Nostalgia

Rakastatko vanhojen talojen tunnelmaa ja puutalokortteleita? Jos vastasit kyllä, nämä 37 kesäretkikohdetta hurmaavat sinut taatusti

Kesä kutsuu taas tutustumaan kauniiseen kotimaahan! Mutta minne kannattaa suunnata, jos idylliset perinnemaisemat ja vanhat rakennukset ovat lähellä sydäntä?

Missä sijaitsevat Suomen idyllisimmät puutalokorttelit ja ruukkimiljööt? Haluaisitko yöpyä entisellä asemalla tai piipahtaa ostoksilla vanhan ajan kyläpuodissa?

Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne antaa vinkit 37 kokemisen arvoisesta kesäkohteesta.

Lue myös: Nyt lomaillaan Suomessa! Nappaa talteen kotimaanmatkailun superidealista, jolta löytyy yli 490 kiehtovaa reissukohdetta

Yöpymispaikat

1. Langin kauppahuone, Raahe

Hotellihuoneet on sisustettu 1800-luvun eri vuosikymmenten tyyliin, ja jokaisella huoneella on oma tarinansa. Sofia-neidon kamari on kalustettu kuten se oli Sofian viettäessä siellä viimeisen yönsä ennen avioitumista. Merikapteeni Jannen huoneessa ihailin viktoriaanista kylpyhuonetta. Kadunkulmassa on lounaskahvila ja puoti.

Sofia-neidon kamari Lagin kauppahuoneen boutique-hotellissa. Kuva: Vesa Rᅢᄊ
Sofia-neidon kamari Lagin kauppahuoneen boutique-hotellissa. Kuva: Vesa Rᅢᄊ

2. S/S Bore, Turku

Vuonna 1960 valmistuneessa höyrylaivassa retrotunnelma ja sisustus kuin Ruotsin-laivoilla aikoinaan. Laivassa on kaikille avoin lounasravintola ja pieni museo. Suomen Paras Hostelli 2020.

3. Taulun kartano, Toivakka

Kartanon yrittäjillä on elämäntehtävänä pelastaa vanhoja rakennuksia ja synnyttää niihin liiketoimintaa. Nauti, kuinka ranskalainen kaappi, pehmeät patjat ja 1800-luvun hirsitalo sopivat yhteen. Kesällä myös ravintola.

Taulun kartanon hotellihuoneet on sisustettu vanhoilla huonekaluilla.  Kuva: TAulun kartano
Taulun kartanon hotellihuoneet on sisustettu vanhoilla huonekaluilla.  Kuva: Taulun kartano

4. Wanha Tupa, Kristiinankaupunki

Jo autioitunut 1800-luvun maalaistalo on kunnostettu pieteetillä. Yöpyminen on opintomatka hyvällä maulla tehtyyn perinnekunnostamiseen.

5. Matin ja Maijan majatalo, Hämeenlinna

1920-luvun suojeltu kuusihuoneinen puutalo aivan kaupungin keskustassa.

Kaupat ja puodit

6. Kauppamuseo, puoti ja puutarha, Loviisa

1950-luvun kaupassa toimiva Suomen pienin kauppamuseo ja 2000 neliömetrin puutarha, jossa voi nauttia omia eväitä. Virittäydy tunnelmaan kauppiaan tekemien Facebook-videoiden seurassa.

Suomen pienimmässä kauppamuseossa on autenttinen sortimentti 1950-luvulta.  Kuva:  Kauppamuseo.
Suomen pienimmässä kauppamuseossa on autenttinen sortimentti 1950-luvulta.  Kuva:  Kauppamuseo.

7. Pulsan asema, Lappeenranta

Höyryjuna alkoi tuksuttaa Helsinki–Pietari-rataa 1860-luvulla. Pulsan asema on ainoa tuolta ajalta eheänä säilynyt asemakokonaisuus. Majoitustiloja, kaksi myymälää ja erinomaisia leivonnaisia tarjoava kahvila. Sisustuksissa yhdistyy onnistuneesti historia ja moderni design.

Pulsan asemalla on aseman lisäksi kymmenkunta muuta mielenkiintoista rakennusta. Kuva: Pulsan asema
Pulsan asemalla on aseman lisäksi kymmenkunta muuta mielenkiintoista rakennusta. Kuva: Pulsan asema

8. Mommilan kyläpuoti, Hausjärvi

Kyläpuoti on toiminut samassa talossa 1800-luvun lopulta. Arkiset tarvekalut ja erikoisemmat elintarvikkeet on korvattu lähituottajien tuotteilla ja vanhaintavarain osastolla. Varaa aikaa, sillä kahvikupposen äärellä voi lukea puodin omaa Kyläpuodin sanomat -lehteä. Pikkupoikana katsoin aina nämä samat näyteikkunat bussimatkalla maalle.

9. Kenkävero, Mikkeli

Kenkäveronniemen vanhan pappilan pihapiirissä on myymälöitä suomalaista käsityötä ja paikallisia makuja arvostavalle. Kesänäyttely, puutarha ja kahvila.

10. Tertin kartano, Mikkeli 

Tertin sukukartanon herkkukauppaa ei kannata ohittaa. Kesäaikaan viljamakasiinissa muotivaatteita sekä vintage-ja second hand-nurkkaus. Mauistaan kuulu kahvila, ravintola, majoitusta sekä yrttitarha ja upea rauniopuutarha.

11. Jalavan kauppa ja pirttikahvila, Taivalkoski

Viides sukupolvi pitää Suomen vanhinta kauppaa. Enää ei myydä pyssyjä ja pippuria, mutta kahvipannu on aina kuumana ja hyllyt täynnä kiertotavaraa.

Mikko Jalava on Jalavan kaupan kauppias jo viidennessä polvessa. Kuva: Jalavan kauppa. Kuva: Jalavan kauppa
Mikko Jalava on Jalavan kaupan kauppias jo viidennessä polvessa. Kuva: Jalavan kauppa. Kuva: Jalavan kauppa

12. Palsan Myllymuseo ja Kapteenskan kesämyymälä, Padasjoki

Vanhan myllyn ja kahvilan kupeessa country living -vaatteita myyvä Kapteenska.

Kahvilat

13. Loviisan kappeli, Loviisa

Avattiin kylpylävieraiden käyttöön vuonna 1865. Venäjä oli sulkenut rajansa, joten yläluokalla ei ollut muuta huvittelupaikkaa kuin Suomi.

Olen seurannut kappelin vaiheita parikymmentä vuotta ja todellinen käänne tapahtui vuonna 2008, kun kahvilakuningatar ja restaurointimaalarimestari Airi Kallio osti Kappelin ja päätti palauttaa alkuperäisen hengen. Hän raapi mustat maalit, purki lisärakenteet ja sisusti paikan vanhaan henkeen. Hän tietää myös, mikä maistuu hyvältä! Loviisan wanhat talot -tapahtuma 27.–28.8.2022

Loviisan kappelin sisustus henkii porvarillista 1800-lukua. Kuva: Hannu Rinne
Loviisan kappelin sisustus henkii porvarillista 1800-lukua. Kuva: Hannu Rinne

14. Kahvila Dagmar ja Kahvila Keisarinmaja, Kotka

Keisari Aleksanteri III vieraili Langinkosken kalastusmajalla viitenä kesänä, minulla on menossa jo seitsemästoista. Museo on kansallisromanttinen kokonaistaideteos, ja käynnin kruunaa kahvila Dagmar, joka on kunnostettu vanhaan vahtimestarin asuntoon. Sadan metrin päässä on 1920-luvulla valmistunut kahvilapaviljonki.

Retkisuositus: suolainen herkku Keisarinmajalla + museo + makea herkku Dagmarissa.

Kahvila Dagmar toimii entisessä vahtimestarin talossa keisarillisen kalastusmajan vieressä Kotkassa. Hannu Rinne menossa nauttimaan teehetkestä omenapaistoksen kera. Kuva:  Hannu Rinne
Kahvila Dagmar toimii entisessä vahtimestarin talossa keisarillisen kalastusmajan vieressä Kotkassa. Hannu Rinne menossa nauttimaan teehetkestä omenapaistoksen kera. Kuva: Hannu Rinne

15. Heinolan harjupaviljonki, Heinola

Tyylihistoriassa kansallisromantiikan ja jugendin raja on häilyvä. Kun Harjupaviljongissa kiipeää tornihuoneeseen ja tiirailee ikkunoista vesikaton rakenteita, huomaa, että tyylilainoja on Aasiasta asti. Loistavat vohvelit.

Heinolan Harjupaviljongissa on aasialaisia vaikutteita. Kuva: Hannu Rinne
Heinolan Harjupaviljongissa on aasialaisia vaikutteita. Kuva: Hannu Rinne

16. Kauppaneuvoksen kahvila, Joensuu

Joensuun keskustassa on kahden patriisitalon, tiilitalon ja aitan muodostama Taitokortteli, jossa on näyttelyitä, käsityöläispajoja ja -puoteja sekä kahvila.

17. Cafe Bryggan, Kokkola

Öjan suojaisassa merenpoukamassa on laiturikahvilan lisäksi pieni kalastajamuseo ja korkea uimahyppytorni.

Cafe Brygganiin pääsee veneelläkin. Kuva: Hannu Rinne
Cafe Brygganiin pääsee veneelläkin. Kuva: Hannu Rinne

18. Kahvila Kariranta, Lahti

Vanhalla rautatieasemalla Lahden satamassa kahvitellessa voi kokea tuulahduksen siitä ajasta, kun höyrylaivat toivat matkustavaisia vettä pitkin ja matka jatkui höyryjunalla.

Vanhaa teollisuutta

19. Ahlströmin ruukki, Noormarkku

Suomen parhaiten säilyneitä laajoja ruukkialueita. Ruukkikylässä voi kulkea vapaasti, mutta parhaan annin saat opastetulla kierroksella, joita on eri teemoilla muutama viikossa. Erityisen mielenkiintoinen on vanha saha, jonka vuonna 1956 pysähtynyt – silloin jo ikivanha – raamisaha on niillä sijoillaan. Itse rakennuskin on näkemisen arvoinen, muun muassa tukipuut, jotka ovat luonnonvääriä juurakoita. Alueella myös museo, majoitusta, kahvila ja ravintola.

20. Möhkön ruukki, Ilomantsi

Alueella on museo, majoitusta ja kahvila. Taatusti Suomen ainoa tukkimiesten majoitusproomu, jossa nyt kesäkahvila.

21. Kimon ruukki, Kimo

Aloita käynti ruukkimuseosta, varaa paljon aikaa isännöitsijän asunnon ympäristön ruukkipuistoon ja päätä retki Café Einariin.

22. Leineperin ruukki, Ulvila

Vuonna 1771 perustettu Leineperi kuuluu parhaiten säilyneisiin ruukkeihimme, ja siellä saa hyvän käsityksen siitä, millainen teollinen yhdyskunta oli parisataa vuotta sitten. Ruukin ympärille kasvoi pieni kylä. Fiinimpää asumiskulttuuria edustaa ruukinpatruunan komea pytinki. Työväki asui mökeissä, joita Leineperissä on pitkä rivi Ruukinkadun varrella. Mökeissä on nyt käsityöläisten pajoja ja puoteja. Kierros kannattaa päättää kahvila-ravintola Savipakariin.

Leineperin ruukki. Kuva: ᅡᄅLentokuva Vallas
Leineperin ruukki. Kuva: Lentokuva Vallas

Hieman vahvempaa nautittavaa

23. Panimokahvila Vanha kauppa, Kouvola

Rakennusrestauroijan ja olutmestarin pähkähullu projekti, jossa vuonna 1923 valmistunut kaupparakennus palautettiin vanhaan loistoon. Historia ei ole täällä päälle liimattua koristelua vaan vuosikymmenten takaa esiin kaivettua, aitoa. Rouva vastaa kahvilapuolesta, herra oluista.

Vanhassa kaupassa saa nauttia sekä kahvila- että panimotuotteista.  Kuva: Panimokahvila
Vanhassa kaupassa saa nauttia sekä kahvila- että panimotuotteista.  Kuva: Panimokahvila

24. Kyrö Distillery, Isokyrö

Viisi kaverusta, jotka saunanlauteilla keksivät, että aletaan tehdä ruisviskiä, että tehdään myös giniä, että tekivätkin maailmaan parhaan ginin ja että viime vuonna tekivät enemmän käsidesiä kuin jaloja juomia. Tämä kaikki tapahtuu Isonkyrön vuonna 1908 valmistuneessa meijerissä. Samassa meijerissä kehitettiin Oltermanni-juustot. Kesällä päivittäin opastettuja kierroksia.

Kyrön viskit ja ginit tehdään kansallisromanttisessa entisessä Kyrönmaan osuusmeijerissä, kuva vuodelta 1908.
Kyrön viskit ja ginit tehdään kansallisromanttisessa entisessä Kyrönmaan osuusmeijerissä, kuva vuodelta 1908.

25. Haapala BNB, Sotkamo

B-kirjaimia tarvitaan oikeastaan neljä: Bistro, Brewing sekä Bed and Breakfast. Haapalan tilalla voi siis syödä, juoda oman panimon oluita ja nukkua yön yli.

26. Rönnvikin viinitila, Pälkäne

Hirsisessä vanhassa tallissa voi nauttia tilan viineistä sekä oluista ja bistron ruoista. Tipaton voi istua kahvilassa ja nauttia näyttelyistä – tai kierrellä puutarhassa.

Kotimuseot

27. Kotkaniemi, Luumäki

Museovirasto lopetti museonpidon, mutta Kotkaniemi-säätiö otti hoitaakseen Suomen ensimmäisen presidentin P. E. Svinhufvudin (1861–1944) kodin. Talo on restauroitu tyylikkäästi sisältä ja ulkoa. Kuusi huonetta on sisustettu alkuperäiseen kodinomaiseen 1920- ja 1930-lukujen asuun. Ruokasalissa kannattaa polvistua ja ihailla taitavaa maalaustyötä. Myös upea puutarha on palautettu 1930-luvun asuun. Vanhassa keittiössä on kahvila.

Vinkki: Tutki ulkona kasvien lisäksi rappurallit ja penkit.

Kotkaniemessä rakennus ja puutarha ovat 30-luvun kuosissa.   Kuva: Kotkaniemi-säätiö
Kotkaniemessä rakennus ja puutarha ovat 30-luvun kuosissa. Kuva: Kotkaniemi-säätiö

28. Wolkoffin talomuseo, Lappeenranta

Museosisustukset ovat joskus turhan kliinisiä, eli kotimuseossa näyttää usein siltä, kuin sitä olisi puunattu viikko ennen kuninkaan vierailua. Venäläisen Wolkoff-kauppiassuvun kodissa on enemmän elämän makua. 1800-luvun jälkipuolella porvarit halusivat näyttää vaurautta, ja se tehtiin muun muassa hankkimalla monenmoisia huonekaluja ja pikkuesineitä. Täällä niitä riittää – sadan vuoden ajalta.

Neljän sukupolven aikana kerrostunut sisustus Wolkoffin talossa. Kuva: Seppo Pelkonen, Lappeenrannan museot
Neljän sukupolven aikana kerrostunut sisustus Wolkoffin talossa. Kuva: Seppo Pelkonen, Lappeenrannan museot

29. Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo, Helsinki

Hulppea 340 neliömetrin asunto Katajanokan jugendlinnassa vie aikamatkalle 1900-luvun tyypilliseen porvariskotiin. Suurin osa alkuperäisistä kaakeliuuneista on jäljellä.

30. Palanderin talo, Hämeenlinna

Sivistyneen opettajaperheen uusrenessanssityylinen kotimuseo, jossa kurkistetaan sekä herrasväen makuuhuoneeseen että keittiön komeroihin.

Ennen kylpyhuoneiden aikaa aamupesu hoitui pesukomuutin äärellä.
Ennen kylpyhuoneiden aikaa aamupesu hoitui pesukomuutin äärellä.

31. Suomen asutusmuseo, Lapinlahti

Jos kaipaat asumaan rintamamiestaloon, käy ensin täällä. Muren sisarukset rakensivat talon vuonna 1953 ja asuivat siellä 1970-luvulle mitään muuttamatta. Museo kertoo, millaista elämä todella oli sotien jälkeisessä Suomessa.

Puukorttelit

32. Vanha-Rauma, Rauma

Rauma on puutalokaupunkien kuningas: maailmanperintökohde ja asukkaat ovat ottaneet talojen ylläpidon vakavasti. Raumalla näkyy hyvin laivanvarustajaporvareiden vauraus: 1800-luvun jälkipuolella vaatimattomat lautajulkisivut revittiin alas ja korvattiin komeilla kertaustyylisillä fasadeilla. Hyvä esimerkki tällaisesta muodonmuutoksesta on laivanvarustajan kotimuseo Marela.

33. Pispala, Tampere

Pispalalla oli aikoinaan hieman arveluttava maine rempseänä työläiskaupunginosana. Nykyään alue on kallioistunut, eli sieltä löytyy boheemia henkeä. Luova on myös alueen arkkitehtuuri: Pispala on rakennettu niinkin myöhään kuin 1900-luvun alussa ilman asemakaavaa ja talotkin on suunniteltu Klubiaskin kanteen. Voit sanoa käyneesi Pispalassa, kun olet kavunnut portaat (yli 300 askelmaa) Suomen korkeimman soraharjun päälle. Rakennuskulttuurikeskus Piirun toimisto on Pispalassa.

34. Uusikaupunki

Puukaupunki tuo yleensä mieleen pienet talot ja mutkittelevat kujat. Toisin on Uudessakaupungissa, joka sai vuosien 1846 ja 1855 kaupunkipalojen jälkeen mahtipontisen empireasemakaavan. Turvallisuuden vuoksi kadut ovat leveät ja talojen lomassa on paljon puita. 60 hehtaarin alueella on 400 puutaloa, joista useat empiretyylisiä. Uudenkaupungin vanhat talot -tapahtuma 3.–4.9.2022

 Uudessakaupungissa on paloturvallisuuden takia leveät ja samalla komeat kadut. Kuva:  Hannu Rinne
Uudessakaupungissa on paloturvallisuuden takia leveät ja samalla komeat kadut. Kuva: Hannu Rinne

35. Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunkiin kannattaa lähteä lukuisten mielenkiintoisten museoiden takia. Keskustassa ovat Lebellin kauppiaantalo (historiallisia sisustuksia) ja merimuseo. Kaupungin ulkopuolella ovat Kiilin kotiseutumuseo ja Carlsro, joka on täytetty lattiasta kattoon rihkamalla ja aarteilla. Avoimet portit -tapahtuma 18.–19.6.2022

Tammisaari, vanha kaupunki, kaupunkinäkymä Kuva: Copyright: Hannu Rinne
Tammisaari, vanha kaupunki, kaupunkinäkymä Kuva: Copyright: Hannu Rinne

36. Tammisaari, ­Raasepori

Asuin aikoinaan Tammisaaressa pari vuotta. Ajelu niemenkärkeen puristetulla puukorttelialueella oli jokaviikkoinen hupi. Asemakaavaa ei ole ruutukaavoitettu, vaan mutkittelevat kadut kulkevat keskiaikaisilla sijoillaan. Useat talot ovat sen verran matalia, että ikkunoista voi nähdä vilauksen sisälle.) 1700- ja 1800-lukujen puutaloista koostuvat korttelit rajautuvat toriin ja Suomen ensimmäiseen kävelykatuun. Kivenheiton päässä on museokortteli. Alue on niin pieni, että se sopii hyvin käveltäväksi, ja muutaman kadunkulman välein löytyy jotain nähtävää – tai mukava kesäkahvila. Poikkea ainakin näissä: Café Gamla Stan ja Café Schjerfbeck.

37. Hauhon Vanha Raitti

Idyllinen puutaloalue harjulla Hauhonselän rannalla Hämeenlinnan Hauholla. Yksi parhaiten säilyneistä kirkonkyläkokonaisuuksista Suomessa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2021. Tapahtumien päiväykset on päivitetty vuodelle 2022 ennen julkaisua. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rakastatko vanhojen talojen tunnelmaa ja puutalokortteleita? Jos vastasit kyllä, nämä 37 kesäretkikohdetta hurmaavat sinut taatusti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.