenkin varmempi tapa. Isoja eläimiä voi pyydystää erilaisilla loukuilla. Lue aina tarkkaan myrkkyjen käyttöohjeet ja käytä niitä oikein.

Ulos ja sisälle on olemassa eri aineet. Ekologisiakin torjuntakeinoja on olemassa. Esimerkiksi sokerimuurahaiset kaihtavat kanelia. Sitä kannattaa levitellä niiden poluille ja sisääntuloaukkoon.

Banaanikärpäset saa hävitettyä suhteellisen helposti, kun niitä ei ole paljon. Torjunta on hyvä aloittaa heti ensimmäisten ötököiden ilmaannuttua, sillä ne lisääntyvät nopeasti. Banaanikärpäsansa on mahdollista virittää monella tavalla.

Elintarvikkeissa yleisimpiä tuholaisia ovat riisihäröt, jauhopunkit ja rohmukuoriaiset. Ne eivät levitä tauteja, mutta esteettisen haitan lisäksi pilaavat elintarvikkeita ulosteillaan ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Sokeritoukat ja torakat viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kylpyhuoneessa ja keittiössä. Myrkytys useampaan kertaan erityisesti putkien ja viemäreiden läheisyydessä auttaa yleensä.

Turkiskuoriaiset ja koit tuhoavat vaatteita ja tekstiilejä. Jos turkiskuoriaisia löytyy, on taloyhtiössä syytä soittaa isännöitsijälle, sillä koko talo on myrkytettävä samanaikaisesti. Vaatekoi vaivaa yhä harvempia mutta riesa se silti on.

Pölypunkki ei ole kuollut sukupuuttoon, mutta hyönteistutkijoiden mukaan pölypunkit ovat nykyisin harvinaisia ja vuodevaatteiden roudaamisen pakkaseen voi unohtaa.

Lude, lutikka… Tässä tapauksessa ei voi puhua rakkaasta lapsesta, mutta monta nimeä syöpäläiseltä löytyy. Lue, miten tunnistat luteet, niidet puremat ja torjut tuholaiset. Pidä myös huoli siitä, etteivät luteet leviä kotiisi kirpputoreilta tai matkoilta.

Lue myös: Marian perheloman karmea seuraus – luteet kulkivat matkalaukussa kotiin, ludepiina kesti kuukausia

Kun täit on häädetty ihmisistä, on aika aloittaa kodin täisiivous. Saatat päästä siivouksessa helpommalla kuin luulet.

Löytyikö pöntöstä mato? Älä säikähdä, se tuskin on peräisin sinusta. Suomalaisissa viemäreissä voi nimittäin asustaa pientä onkimatoa muistuttava harvasukasmato, Dichogaster bolaui eli viemäriliero.

Huonekasvin tuholaiset ovat yleinen ongelma. Tärkeintä niiden torjunnassa on, että tuhoihin reagoi mahdollisimman nopeasti. Lue tästä ohjeet tuholaisten tunnistamiseen ja torjuntaan.

Lue myös Anna.fi:stä: Mikä houkuttelee ampiaisia? Vältä näitä 8 asiaa ja ampiaiset vähenevät ympäriltäsi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin tuholaiset kuriin – näin estät ja häädät yleisimmät kotona vipeltävät ei-toivotut vieraat

Hyvällä maulla rennosti

Olisi fiksua julkaista teksti yleiskielellä. Roudaaminen särähtää korvaan tässä yhteydssä, ja vähän kohottaa kulmia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.