Puutarha

5 asiaa, joita pihasuunnittelija ei tekisi omalla pihallaan – pakollista luettavaa etenkin remonttia suunnittelevalle

Pihasuunnittelija Riikka Pöntysen mukaan pihan muodonmuutoksiin kannattaa aina hakea inspiraatiota ensisijaisesti ympäröivästä luonnosta. Näin vältytään ylilyönneiltä ja silmiinpistäviltä ristiriidoilta.

Säiden lämmetessä ja lumien sulaessa katseet suuntautuvat kohti puutarhaa. Moni saattaa haaveilla toteuttavansa mietinnässä olleen takapihan remontin tai etupihan muodonmuutoksen.

Pihaa muokatessa voi kompastua monenlaisiin sudenkuoppiin. Kotiliesi kysyi pihasuunnittelija Riikka Pöntyseltä, mitä hän ei omalla pihamaallaan tekisi.

1. Ei perustaisi pihaa vain yhden kasvilajin varaan

Pöntynen kehottaa välttämään kaikin keinoin sitä, että pihasta tai puutarhasta tulee lajiköyhä. Hän suosittelee istuttamaan kasveja mahdollisimman monipuolisesti unohtamatta puita ja pensaita. Näin pihasta saa eläväisen ja mahdollisista sadoista suuremmat.

Pöntynen suosittelee valitsemaan etupäässä kasveja, jotka tarjoavat ravintoa pölyttäjille.

”Oman pihan kasvivalinnoilla jokainen meistä voi helpottaa ihmisille elintärkeiden ja hätää kärsivien pölyttäjien ruokapulaa. Samalla saa parempaa satoa oman pihan marjapensaista ja hedelmäpuista”, Pöntynen sanoo.

Yrttejä, marjoja, vihanneksia ja hedelmiä voi kasvattaa ilman erillistä kasvimaata, esimerkiksi kasvatuslaatikoissa, ruukuissa tai perennojen joukossa.

”Monista satokasveista löytyy sopivia lajikkeita pienen pihan ruukku- tai vertikaaliviljelmiin.”

2. Ei rakentaisi liikaa

Pöntynen ei suosittele kadottamaan kotipihalta kaikkea luonnonmukaista ja alkuperäistä, vaikka suunnitelmissa olisi isompikin remontti. Pihoilta voi löytyä esimerkiksi kymmeniä vuosia vanhoja kiviä, kantoja ja puita, jotka kannattaa toisinaan jättää paikoilleen.

Taloa rakentaessa tonttia ja pihamaata joudutaan usein tasaamaan rankallakin kädellä. Pöntynen jättäisi luonnontilaisiksi ne osat, joihin ei ole välttämätöntä kajota.

”Ne tekevät pihasta kiinnostavamman ja kauniimman.”

3. Ei tekisi isoa nurmikkoa

Mikäli Pöntynen remontoisi tällä hetkellä omaa pihaansa, jättäisi hän tekemättä tarpeettoman isokokoisia nurmialueita. Sen sijaan Pöntynen korvaisi osan nurmikosta esimerkiksi kukkaniityllä, kukkivalla kedolla, monilajisilla istutuksilla tai metsänpohjalla.

”Lyhyenä pidettävä nurmikko on jopa hieman epäekologinen vaihtoehto sekä sen työlään perustamisen, että jatkuvan leikkaus- ja lannoitustarpeen vuoksi. Nurmikko ei juurikaan hyödytä pölyttäjiä, jotka tarvitsevat ravinnokseen kukkivia mesikasveja”, Pöntynen muistuttaa.

”Vihreän nurmensängen sijaan ainakin osan pihasta voisi päällystää kukkivilla kasveilla, kuten värikkäällä perhosniityllä.”

4. Ei eristäisi pihaa ympäröivästä luonnosta

Inspiraatiota piharemontteihin kannattaa ensisijaisesti hakea pihaa ympäröivästä luonnosta, jotta vältytään silmiinpistäviltä ristiriidoilta.

”Kallioisen rantatontin ilmasto ja luonne ovat erilaisia kuin tasaisella peltoaukealla sijaitsevalla tontilla. Metsäisellä tontilla jäykkä tuijarivistö näyttäisi luonnottomalta, kun taas tiiviisti rakennetun kaupunkilähiön betonilaatikkoon se istuu hyvin”, Pöntynen listaa esimerkkejä.

Tutustu ennen kasvien valitsemista tontin ja lähiympäristön kasvuolosuhteisiin ja kasveihin, ja poimi niistä ideoita omalle pihallesi.

Lue myös Anna.fi: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

5. Ei muuttaisi mitään hetken mielijohteesta

Pihan remonttia ei kannata lähteä tekemään pikaisen päähänpiston seurauksena. Pihasta saa helposti loputtoman työmaan, jos erilaisia ideoita alkaa toteuttaa ilman harkintaa ja kokonaisvaltaista suunnitelmaa. Pahimmassa tapauksessa pihalle voi tehdä peruuttamatonta vahinkoa.

”En lähtisi rakentamaan pihaa ilman kunnollista, koko pihan kattavaa, vähintäänkin luonnostasoista suunnitelmaa. Muuten voi yhtäkkiä havahtua siihen, että erilaisia elementtejä on hassusti sijoiteltu tai kaikelle tarpeelliselle ei jäänytkään riittävästi tilaa”, Pöntynen avaa.

”Pahimmillaan voit joutua purkamaan ja uudelleen rakentamaan jo valmiiksi saatuja alueita, mikä on paitsi turhauttavaa, myös kallista. Ammattilaisella teetetyn pihasuunnitelman avulla säästää selvää rahaa.”

Pihasuunnittelija puutarhassa.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita pihasuunnittelija ei tekisi omalla pihallaan – pakollista luettavaa etenkin remonttia suunnittelevalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.