Koti

Kiinnostaako maatilamatkailu? Listasimme 14 ihanaa kohdetta, joihin rakastut varmasti

Haluaisitko kokea tänä kesänä aidon maatilan tunnelmaa? Nappaa vinkit kohteisiin, joissa voit taputella eläimiä, yöpyä aitassa, pistäytyä herkuttelemassa tai ostaa tilan omia tuotteita.

Maatilamatkailu on ihana tapa tutustua kotimaahan! Listasimme 14 kohdetta, joissa voit majoittua, herkutella maatilan tuotteilla, piipahtaa puodeissa ja tutustua maatilan elämään ja eläimiin. Ota talteen matkavinkit!

Lue myös: Rakastatko vanhojen talojen tunnelmaa ja puutalokortteleita? Jos vastasit kyllä, nämä 37 kesäretkikohdetta hurmaavat sinut taatusti

1. Tertin kartano, Mikkeli

Tertin kartano
Tertin kartano on ollut Pylkkästen suvulla vuodesta 1894. Kuva: Jorma Marstio 

Pylkkäsen perheen sukukartanon pitopöydän herkut ovat jo klassikko. Hurmaavan vaaleanpunaisen päärakennuksen yli 50 makuelämyksen kesäpöytä katetaan kesällä päivittäin.

Tertissä voi poiketa myös kahvilla tai ostoksilla, sillä pihapiirissä palvelee herkkupuoti vanhassa kivitallissa, kiva puutarhakahvila sekä muotikauppa vilja-aitassa. Yöpyjille kartanohotellissa on kuusi huonetta.

Kasvien ystävien kannattaa kierrellä pihapiirissä laajemminkin – yrttitarhan lisäksi tutkia voi navetanraunioille rakennettua muuripuutarhaa ja arboretumin puita. Tertillä on myös oma yli sata vuotta vanha nimikkoruusu.

2. Kankaisten tila, Hämeenlinna

Kankaisten tila
Kankaisten tilan käsityöaitasta voi ostaa retkituliaisia.

Kämärin perheen elämysmaatilalle Kankaisten tilalle kannattaa poiketa vaikka päiväretkelle. Marja­tilalla voi hypätä traktorin kyytiin poimimaan pellolta mansikat ja vadelmat itse tai ostaa ne valmiiksi poimittuna tilan navettapuodista.

Puodissa on tarjolla monipuolinen valikoima paikallisia artesaaniherkkuja ja käsityöaitassa on käsityöläisen tuotteita sekä maalareiden taidetta. Kesäkahvilan erikoisuuksia ovat omalla reseptillä valmistetut mansikka- ja britakakut, ja pihalla palvelee perheen pojan Kaarlon irtojäätelö­kioski.

Perheen pienimmät viihtyvät kotieläinpihalla kanien, kanojen, lampaitten, possujen ja ankkojen seurassa tai sitten pomppimassa pomppulinnassa ja leikkialueella.

3. Tiirinkosken tehdas, Hämeenlinna

Tiirinkosken tehdas
Tiirinkosken tehtaan majoitustilat ovat pelkistetyn tyylikkäitä.

Maatilalla Hämeen Härkä­tien varrella kasvatetaan lampaita ja ylämaankarjaa sekä viljellään viljaa ja härkäpapua. Lifestyle­kauppa sekä kahvila toimivat vuonna 1910 rakennetussa maatilan navettarakennuksessa. Myynnissä on muun muassa tilan omista härkäpapujauhoista valmistettuja vohveleita sekä härkäpaputuotteita, kaurahiutaleita, sämpyläjauhoseoksia ja lihatuotteita.

Sisustusliikkeestä löytää aina jotain kaunista kotiin viemisiksi. Myynnissä on myös villalankoja ja lampaantaljoja. Kävelymatkan päässä ovat eläinaitaukset ja nuotiolaavu.

Tiirinkosken tehtaan pihapiiriin on avautunut myös kaksi tunnelmallista majoitushuoneistoa, pienempi Loft ja suurempi Huvila.

4. Puukarin pysäkki, Valtimo (Nurmes)

Puukarin pysäkki
Puukarin Pysäkin ruisleipä leivotaan oman pellon viljasta.

Majatalon emäntä ja chef Anni Korhonen jatkaa vanhempiensa aloittamaa matkailutoimintaa luomutilalla. Toimintaa ohjaavat ekologisuus, kestävä kehitys, karjalainen vieraanvaraisuus ja luontoarvot.

Puukarissa voi poiketa kahville, lounaalle tai jäädä yökuntiin. Kodikkaaseen majoitukseen kuuluvat löylyt savusaunan lauteilla. Tarjolla on lähi- ja luomu­ruokaa, riistaa, kalaa ja sieniä.

Pihapiirissä on lampaita ja kanoja.

5. TeaHouse of Wehmais, Juva

Teahouse of Wehmais
Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen vetämä teehuone-bistro tarjoaa makuelämyksiä. Kuva: Jonne Vaahtera

Vanha Wehmaan herraskartano toimii nykyään luomumaitotilana. Pihapiirissä 1800-luvulta peräisin olevassa hevostallissa toimii teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen tyylikäs tee­huone–bistro TeaHouse of Wehmais sekä myymälä, jossa on hyvä valikoima teetä, teetarvikkeita, herkkutuotteita sekä ekologisia sisustustuotteita ja lahjatavaroita. Erikoisuutena teecocktaileja, skonssibuffet ja Afternoon Tea -kattaus ennakkovarauksesta.

Kesällä pihapiirissä voi tehdä tuttavuutta tilan luomulehmien, -vuohien ja kanojen kanssa.

Lue myös Anna.fi: Tee löytöretki Suomenlahden rannikolle! Löydä Haminan viihtyisin olohuone, ihastu Kotkan puistoihin ja rakastu Loviisan punaisiin puutaloihin

6. Eräjärven Eerola, Orivesi

Eräjärven Eerola
Maatilamatkailu Eräjärven Eerolan pihapiirissä on ihanan rauhoittavaa.

Eräjärven Eerola on ollut samalla suvulla 300 vuotta, ja nyt vieraita kestitsee kymmenes, yhdestoista ja kahdestoista isäntäpolvi.

Tee- ja kahvihuone ­Siirin Salongissa voi nauttia talon leivonnaisia ja teemenun, ja maistella männyn­neulasmehua tai katajanmarja­snapsia. Kesällä tarjolla on musiikillisia sunnuntaibrunsseja.

Yöpyä voi mm. alkuperäisissä aitoissa, joista erikoisuutena vuodelta 1756 oleva vilja-aitta olkivuoteineen. ­Riukuaitauksessa vierailijoita ilahduttavat lampaat.   

7. Cafe Meijerinliiteri, Joutsa

Cafe Meijerinliiteri
Cafe Meijerinliiteri tarjoaa herkkuja ja kulttuurielämyksiä. Kuva: Johnny Lepola

Kesäkahvila Cafe Meijerinliiteri sijaitsee 1850-luvun pienessä meijerissä Kokon vanhan maatilan idyllissä. Tarjolla on ihanaa maalaistunnelmaa, tuoretta kahvia, herkullista minttuteetä, raparperimehua sekä lähiraaka-aineista valmistettuja herkkuja.

Tilan isäntä Juhani sekä emäntä Maija ovat kulttuurialan konkareita, joten tilan kivinavetassa järjestetään myös taidenäyttelyitä ja erilaisia kesäkonsertteja.

8. Ilolan maatila, Valkeakoski

Ilolan maatila
Ilolassa pääsee ratsastamaan. Kuva: Kari Savolai

Ilolan tilalla matkailutoimintaa pyöritetään kolmen suku­polven voimin. Tilalla viljellään viljaa, juureksia ja marjoja sekä kasvatetaan emolehmiä, lampaita, kanoja ja rotulihakarjaa. Lisäksi pihalla riittää kesäaikaan rapsuteltavia sekä monenmoisia aktiviteetteja, kuten ratsastusta.

Erikoisuus on tilalle kokonaisena junalla siirretty Metsäkansan vanha asemarakennus, jossa toimii kahvila-ravintola. Asemalla on myös posti ja lähipuoti, jossa myydään oman tilan Angus-pihvilihaa ja lähialueen tuotteita.

Yöpyjille tarjolla on mökki-, ­aitta- ja huonemajoitusta.

9. Olgan farmi, Iitti

Olgan Farmi
Olgan Farmilla on monenmosia eläimiä. Kuva: SMK

Marttila on vanha rustholli, jolla sijaitsee Olga Temosen vetämä koti­eläinpiha Olgan Farmi lukuisine eläimineen. Kotieläinpihan kahvilarakennus on Marttilan vanha torppa. Vierailla ei ole mahdollisuutta vierailla tilan päärakennuksessa, joka on Temosten koti.

Nälän voi sammuttaa samalla kylällä sijaitsevassa, Olgan vanhaan kyläkouluun remontoimassa Pizzeria Rehtorissa, jossa paistetaan hapanjuureen tehtyä pitsaa.

10. Putkisalon kartano, Rantasalmi

Putkisalon kartano
Putkisaloon pääsee yöpymään tai tilakierroksille.

Putkisalon perinteikkään lammastilan 250 uuhta työskentelevät maisemanhoitajina. Luomupelloilla viljellään rehu­kauraa, ruista ja rehuhernettä.

Kartanon väentupa ja hella­huone on entisöity ja niissä on majoitustilaa. Yöpyjät pääsevät silittelemään ja ruokkimaan eläimiä. Sopimuksen mukaan avoinna olevasta tilapuodista on saatavilla pakastettua karitsanlihaa, makkaroita ja maksapateeta.

Kartanoon, tilaan ja lampaisiin voi tutustua maksullisilla tilakierroksilla. Tilalla on avoimet ovet 13. heinäkuuta, jolloin kartano­kierrosten lisäksi ohjelmassa on mm. villalankojen kasvivärjäystä ja paimenkoirien työnäytöksiä.

11. Tuhannen tarinan talo, Luumäki

Tuhannen tarinan talo
Tuhannen tarinan talo on nimensä veroinen.

Sirkka ja Ilkka Sydänmaanlakka ostivat 90-luvulla sukutilansa naapuritilan, johon alettiin kehittää matkailutoimintaa oman lypsykarjan ja tilanpidon ohessa. Nyt toimintaa Kannuskosken kylässä jatkaa tytär ­Niina perheineen.

Tuhannen tarinan talo tarjoaa majoitusta ja maukasta lähi­ruokaa, kotieläinten rapsuttelua sekä lähimetsän mustikkamaiden satoa. Lähiluontoon voi tutustua patikoiden, meloen, lumi­kenkäillen, pyöräillen tai ratsastaen itsenäisesti tai opastetuilla retkillä.

12. Iloranta, Hauho (Hämeenlinna)

Iloranta
Ilorannassa voi koko perhe lekotella täyshoidossa.

Maatilamatkailu Ilorannassa alkoi jo kesällä 1937, kun kylässä filmattiin Niskavuoren naisia -elokuvaa. Filmiväki asui kylän maataloissa kuvauksen ajan.

Nykyään Iloranta on Suomen vanhin maaseudulla toimiva täysihoitoa tarjoava matkailuyritys, joka tarjoaa luontoelämyksiä, aktiviteetteja, maukasta lähiruokaa ja päivittäistä ohjelmaa pihapeleistä liikunta­hetkiin. Naksu-koira, Molli-kissa, kanit, lampaat, vasikat ja kanat nauttivat vieraiden rapsuttelusta.

Uiminen ja saunominen kuuluvat tietysti lomaviikon nautintoihin. Kesä­viikon hintaan kuuluvat ohjelmat, majoitus sekä päivittäiset ateriat.

13. Lomamokkila, Savonlinna

Lomamokkila
Lomamokkilassa on kotoisa tunnelma.

Lämmintunnelmaisessa Lomamokkilassa matkailijoita kestitsee jo tilan neljäs sukupolvi. Aamiaismajoituksen lisäksi tarjolla on rantamökkejä ja runsaasti harrastus­mahdollisuuksia.

Tilalla voit tuntea olevasi kuin kotonasi: tutustua maatilan eläimiin ja osallistua maatalon puuhiin. Voit myös istahtaa pöytään Björnin perheen tuvassa nauttimaan kotiruokaa, jonka raaka-aineet ovat omalta tilalta ja lähiseudun tuottajilta. Tarjolla on omia oluita ja pientuottajien viinejä.

Vuonna 1810 rakennetussa aitassa toimii aittapuoti.

14. Knehtilän luomutila, Hyvinkää

Knehtilän luomutila
Knehtilän luomutilalla panostetaan kestävään ruoantuotantoon.

Knehtilän luomutilan navetassa toimivan kahvilan herkut valmistetaan paikan päällä, ja puodissa myydään oman tilan Pieni Puro -tuotteita sekä lähituottajien tuotteita.

Tilalla järjestetään erilaisia tapahtumia ja markkinoita. Kotieläinpihalla riittää silitettäviä perheen pienimmille.

WWF on palkinnut Knehtilän Itä­meren ympäristö­ystävällisimpänä maatilana. Tila on myös kehittämässä ravinne- ja energiaomavaraista agroekologista symbioosia.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinnostaako maatilamatkailu? Listasimme 14 ihanaa kohdetta, joihin rakastut varmasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.