Älä tee näitä virheitä bokashi-kompostoinnissa – asiantuntija paljastaa yleisimmät syyt epäonnistumiseen

Bokashi on helppo kompostointimenetelmä, joka onnistuu vaikka kerrostalossa. Japanista lähtöisin oleva bokashi tekee biojätteestä ravinteikasta multaa, mutta menetelmä vaatii muutaman jipon onnistuakseen. Asiantuntija auttaa aloittelijan alkuun ja kertoo, miten vältät viisi yleisintä virhettä.

Biojäte, bokashirouhe ja ilmatiivis ämpäri on kaikki, mitä tarvitset aloittaaksesi suosiota kasvattavan japanilisen kompostoinnin. Katso täältä tarkemmat ohjeet, kuinka aloitat bokashi-kompostoinnin vaihe vaiheelta.

Jotta välttäisit pahimmat kompostoinnin karikot, pyysimme Bokashi Suomi Facebook-ryhmän toista perustajaa Linda Wirtasta kertomaan viisi yleisintä bokashiin liittyvää virhettä. Kun pidät mielessä nämä, saat runsasravinteista multaa ja kasvisi kiittävät.

1. Pilko jäte aina riittävän pieniksi paloiksi

Pilko kaikki bokashiin menevät jätteet noin kahden senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Pieneksi pilkotut jätteet tarjoavat mikrobeille paljon pinta-alaa työskentelyyn, jolloin jätteet multaantuvat paremmin.

Kokonainen tomaatti todennäköisesti vain mädäntyy ämpärissä eikä kosteus pysy tasaisena.

2. Älä päästä liikaa ilmaa bokashi-ämpäriin

Biojätteet tyhjennetään vain kerran päivässä bokashiämpäriin. Muuten ämpäriin pääsee ylimääräistä ilmaa, joka haittaa kompostointiprosessia. Muista myös tiivistää jäte painelemalla, ettei ämpäriin jää ilmataskuja ja sulje kansi kunnolla, jotta ämpäri pysyy ilmatiiviinä.

3. Annostele bokashirouheen määrä oikein

Bokashi ei synny ilman mikrobeja. Mikrobeja sisältävää bokashirouheita on saatavilla erilaisia. Säilyvyyttä parantavaa kuivaa bokashirouhetta annostellaan noin yksi ruokalusikka litraan biojätettä. Kosteaa bokashirouhetta tarvitaan enemmän. Ohjeet voivat vaihdella eri valmistajien välillä, joten varminta on tarkistaa käytössäsi olevasta rouheesta oikea annostelu.

Eläinperäinen jäte tarvitsee normaalia enemmän rouhetta, sillä mikrobit eivät pysty hyödyntämään proteiineja yhtä tehokkaasti ravinnokseen kuin kasvisjätteiden hiilihydraatteja. Jos jätteissä on paljon eläinperäistä jätettä, laita tuplasti enemmän rouhetta.

4. Muista valuttaa neste bokashiämpäristä – näin vältät myös hajut

Bokashiämpäristä valutetaan nesteet ulos joka 3–5 päivän välein, myös silloin kun ämpäri on täynnä ja laitettu kahdeksi viikoksi hapattumaan. Ämpäriin jäänyt neste aiheuttaa kosteutta ja mädäntymisvaaran.

Jos ämpäri tuntuu nesteiden valuttamisen jälkeen vielä liian kostealta, lisää siihen hieman bokashirouhetta.

Liika kosteus voi olla myös epämiellyttävien hajujen syy. Normaalisti bokashi haisee makean happamalta.

5. Aloita vähintään kahdella ämpärillä – yksi ei koskaan riitä

Bokashia varten tarvitset vähintään kaksi ämpäriä, sillä täyden ämpärin annetaan seisoa kaksi viikkoa hapattumassa ennen kuin ämpärin sisältö sekoitetaan multaan.

Älä pihistele mullan määrässä, kun sekoitat bokashin ja mullan. Multaantuminen ei lähde kunnolla käyntiin, jos multaa on liian vähän. Varmista myös, etteivät eläimet pääse multaantuvan bokashin kimppuun.

Vältä virheet bokashi-kompostoinnissa ja saat ravinteikasta multaa.

Valmiissa bokashimullassa ei näy enää biojätteitä.

Lue myös:

Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset
Näin aloitat bokashi-kompostoinnin – kompostointi onnistuu jopa kerrostalossa!
Näillä ohjeilla pidät kompostin kunnossa
Ekologinen puutarha on helppo perustaa – lue vinkit!
Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

Keskustelu

Aloittelijana ensimmäinen kysymys tähän juttuun liittyen; mikä on riittävä määrä multaa bokashin sekaan?

”Kaada pohjalle kerros vanhaa multaa ja sen päälle bokashi. Bokashia ja multaa tulee olla yhtä paljon. Sekoita multa ja bokashi kunnolla, jotta mikrobit pääsevät kosketuksiin jätteen kanssa. Laita seoksen päälle vielä noin 10–15 senttimetriä multaa.”

”Bokashi on itsessään hapanta. sen pH arvo on alle neljä, mutta mullan bakteerit muuttavat bokashin neutraaliksi. Voimakas multa kannattaa kuitenkin laimentaa ennen käyttöä. Noin yksi kolmasosa bokashimultaa sekoitettuna kahteen kolmasosaan tavallista multaa on hyvä suhde melkein kaikille kasveille. Ravinteikkaammasta mullasta pitäville kasveille, kuten tomaateille, multaa ei tarvitse laimentaa yhtä paljon.”

https://kotiliesi.fi/koti-ja-puutarha/puutarha/nain-aloitat-bokashi-kompostoinnin-kompostointi-onnistuu-jopa-kerrostalossa/

Löytyy tuolta, niinkuin muutkin ohjeet aloittelijoille ja meille kaikille aiheesta kiinnostuneille 🙂
Eli valmistusvaiheessa näköjään puolet ja puolet, viljelyyn laitetaan noin kolmasosa bokashia (kasvista riippuen).

Mikä on hyvä astia, jossa bogashi ja multa sekoitetaan. En ole uskaltanut enää tehdä tätä, kun taloyhtiössä ja meidänkin rivarin pihassa on ollut rottia. Millä estetään rottien pääsy mullassa maatuvan bigashin kimppuun?

Kommentoi juttua: Älä tee näitä virheitä bokashi-kompostoinnissa – asiantuntija paljastaa yleisimmät syyt epäonnistumiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X