Lemmikit

Punkit, ampiaiset, sinilevä… Mökillä lemmikkiä vaanii moni vaara – näin varaudut koiran ja kissan haavereihin

Mökillä lemmikillä on tilaa temmeltää, ja joskus lei­keissä saattaa sattua haveri. Pienten haavojen ja ihovaurioiden hoitoa varten mökkireissulle kannattaakin koota lemmikin oma lääkekaappi. Selvitä myös, mistä tavoitat lähimmän päivystävän eläinlää­kärin.

Millainen on lemmikin mökkiapteekki?

Haavanhoitoa ja tassusiteen tekemistä on syytä harjoi­tella jo etukäteen. Taidoista on hyötyä, vaikka lemmikki tarvitsisikin ensiavun lisäksi myös eläinlääkärin hoitoa.

Apteekeissa on saatavilla valmiita koiran ensiapupak­kauksia, joista löytyy hyvät perustarvikkeet. Kokoa lemmikin mökkiaptekkiin ainakin nämä täsmätuotteet: Huuhtelunes­tettä tai antiseptista suihketta haavojen ja naarmujen puhdistusta varten, pihkavoidetta haavan suo­jaksi, sidetarpeita, kuten joustavaa sideharsoa, sidetaitoksia, ­vanua ja haavateippiä, punkkipihdit punkkien irrottamiseen, kyypakkaus, sakset, pinsetit sekä eläinten kuumemittari.

Jos lemmikin iho alkaa punottaa tai kuumottaa tai haava märkiä, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Feromonisuihke auttaa rauhoittamaan mökkimatkasta stressaantuvan lemmikin.

Punkkeja on kaikkialla, miten häädän ne?

Koirat ja kissat kannattaa suojata kesän alussa punkkikarkotteella. Voit myös hankkia lemmikillesi punkkipannan.

Karkoteliuos annostellaan lemmikin niskanahkaan, josta se leviää koko eläimeen ja muodostaa suojan punkkeja vastaan. Käsittely uusitaan neljän viikon ­välein, tiheäm­minkin, jos lemmikki on paljon vedessä. Liuosten lisäksi punkkien torjuntaan löytyy myös tabletteja, joita saa reseptillä. Eläinlääkäri auttaa löytämään parhaan ratkaisun punkkien torjuntaan.

Päivittäinen punkkitarkastus paljastaa tauteja levittävät vieraat heti. Irrota ne punkkipihdeillä, lassolla tai raudalla.

Ampiaisenpisto voi olla hyvinkin kivulias lemmikille.
Ampiaisenpisto voi olla lemmikille hyvinkin kivulias. © Trifonov_Evgeniy

Milloin tarvitaan eläinlääkärin apua?

Eläinlääkärin välitöntä apua tarvitaan, jos koiraa tai kissaa puree kyy. Ensiavuksi riittää, että pidät lemmikin mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkky ei leviä. Kyytablettien antamista ei suositella, sillä niiden sisältämä kortisoni voi pahentaa oireita sekä hidastaa ja hankaloittaa hoitoa.

Sen sijaan kyytabletteja voidaan käyttää ensiapuna ampiaisten piston aiheuttamiin turvotukseen, kuti­naan ja allergisiin reaktioi­hin. Kyytabletti laskee turvotusta ja vähen­tää tulehdusreaktiota. Eläinlääkäri voi puhelimitse kertoa lemmikille sopivan annostusohjeen. Jos turvotus ei laske muutamassa tunnissa tai se palaa takaisin tai haittaa eläimen hengittämistä, ole yhtey­dessä eläinlääkäriin.

Pienikin määrä sinilevää voi aiheuttaa eläimelle myrkytysoireita. Myrkytysoireet – levottomuus, tärinä tai oksen­telu – näkyvät nopeasti, jolloin nopea toiminta eläimen pelas­tamiseksi on tärkeää. Lemmikki on vietävä mahdollisimman pian eläinlääkärille.

Jos lemmikki on uinut tai kastunut sinileväisessä ­vedessä, muttei juonut sitä, pelkkä turkin ja ihon pesu riittää.

Asiantuntija Alvar Petin eläinlääkäri Henna Söderholm

Lue myös: Kissat juovat Aalto-maljakoista ja koirat nukkuvat luksuspedeillä – lemmikkikotien sisustukseen panostetaan nyt ennennäkemättömällä tavalla

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punkit, ampiaiset, sinilevä… Mökillä lemmikkiä vaanii moni vaara – näin varaudut koiran ja kissan haavereihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.