Lemmikit

9 asiaa, jotka jokaisen koiran kanssa retkeilevän pitäisi tietää – eräopas neuvoo, miten vaellus onnistuu

Suunnitteletko yön yli retkeä tai pidempää vaellusta koiran kanssa? Koira on tärkeä opettaa vaelluselämään jo ennen retkeä, muistuttaa kokenut eräopas.

Metsässä kävely on varmasti monelle koiranomistajalle tuttua. Mutta miten metsässä toimitaan, kun koiran kanssa lähdetään koko päivän retkelle tai monen päivän vaellukselle? Kokenut eräopas Silja Vuohensilta kertoo, miten koiran kanssa retkeily onnistuu ja mitä vaeltaessa pitäisi ottaa huomioon.

Muista, että koiran pitää olla kytkettynä kansallispuistoissa ja yleisillä vaellusreiteillä sekä aina koirien kiinnipitoaikana!

1. Retkeily koiran kanssa onnistuu, kun varmistat koiran kestävyyden vaellukseen

Pidemmillä päiväretkillä pitää ottaa huomioon koiran kunto. Jos koira ei ole tottunut pitkiin lenkkeihin, voi koira rasittua yhtäkkisestä pitkästä päiväretkestä.

Koiraa voi alkaa totuttaa retkeilyyn jo ihan pienestä pitäen. Ensimmäiset retket voi tehdä esimerkiksi nuotiopaikalle, johon ei ole parkkipaikalta pitkä matka.

Yön yli kestävillä retkillä ja vaelluksilla taas pitää ottaa enemmän asioita huomioon koiran tottumusten lisäksi. Mukaan pitää ottaa erilaisia varusteita koiralle sekä ruokaa ja juotavaa.

2. Tarkista ruoan ja juoman riittävyys

Jos suunnitellun reitin varrella on paljon jokia ja järviä ei koiralle välttämättä tarvitse erikseen kantaa paljoa vettä mukana. Koiran pulloa voi täyttää aina tarvittaessa luonnonvesistä.

Jos reitin varrella ei ole pitkään aikaan vesistöjä, pitää varmistaa koiran vedensaanti kantamalla vesi itse mukana.

Yhden tai kahden yön retkille koiran ruokavalioon ei tarvitse tehdä muutoksia, jos koira on tottunut syömään kotioloissa kuivamuonaa.

Pidemmille vaelluksille koiran tankkaaminen vaellusta varten kannattaa aloittaa jo muutama kuukausi ennen reissuun lähtemistä lisäämällä annokseen 30 prosenttia enemmän ruokaa.

”Koira polttaa pitkäaikaisessa rasituksessa nimenomaan rasvaa, joten rasvavarastoja on hyvä kerryttää etukäteen”, Vuohensilta sanoo.

Koira tarvitsee pitkän vaelluksen aikanakin rasvaisempaa ruokaa. Koiran kuivanappulat voi vaihtaa hieman energiapitoisempaan ruokaan. Koiran vatsa kannattaa totuttaa uuteen ruokaan hyvissä ajoin, jotta vatsavaivat eivät yllätä kesken matkan.

Puruluun voi ottaa mukaan, jotta koiralla on tauoilla tekemistä.

3. Pidä koira lämpimänä tauoilla

Suuri merkitys on sillä, mennäänkö retkelle tai vaellukselle kesähelteillä vai viileämmillä keleillä, ja millainen ulkoilija koira on ollut aiemmin. Onko koira tottunut olemaan aina sisällä vai viettääkö se paljon aikaa ulkona esimerkiksi tarhassa?

Sisällä olemiseen tottunut koira, vaikka sillä olisi paksu ja tuuhea turkki, tarvitsee lisälämmikettä, kun lämpötila laskee alle 10 asteeseen.

”Tauoilla ja ja pidemmillä lounastauoilla olisi tärkeää, että koira saisi levättyä kunnolla. Koiralle voi tulla kylmä pysähdyksissä ollessa, joten jonkinlainen alusta esimerkiksi solumuovista ja takki olisi hyvä olla koiralle mukana”, Vuohensilta sanoo.

Koira lepää taukotakki päällään
Koiran kanssa retkeily onnistuu, kun valmistaudut vaellukseen hyvin. Koiralle voi hankkia taukotakin, jotta se pysyy lämpimänä viileämmälläkin kelillä. © Silja Vuohensilta

Lue myös: 7 asiaa, mitä koiranomistajan ei koskaan pitäisi tehdä – näitä asioita koirankouluttaja neuvoo välttämään

4. Lämpö pitää ottaa huomioon myös teltassa yöpyessä

Teltassa koiralla olisi hyvä olla alusta sekä kesällä että viileämmillä ilmoilla. Alusta suojaa samalla teltanpohjaa koiran kynsiltä. Tähän soveltuu sama alusta kuin taukoja pitäessä.

”Itse tykkään laittaa koiralle vielä alustan lisäksi ylimääräisiä vaatteita tai pyyhkeen, joista saa lisää eristystä. Koiran lihakset palautuvat nopeammin, kun se pääsee nukkumaan lämpimässä”, Vuohensilta kertoo.

Koiralla on lämpötilojen laskiessa hyvä olla takki päällä teltassa nukkuessa. Tähän soveltuu hyvin tauoilla käytetty takki.

Vuohensilta itse pitää pidemmillä vaelluksilla mukanaan kahta takkia, toinen on koiralla tauoilla ja toinen öisin. Jos päivällä sataa vettä tai takki muuten sattuu kastumaan, on toinen takki kuivana mukana.

Koirille on myös olemassa omia makuupusseja. Niiden käyttöön koira pitää opettaa ja totuttaa hyvin ennen retkeä.

”Harva koira osaa mennä itse makuupussiin takaisin. Vaikka illalla koiran saisi pysymään makuupussissa, se voi yöllä nousta ja ravistella makuupussin pois”, Vuohensilta kertoo.

Koiralla on teltassa oma alusta sekä takki päällä.
Koiralla on teltassa oma alusta sekä takki päällä. © Silja Vuohensilta

5. Huolehdi karvakuonon tassuista

Monissa kansallispuistoissa ja luontokohteissa on hyvät polut, joilla kävellä. Useassa paikassa ei polulta poistuminen ole ollenkaan sallittua. Kuitenkin koiran tossujen mukana pitäminen ei ole ollenkaan huono idea.

Esimerkiksi Pohjois-Suomessa voi olla reitin varrella avotuntureilla kivikkoa ja rakkaa, joka voi rasittaa koiran tassuja ja anturoita.

”Joillain koirilla voi olla herkemmät tassut, jolloin tossujen käytöllä voi ennaltaehkäistä haavaumia”, Vuohensilta sanoo.

6. Pakkaa mukaan ensiaputarvikkeet myös koiralle

Vaikka koira ei tarvitsisi tossuja kaikkien tassujen suojaamiseen, olisi mukana hyvä olla yksi tai kaksi tossua haavereiden varalle.

Jos tassuun tulee haava, tossun avulla sidetarpeet pysyvät paremmin paikoillaan ja haavaan ei pääse likaa.

Koiralle ja ihmiselle käyvät samat sidetarvikkeet, mutta koiralle on hyvä olla mukana muutamia lääkkeitä. Esimerkiksi stressi voi koiralle aiheuttaa ruoansulatukseen häiriöitä, jolloin mukaan kannattaa ottaa vatsaa rauhoittavaa lääkettä.

Myös kipulääkettä on hyvä olla mukana ensiapulaukussa. Ne kannattaa pakata mukaan varsinkin jos tarkoituksena on lähteä pidemmälle vaellukselle ja reitiltä palaaminen ihmisten ilmoille voi kestää pidempään.

7. Opeta koira tavoille, jotta koiran kanssa retkeily sujuu

Opeta koira kävelemään metsässä hihnassa. Koiran pitää olla kytkettynä kansallispuistoissa ja yleisillä vaellusreiteillä.

Koira pitää opettaa rauhoittumaan ja lepäämään. Tauot ovat koiralle yhtä tärkeitä kuin ihmisellekin jaksamisen ja palautumisen kannalta.

Myös kanssaretkeilijät kiittävät, kun koira ei häsellä ja mene esimerkiksi kerjäämään vieraiden ihmisten eväitä.

Koiran voi opettaa menemään omalle alustalleen makaamaan ja rauhoittumaan siinä. Tätä kannattaa harjoitella jo hyvissä ajoin ennen retkeä, jotta koira tietää, mitä siltä halutaan taukoja pidettäessä.

Teltassa yöpymistä koiran kanssa pitää harjoitella ajoissa ennen virallista yöpymistä teltassa. Kaikki koirat eivät välttämättä alkuun suostu menemään telttaan, joten omaa pihaa tai päiväretkiä kannattaa hyödyntää tämän harjoitteluun.

Lue myös: Tässä ovat Suomen kiinnostavimmat vaellusreitit – Asiantuntija listaa 14 erimittaista reittiä, joista osa on todellisia salaisia helmiä

8. Hanki koiralle oma reppu

Isompi koira voi kantaa repussa esimerkiksi omia ruokiaan. Ennen ostopäätöstä reppua pitää käydä sovittamassa koiran kanssa, jotta se varmasti istuu hyvin selkään eikä aiheuta koiralle hiertymiä.

”Nyrkkisääntö on, että reppu saa painaa 10 prosenttia koiran omasta painosta. Pienemmille koirille repun ostaminen ei ole kovin kannattavaa”, Vuohensilta kertoo.

Esimerkiksi keskikokoinen 20 kiloinen koira voi kantaa repussaan kaksi kiloa tavaraa. Monet koirat kantavat esimerkiksi osan omista ruoasta repussa.

Reppuun totuttaminen pitää aloittaa pikkuhiljaa lenkeillä lisäten reppuun painoa vähän kerrallaan.

Koiralla on oma reppu kannettavanaan.
Koiralla on oma reppu kannettavanaan. © Johanna Pollari

9. Muista, että tuvissa ihminen menee koiran edelle

Koirat ovat tervetulleita nuotiopaikoille, laavuille ja kodille. Jos paikalla on muita ihmisiä, heidät pitää ottaa huomioon, sillä kaikki eivät pidä koirista tai he voivat olla allergisia. Koiran voi tällöin jättää hiukan kauemmas tulipaikasta.

Suomesta löytyy autiotupia, päivätupia ja vuokratupia. Usein koirat ovat tervetulleita yöpymään tuvissa, jos se sopii muille kanssayöpyjille. Joihinkin vuokratupiin koiran tuominen ei ole sallittua.

”Ovelta kannattaa jo huikata sisälle, että saako tulla koiran kanssa”, Vuohensilta opastaa.

Koirallinen porukka joutuu väistymään tuvasta, jos heidän jälkeensä saapuu ihmisiä, joilla on esimerkiksi allergiaa tai koirapelkoa. Teltta kannattaa siis aina pitää mukana tällaisten tilanteiden varalta.

Koiran jätöksiä ei tarvitse metsästä kerätä mukaan. Jätökset olisi kuitenkin hyvä siistiä pois nuotiopaikoilta ja yöpymispaikoilta esimerkiksi huussiin, Vuohensilta suosittelee.

Juttua on muokattu 2.10.2023 kello 9.18: Viimeisessä kuvassa luki, että kuvan on ottanut Silja Vuohensilta. Kuvan on ottanut Johanna Pollari.

Lue myös Seura.fi: Koirien päiväkoti tarjoaa riehumista ja retkeilyä kavereiden kanssa – Tällainen oli koiralauman retkipäivä Suomenlinnassa

Kommentoi

Kommentoi juttua: 9 asiaa, jotka jokaisen koiran kanssa retkeilevän pitäisi tietää – eräopas neuvoo, miten vaellus onnistuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.