Puutarha

Juhannusruusu menestyy puutarhatrendistä toiseen – näin kasvatat nostalgisen pensaan omalla pihallasi

Juhannusruusut ovat kukittaneet puutarhojamme vuosikymmenestä toiseen. Istuta puutarhaan kukkiva luottokasvi ja palanen puutarhahistoriaa.

Juhannusruusu on ikisuosikki, joka on syystäkin selvinnyt puutarha­trendistä toiseen. Niitä löytää vanhoista suomalaisista puutarhoista, ja ne löytävät usein paikkansa myös uusista puutarhasuunnitelmista. Ne  ovat sitkeitä, kauniita ja sopivat monenlaisten kasvien seuraan joko yksittäisenä pensaana tai aidanteena.

Tiheäpiikkinen juhannuruus kasvaa 150-200 cm korkeaksi. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja, joiden kautta se leviää nopeasti.

Lue myös: Alppiruusu viihtyy, kun valitset oikean istutuspaikan, mutta entä kasvin hoito ja talvisuojaus? Lue neuvot!

Juhannusruusun alkuperä on tuntematon

Ruusun alkuperästä ei ole tarkempaa tietoa, mutta kaunista ruusua on viljelty meillä jo 1800-luvulla. Juhannusruusu on Suomea, Ruotsia ja Viroa lukuun ottamatta muualla maailmassa tuntematon.

Ruusupensas
Juhannusruusua on kasvatettu Suomessa 1800-luvulla, mutta sen alkuperä on tuntematon. Meillä yleistä juhannusruusua kasvatetaan jonkin verran myös Virossa ja Ruotsissa, jossa se kulkee nimellä ’Finlands Vita Ros’.

Lue myös: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

Helppohoitoinen ja vaatimaton juhannusruusu

Juhannusruusu on helppohoitoinen ja kestävä vanhanajan pensasruusu, joka sietää pakkasta sekä kutsumattomia vieraita, kuten jäniksiä. Se ei hätkähdä, vaikka sen kastelun jättää hellesäällä välistä eikä sitä lannoita säännöllisesti. Hyvässä mullassa ja ravinteikkaassa maassa se palkitsee kauneudella.

Leikkaa pensasta tarvittaessa keväällä, poista vanhimpia ja heikosti kukkivia oksia. Juhannusruusu sietää myös alasleikkausta, jolloin kaikki versot leikataan 10-20 cm korkeudelta.

Juhannusruusu ´Plena´
Juhannusruusun ‘Plena’-lajikkeella on kevyesti kerrannaiset kukat. Sen tuoksu on parhainta luonnon parfyymia.

Lue myös: Kasvata kauniit ja tuoksuvat pensasruusut – näin hyödynnät niitä diy-kosmetiikassa  

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhannusruusu menestyy puutarhatrendistä toiseen – näin kasvatat nostalgisen pensaan omalla pihallasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.