Koti

Mökkeilijän välttämättömät koneet ja laitteet – listasimme 10 tärkeintä vempainta, jotka kannattaa hankkia mökille 

Jotta mökillä olisi aikaa rentoutumiseen, pakolliset työt pitää saada valmiiksi vikkelästi. Erilaiset koneet ovat tässä suureksi avuksi. Hanki nämä kymmenen konetta mökille, etkä jää pulaan! 

Mökkeilijän arki helpottuu monin tavoin, kun käytössä on ainakin porakone, ruohonleikkuri  ja trimmeri. Myös oksasilppuri on kätevä risusavotassa. Pärjäätkö sinä mökillä pelkällä käsisahalla? Listasimme kymmenen tärkeintä konetta ja laitetta, joista on hyötyä mökillä.

Lue myös: Haaveissa kesämökki? Ota huomioon nämä 10 asiaa!

1. Akkuporakone on välttämätön

Lähdetään liikkeelle helpolla hankinnalla. Minkäänlainen mökkeily ei toimi ilman kunnollista akkuporakonetta. Mökillä riittää poraamista ja ruuvaamista vaikka jokaiselle lomapäivälle.

18 voltin jännitteellä toimivat koneet ovat yleisimpiä – ja monikäyttöisimpiä. Jos vielä hankkii iskevän mallin, samalla koneella poraa reiät myös tiili- tai betoniseinään. Ja kun kunnon konetta lähtee hankkimaan, kannattaa saman tien ostaa sellainen, jossa on 13-millinen istukka halpojen ja/tai kevyiden koneiden 10-millisten sijaan.

Hyvän 18-volttisen koneen saa satasella. Mutta jos paketissa on mukana akku, se on yleensä varauskyvyltään noin kaksi ampeerituntia. Kyllä tuollaisesta akusta sähköä riittää linnunpöntön kokoamiseen, mutta oikeisiin töihin on syytä hankkia 5-6 Ah:n akku. Se maksaakin sitten toisen satasen.

Jos ruuveja pitää upottaa tavallista enemmän, vaikka terassilautoja kiinnitettäessä, iskevä ruuvinväännin on ehdoton työkalu.

2. Sähköä vai bensaa ruohonleikkuriin?

Tärkeimpiin mökkityökaluihin kuuluvat ruohonleikkuri ja ketjusaha (eli vanhan kansan moottorisaha). Pannaan ne tässä peräkkäin, koska niiden avulla voimme tarkastella akkusähkön ja polttomoottorin eroja. Kumpaakin laitetta saa kummallakin voimanlähteellä.

Akkukäyttöinen ruohonleikkuri on kyllä ihan kätevä. Ja hiljainen. Mutta kovin isoa nurmikkoa sillä ei parturoida. Polttomoottorikäyttöinen laite on melko äänekäs, ja pakokaasutkin haisevat. Mutta laite siistii isonkin nurmikon yhdellä tankillisella. Ja koska laiskahkosti pyörivän moottorin puristukset ovat melko alhaiset, kone lähtee yleensä käyntiin kertanykäisyllä, kunhan rikastinta käyttää ohjeiden mukaan.

3. Bensaa vai sähköä ketjusahaan?

Ketjusahan polttomoottori on eri maata. Puristussuhde on merkittävästi korkeampi kuin ruohonleikkurissa, siksi käynnistäminen voi olla satunnaisesti sahaavalle mökkiläiselle tuskastuttavan hankalaa. Toki kokenut sahuri saa koneen käyntiin aina.

Juuri satunnaiselle sahaajalle akkusaha on omiaan. Laitteissa on yleensä erityinen 36 voltin akku tai kaksi tavallista 18-volttista sarjaan kytkettynä. Moisen koneen väännöllä on rajansa, mutta tämä on tavallaan myös turvallisuuskysymys. Ison puun kaataminen turvallisesti kysyy melkoista ammattitaitoa. Siksi ohuemmille rungoille tarkoitettu akkukone voi mökkiläiselle olla ihan riittävä.

4. Trimmeri: siima vai muoviterä?

Ruohonleikkurin paras kaveri on ruohotrimmeri. Akkukäyttöiset ovat kätevimpiä, ja yhdestä kohtuukokoisesta akusta riittää ytyä lähes nurmikon kuin nurmikon viimeistelyyn. Näitä kutsuttiin ihan viime vuosiin saakka siimaleikkureiksi, mutta varmatoimisemmat muoviterät ovat nousseet sotkeutuvien ja katkeilevien siimojen rinnalle.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten akkutrimmerit olivat niin heikkotehoisia, että muoviterät hyytyivät paksussa ruohossa. Nykykoneissa riittää vääntöä, joten muutamassa sekunnissa vaihdettavat muoviterät ovat valtaamassa markkinoita.

Varsinaiset raivaussahat ovat sitten enimmäkseen polttomoottorikäyttöisiä, vaikka pusikoissa näkee ammattilaisia raivaustöissä akkuvehkeidenkin kanssa. Niissä laitteissa akut tosin ovat erillisessä selkärepussa.

5. Lehdet kasaan käsin vai koneella?

Varttuneemmat lukijat muistanevat, miten takavuosina kerättiin syysnurmikolta lehdet yhteen kasaan. Käytössä oli työkalu nimeltä harava. Nyt lehdet kasataan puhaltimella, joka työtä tehdessään pitää hirmuista meteliä. Metelin aiheuttaa laitteen suuttimesta tuleva ilmapatsas, jonka nopeus voi olla 400 km/h!

Isolla pihalla lehtipuhallin voi olla hyvinkin kätevä laite, varsinkin silppuavalla imurilla varustettu. Puhaltamalla kerätään lehdet kasaan, sitten pannaan sama laite imemään kasatut lehdet tyhjennettävään lehtisäkkiin. Moiset laitteet ovat lähes poikkeuksetta polttomoottorikäyttöisiä. Pelkkään puhallukseen on tarjolla akkukäyttöisiä koneita. Niiden etu haravaan nähden on lähinnä se, että lehtien siivoaminen sepelipedeiltä ja pihapoluilta käy kätevämmin.

6. Pensasaidan parturointiin tarvitaan leikkuri

Pensasleikkuri on välttämätön, jos mökillä on jonkinmoinen pensasaita. Yleisin pensasleikkuri on varustettu kaksipuolisella terällä. Sillä aidan trimmaus sujuu joutuisasti, mutta terä on suhteellisen lyhyt, ja vähänkin korkeamman aidan yläpuolen joutuu leikkaamaan telineeltä tai A-tikkailta.

Pitkäteräisen leikkurin paino saadaan pysymään kurissa, kun terästä tehdään yksipuolinen. Tällaiset mallit ovat nykyisin melko harvinaisia.

Kätevä yleisleikkuri on teleskooppivarrella ja kääntyvällä leikkuupäällä varustettu malli. Tällaisella voi tasoittaa useimpien aitojen yläpuolen ilman telineitä.

Monet mökkiläiset ja omakotiasujat ovat saaneet huomata, että verkkosähköä syövän koneen perässä kiemurteleva jatkoroikka jää yllättävän helposti leikkurin hampaisiin. Akkukäyttöinen kone on verrattomasti näppärämpi. Puistoalan ammattilaiset käyttävät toki polttomoottorileikkureita.

Lue myös Anna.fi: Mökin suursiivous tuo mielenrauhan

7. Oksasilppurille ei ole vaihtoehtoa

Oksasilppuri saattaa ennalta ajatellen tuntua turhalta rotiskolta, mutta oikeasti se on yksi kätevimmistä mökkiläisen työkaluista. Vastakaadetun puun oksat joko lojuvat ympäri tonttia tai kerääntyvät hiljalleen epäsiistiksi risukasaksi tontin kulmalle.

Oksasilppuri hävittää oksat hetkessä, ja laitteen kaukalo täyttyy hyödyllisellä hakkeella. Haketta voi käyttää täyttömaan tavoin tai istutusten juurella kuorikkeena.

Satunnaiseen käyttöön tarkoitettu sähkömoottorisilppuri jaksaa yleensä rouhia halkaisijaltaan korkeintaan 30-millisiä oksia. Jos paksumpia oksia on paljon, tarvitaan järeämpi polttomoottorikäyttöinen laite. Sellaisella silppuuntuvat jopa 70 millin paksuiset karahkat.

Mökkiläiset tarvitsevat järeää polttomoottorisilppuria verraten harvoin. Fiksuinta on vuokrata laite, kun sille on tarvetta. Mutta kevyt silppuri on hyvä pitää liiterissä lähtövalmiudessa.

8. Painovesijärjestelmä korvaa kantoveden

Yksi parhaista uudistuksista vanhalla mökillä on painevesijärjestelmän asentaminen. Se ei ole ollenkaan niin monimutkaista kuin usein luullaan. On selvä, että talousvettä varten tarvitaan kaivo, mutta pesuveden voi pumpata, suodattimen läpi ajettuna, vaikka järvestä. Helpoin ratkaisu on sisätiloihin asennettava vesiautomaatti. Laitteessa on samassa kotelossa pumppu, painesäiliö ja painekytkin.

Vesiautomaatin hankintaa voi rajoittaa nostokorkeus. Jos vesi pitää imaista syvältä kaivosta tai jos järvi on reilusti mökkiä alempana, imevä pumppu ei ehkä jaksa nostaa vettä painesäiliöön saakka. Työntäminen onnistuu pumpulta paremmin, joten rantaan rakennettava pumppuasema ratkaisee jaksamisongelman. Käyttömukavuutta lisää entisestään painevesijärjestelmän vedenlämmitin. Niitä löytyy sekä kaasu- että sähkölämmitteisinä.

9. Pärjääkö mökkitöissä käsisahalla?

Mökkiläisen perustyökaluihin kuuluu saha, tai mieluummin useampi. Hyvällä käsisahallakin työskentelee yllättävän joutuisasti, mutta vähänkin isompaan rakentamiseen tai nikkarointiin erilaiset sähkösahat ovat liki välttämättömiä. Pyörösaha eli käsisirkkeli on perusmalli, jota ilman ei kannata olla.

Akkukäyttöinen malli riittää pikkutöihin, mutta verkkovirtaa tarvitaan kunnon rakentamiseen. Seuraava hankinta on puukkosaha. Se on erityisesti purkajan ja raivaajan perustyökalu. Kolmantena hankintalistalla on pisto- eli kuviosaha erilaisten muotojen sahaamiseen.

Hankkiessasi uutta terää akkupyörösahaasi ota huomioon, että terä on ohuempi kuin verkkovirtakoneeseen tarkoitettu malli. Paksumpikin terä menee paikalleen, mutta hyytyy helposti.

10. Naulapyssy on muotityökalu

Jostain syystä tee-se-itse-miehen (kyllä, lähes poikkeuksetta miehen) lempikone näinä päivinä on naulain. Mikäs siinä, kunnon naulapyssyn kanssa rakennustyöt sujuvat sukkelasti ja ilman vasarakäden kramppeja.

Mutta isoja rakennustöitä on mökillä kuitenkin harvakseltaan. Ja kun iso työmaa tulee eteen, naulaustöihin tarvitaan kaksi erilaista laitetta, runko- ja viimeistelynaulain. Molempia saa perinteisesti paineilmalla toimivina, kaasupatruunan avulla ampuvina sekä tuoreimpana pelkästään akkusähköllä toimivina.

Koneellinen naulansyöttö on tarkkuustyötä, joten halvoista vehkeistä on useimmiten enemmän vaivaa kuin hyötyä, ja ammattilaatuinen naulain maksaa vähintään 700 euroa. Vuokraaminen on ehdottomasti järkevin ratkaisu, jos laitteilla ei oikeasti ole jatkuvaa käyttöä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökkeilijän välttämättömät koneet ja laitteet – listasimme 10 tärkeintä vempainta, jotka kannattaa hankkia mökille 

Ahkera mökkeilijä

Heh heh, olipahan lista. Oikein alkoi hymyilyttämään.

Retz

Samoin minua, on kiva että nuo kaikki jo ovat ettei tarvitse hommata.

Kesän lapsi

Olipa omituinen juttu. Minkähän maalainen oli alkuperäinen? Toki naisen kyhäämä.

Jokainen tyylillään

Jaaha. Vai että takavuosina käytettiin haravaa? Meillä toimii edelleen. Porakonetta en ole ikinä tarvinnut, jostain oksasilppurista, ruohotrimmeristä tai naulapyssystä puhumattakaan.

Mökillä oikeasti tärkeitä tavaroita ovat liesi ja jääkaappi, moottorisaha, Fiskarsin halkaisukirves, grilli, haravat ja lapiot, kottikärryt ja komposti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.