Lemmikit

7 asiaa, mitä koiranomistajan ei koskaan pitäisi tehdä – näitä asioita koirankouluttaja neuvoo välttämään

Kun koira muuttaa kotiin, siitä tulee yksi perheenjäsenistä. On kuitenkin muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, kun on hankkimassa ja kouluttamassa koiraa.

Koiran kanssa eläminen voi olla helppoa tai vaikeaa. Kaikki on kuitenkin kiinni sinusta itsestäsi ja kuinka hyvin tunnet koirasi.

Koirat ovat jokainen yksilöitä. Koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio listasi meille seitsemän asiaa, joita ei itse koirankouluttajana tekisi.

1. Älä hanki liian vaikeaa rotua

Koiran hankinnassa kannattaa perehtyä hyvin eri rotuihin, niiden käytökseen ja koulutukseen. Usein vaikeuksia tulee koirien kanssa, jotka ovat liian haastavia esimerkiksi ensimmäisen koiran hankkivalle ihmiselle.

”En itsekään hanki koirarotua, johon omat rahkeeni ei riitä”, Hakio toteaa. 

Muun muassa vartioimiseen tarkoitetut koirarodut ovat haastavia kouluttaa. Esimerkiksi Suomen viidenneksi suosituin koirarotu saksanpaimenkoira, joka on todella nopea oppimaan, niin hyvässä kuin pahassa.

Saksanpaimenkoira on yksi yleisimmistä koiraroduista ongelmakoiravastaanotoilla, kun taas Suomen suosituinta koirarotua labradorinnoutajaa nähdään vastaanotolla harvemmin. Joskus ajatellaan, että pienet koirarodut olisivat helppoja, mutta asia ei kuitenkaan ole näin.

On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikki koirarodut vaativat koulutusta ja oikeanlaista käsittelyä.

2. Älä hanki koiraa huonoista oloista tai säälin takia

Kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa edistä omalla toiminnalla koiratehtailua tai muuta epäasiallista kasvatustyötä.

Sekarotuiset koirat eivät välttämättä tarkoita pentutehtailua, mutta asia kannattaa varmistaa esittämällä kysymyksiä pentueen vanhemmista ja kasvattajan tarkoitusperistä.

Myöskään kasvattaja tai kenneli ei aina ole tae hyvästä koiranjalostuksesta. Kasvattajalta kannattaa kysyä esimerkiksi, miksi hän on teettänyt pentueen.

Kannattaa myös selvittää, miten kasvattaja on kiinnittänyt huomiota koirien terveyteen ja että toimintaa tehdään koirien etu ja hyvinvointi edellä.

”Tähän lukeutuvat myös rescuekoirat. Suomessa toimii vastuullisia rescuejärjestöjä, joiden kautta kannattaa koira hankkia, jos tällaisen haluaa.”

Rescuekoiran hankinnassa kannattaa miettiä omia motiivejaan. Onko tarkoitus ottaa koira säälistä vai onko motiivina tarjota koiralle hyvä elämä? Säälistä koiraa ei pitäisi koskaan ottaa. 

Usein rescuekoirilla esiintyy erilaisia käyttäytymishaasteita, ja ne vaativat paljon koulutusta ja totuttelua uuteen ympäristöön.

Lue myös: Tekikö lemmikki tarpeet sisälle? Ammattilainen opastaa, mikä tepsii tahroihin parhaiten – ja miten nujerrat ikävät hajut

3. Älä jätä pentuajan koulutusta väliin

Pentuajan koulutukseen pitää panostaa suurella intensiteetillä, koska sillä on vaikutuksia koko koiran loppuelämään ja yhteiseloon.

Pennun tullessa uuteen kotiin on hyvä muistaa, että pentu ei osaa ihmisen odottamia tapoja. Sille täytyy opettaa kaikki, esimerkiksi miten kotona ja ulkona käyttäydytään.

Sosiaalistamisaika eli ikäviikot 3–12 ovat koiralle tärkeitä. Koiran luovutusikä on yleisesti 7–8 viikon ikäisenä, joten aikaa pennun ympäristöön siedättämiselle ei jää kovin montaa viikkoa.

Myös rokottamattomalle pennulle pitää esitellä turvallisesti ympäröivää maailmaa ja siellä olevia asioita. Perustaitojen opetteleminen kannattaa myös aloittaa heti leikin varjolla.

”Pentu oppii koko ajan, opettaa sitä tai ei. Jos pentu pääsee harjoittelemaan ei-toivottuja taitoja omatoimisesti, se oppii, että ne ovat ok.”

Pentukurssit ovat hyvä tapa opetella perustaitoja ammattitaitoisen ohjaajan avustuksella. Kouluttaminen kannattaa kuitenkin aloittaa jo kotona.

Pentukoira harjoittelee herkun avulla
© iStockphoto

4. Älä käytä fyysisen rankaisemisen menetelmiä

Ammattikouluttajatkaan eivät käytä koiriin fyysisen rankaisemisen menetelmiä tai pelkoa tuottavia apuvälineitä, kuten esimerkiksi sitruunapantaa, kolinatölkkejä ja suihkepulloja. Nämä aiheuttavat koiralle pelkoa ja epämukavuutta.

Näillä keinoilla saatetaan onnistua tukahduttamaan käytöstä, jonka toivotaan loppuvan, mutta se ei poista itse ongelmaa tai sen syytä.

Koiralle on tärkeä pienestä asti opettaa ja opastaa rauhallisesti ja johdonmukaisesti, mitä siltä halutaan.

Helpointa on opettaa koiralle haluttuja tapoja ennen kuin se ehtii oppimaan ei-toivottuja käyttäytymismalleja. Jo opituista huonoista tavoista on hankalampi päästä haluttuun pisteeseen.

”Positiivinen vahvistaminen on paras keino auttaa koiraa käyttäytymään, niin kuin ihminen sen haluaisi käyttäytyvän ja opettaa se pois huonoista tavoista.”

Koiran käytöksen muuttamiseen ei ole olemassa pikakeinoja. Tällaiset menetelmät ahdistavat koiraa entisestään.

Esimerkiksi eroahdistus on yksi koirien haastavimmista käyttäytymisongelmista. Tätä ongelmaa ei voi ratkaista pikaisesti vaan se vaatii aikaa ja koira opetetaan pikkuhiljaa sietämään erossa olemista.

5. Älä alista koiraa

Ajatus että koira olisi osa laumaa ihmisperheessä, on jäänyt jo kauas historiaan, vaikka jotkut näin edelleen ajattelevat. Ihminen ei ole koiralle laumanjohtaja, sillä kaksi eri lajia eivät voi muodostaa laumaa, vaan he ovat ikään kuin perhe.

Jos koiraa alistetaan ja pelotellaan auktoriteetilla ja kurittamisella, se aiheuttaa koiralle paljon pelkoja ja heikentää koiran hyvinvointia. Koira joutuu koko ajan elämään eräänlaisessa epätietoisuuden ilmapiirissä.

”Rajat koiralle voi opettaa ilman väkivaltaa ja alistamista. Koiran kanssa elämisen tulisi olla vuorovaikutteista ja ennemminkin vanhemmuuteen verrattavissa oleva suhde.”

Lue myös: Lämpöhalvaus voi koitua koiran kohtaloksi – katso videolta, miltä näyttää koira, joka kärsii lämpöhalvauksesta

6. Älä käytä liikaa googlea koirankoulutuksessa

Google ei ole paras paikka etsiä tietoa koirankouluttamisesta, varsinkin jos koiralla on käytösongelmia.

Netti on täynnä mielipiteitä ja kokemustietoa, vinkkejä ja ohjeita. Monet ohjeista ovat hyvin vanhanaikaisia ja jopa haitallisia koirankoulutuksessa. Iso osa vinkeistä sopii vain koiran peruskoulutukseen.

”Googlesta kuitenkin usein etsitään pikaratkaisuja koirien käytösongelmiin, vaikka sitä ei nimenomaan kannattaisi tehdä. Tärkeämpää olisi pureutua siihen, miksi koira käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.”

Jokainen koira on oma yksilönsä, jolla on omanlainen luonne. Vinkki, joka toimii jollain toisella koiralla, saattaa pahentaa oman koiran tilannetta entisestään.

Ongelmatilanteissa olisi aina hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen ja selvittää syy koiran käytökselle.

Esimerkiksi joillakin koirilla liiallinen aktivointi ja esimerkiksi pallon heittely voi saada koiran niin kierroksille, että sen käyttäytyminen on huonoa. Tällöin käytös paranee yksinkertaisesti vaihtamalla kiihdyttävät leikit koiralle tyypillisempään rauhoittavaan tekemiseen.  

7. Älä vaadi koiralta liikaa

”Yleensä meidän ihmisten oletus on, että koira tottelee kaikissa tilanteissa. Kuitenkaan ei ole olemassa aina kilttiä koiraa tai aina tottelematonta koiraa. Koira käyttäytyy koiralle tyypillisillä tavoilla.”

Usein ihmiset odottavat koiralta enemmän kuin mihin koiran senhetkiset taidot ja ajattelukyky riittävät. Tavallisesti näin tapahtuu silloin, jos perheessä on jo koira, joka tottelee todella hyvin. Silloin myös uudelta tulokkaalta oletetaan samoja taitoja kuin vanhalta koiralta, vaikka niitä ei ole välttämättä vielä kunnolla opetettu.

Jokaisella koiralla on myös omanlaiset persoonallisuuspiirteet, jotka ohjaavat sen käytöstä ja oppimista. Ihmisen pitää ottaa nämä asiat huomioon ja tutustua koiransa luonteeseen.

Koiran käyttäytymistä saatetaan perustella toisinaan inhimillisin keinoin, mutta näin ei kannattaisi tehdä. Koiralla ei ole niin kehittynyt myöhäisaivokuori, että se pystyisi nykytiedon mukaan erottelemaan tiettyjä sekundäärisiä tunteita.

Koira ei esimerkiksi ole mustasukkainen eikä se osoita mieltään. Koira pyrkii toistamaan asioita, joista seuraa sille jotain mieluista ja välttää tekemästä asioita, joista ei seuraa sille mitään kannattavaa.

Lue myös: Varo, ettei koirasi nappaa ulkona liikkuessaan suuhunsa näitä kasveja – osa ulkokasveista voi aiheuttaa myrkytyksen

Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 asiaa, mitä koiranomistajan ei koskaan pitäisi tehdä – näitä asioita koirankouluttaja neuvoo välttämään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.