Puutarha

Äitienpäiväruusu ’Morsdag’ ilahduttaa oikeanlaisella hoidolla saajaansa pitkään – voi jopa talvehtia!

Vanhan ajan äitienpäiväruusu ’Morsdag’ kestää juhlapäivän jälkeenkin. Parhaimmillaan ruusu talvehtii.

Äitienpäiväkukista taatusti suosituin on ruusu – etenkin kaupoista ostettavista kukista. Äitienpäiväruusu ’Morsdag’ on vanhanajan ruukkuruusu. Sitä löytyy niin valkoisena kuin punaisen erisävyissäkin.

Välillä äitienpäiväruusuja sai melkein etsiä kaupoista, mutta puolimetriseksi kasvava pallokukkainen perinneruusu on tehnyt uuden tulemisen: nyt niitä saattaa löytää jopa rautakaupoista!

Äitienpäiväruusu tuo saajalleen mahdollisesti monen vuoden ilon, sillä se voi oikein hoidettuna talvehtia ja kukkia uudelleen seuraavina vuosina. Ruusu viihtyy paremmin ulkona esimerkiksi terasilla tai parvekkeella kuin sisätiloissa. Ulos ruusun voi viedä yöpakkasten mentyä ohi.

Lue myös: Valoa, kosteutta ja ulkoilua: Näin ruukkuruusun hoito sujuu kuin tanssi

Rosa Morsdag valkoisena
© Paula Ritanen-Närhi

Hoida äitienpäiväruusu ’Morsdag’ näin:

  1. Vaihda kaupasta kotiin tuotu ruusu isompaan ruukkuun. Ruukussa tulisi olla reiät pohjassa, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.
  2. Aseta äitienpäiväruusu valoisaan ja lämpimään paikkaan. Vähässä valossa lehdet varisevat, eikä taimi kuki. Jatkuva auringonpaistekaan ei ole ruusun mieleen.
  3. Kastele ruusua säännöllisesti. Ruusu pitää tasaisesta kosteudesta. Älä päästä multaa kuivaksi, mutta kaada pois vesi, joka jää aluslautaselle pitkäksi aikaa lillumaan. Juuristo ei pidä seisovasta vedestä.
  4. Lannoita kesällä kasteluveden joukossa kukkalannoitteella säännöllisesti.
  5. Leikkaa pois kuihtuneet kukat, jotta uusia puhkeaa tilalle. Välillä versoja voi leikata syvemmältäkin, jotta syntyvät nuput jaksavat avautua.
  6. Vie äitienpäiväruusu syksyllä lehtien varistua viileään pakkasettomaan paikkaan talvehtimaan. Voit kokeilla myös talvettaa se ruukkuineen lehtikompostissa. Äitienpäiväruusu talvehtii puutarhassa ainakin leutoina talvina Etelä-Suomessa.
Äitienpäiväruusu ”Morsdag”
Äitienpäiväruusu kukkii eri punaisen sävyissä ja valkoisena. © iStockphoto

Muita ruusuja äitienpäiväksi

Pienehköissä ruukuissa kasvavat ruukkuruusut tarvitsevat huolellista kastelua. Jos kasvi uhkaa nuupahtaa kuivuuttaan, se kannattaa laittaa  muutamaksi minuutiksi vesiastiaan imemään vettä.

Leikkoruusut viihtyvät pisimpään viileässä paikassa. Leikkaa ennen maljakkoon laittoa varsiin uudet imupinnat. Uusi ne parin päivän välein. Käytä leikkokukkavirkistettä, ja vaihda vesi, jos se on likaista.

Jaloruusut ovat talvenkestäviä samaan tapaan vaihtelevasti kuin ’Morsdag’. Jaloruusulajikkeiden talvehtimisessa on eroja.

Pensasruusuissa on erittäin talvenkestäviä lajeja myös Pohjois-Suomeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Äitienpäiväruusu ’Morsdag’ ilahduttaa oikeanlaisella hoidolla saajaansa pitkään – voi jopa talvehtia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.