Puutarha

Heitä hyvästit rikkaruohoille! Helppohoitoinen piha syntyy oikeista lajivalinnoista – yksi yleinen ratkaisu kannattaa suosiolla unohtaa

Helppohoitoinen piha on armahdus sinulle, joka viihdyt paremmin kirja kuin kuokka kourassa. Asiantuntijat jakavat vinkkinsä stressivapaaseen puutarhaan.

Peppu pystyssä ja selkä vääränä. Sellaista puutarhanhoito usein on – epäergonimista kykkimistä.

Moni haaveilee helppohoitoisesta pihasta. Siltä se ainakin vaikuttaa, kun katsoo Loviisan Asuntomessujen kohteiden pihasuunnitelmia.

Esimerkiksi rivitalo Loviisan Majakan asukkaiden ei tarvitse käydä vääntöä pihatöistä, koska niitä ei juuri ole.

”Kohteeseen ei esimerkiksi tule nurmikkoa, koska sen leikkaus ja hoito on hankalaa rivitaloyhtiössä”, pihan suunnittelija Marko Koski kertoo.

Tarkoilla lajivalinnoilla ja perusteellisella pohjatyöllä pihasta voi saada lähes huoltovapaan. Aikaa ei mene kasteluun, lannoittamiseen saati leikkaamiseen. Ja mikä parasta: rikkaruohoille voi heittää hyvästit.

Lue myös: Helppohoitoiset perennat palkitsevat hoitajansa ilman isoa vaivaa – 10 toinen toistaan kauniimpaa vaihtoehtoa

Helppohoitoinen piha syntyy perusteellisista pohjatöistä ja oikeista lajivalinnoista.
Monivuotiset perennat ovat hyviä valintoja helppohoitoiseen puutarhaan. Ne puskevat esiin joka vuosi. © Teija Tuisku

Helppohoitoinen piha on rikkaruohoton

Asuntomessuilla pihat rakennetaan pääosin tyhjästä, minkä vuoksi helppohoitoisuus voidaan ottaa niissä alusta alkaen huomioon. Pohjatöiden perusteellisuus vaikuttaa siihen, tuleeko pihasta huoleton lepopaikka vai loputon työmaa.

Alkajaisiksi istutusalue tulee muokata riittävän syvältä. Maanpeitekasveille ja nurmikolle riittää 20 senttimetriä syvä multatila, muille perennoille ja pensaille 40 senttimetriä ja puille 60 senttimetriä.

”Mitä syvempi kasvualusta, sen paremmin maa pitää kosteutta ja ravinteita. Paahteisella paikalla multatilaa kannattaa olla vielä minimivaatimuksia enemmän”, Koski neuvoo.

Maasta poistetaan rikkaruohot ja vanhojen kasvien juurakot. Sitkeät kasvit, kuten ruusu tai vuorenkilpi täytyy usein repiä pois voimalla. Sen jälkeen kuoppa täytetään tuoreella mullalla.

”Multa ei voi olla mitään peltomultaa, joka on täynnä rikkaruohoja, vaan seulottua, kalkittua ja lannoitettua multaa. Se auttaa jo kummasti rikkaruohojen torjunnassa.”

Lopullisen stopin rikkaruohoille pistää kaksin kerroin taitettu maisemointikangas, joka levitetään tuoreen mullan päälle. Kasvit istutetaan kankaan läpi ja lopuksi pinta peitetään esimerkiksi kuorikatteella.

Juuriestematolla saadaan estettyä agressiivisesti juurillaan leviävien kasvien, kuten tyrnin tai vuohenputken, leviäminen. Matto asennetaan jo ennen tuoreen mullan lisäämistä kasvualustan pohjalle.

Nurmikon leviäminen on helpointa estää rajaamalla istutusalueet reunanauhalla tai reuna-, muuri- tai betonikivellä. Koski suosii betonista reunakiveä.

”Betoninen reunakivi on siitä kätevä, että se on niin tasainen, että päältä voi ajaa ruohonleikkurilla”, Koski perustelee.

Helppohoitoinen piha syntyy perusteellisista pohjatöistä ja oikeista lajivalinnoista.
Rinnetontin istutukset, omakotitalon piha, kallioinen piha © Otavamedia

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

Valitse helppoja lajeja ja istuta tiiviisti

Tuulisilla merenrannoilla on usein tavallista kuivemmat kasvuolot. Siksi maisemasuunnittelija Vivi Anderssonin Asuntomessuille suunnittelemiin rantapihoihin on tulossa karujakin olosuhteita kestäviä kasveja, kuten erilaisia pensasmaisia mänty-, kuusi-, ja katajalajikkeita.

Nämä lajikkeet, kuten lähes kaikki pensaat ruusuja lukuun ottamatta ovat helppohoitoisia, Andersson vinkkaa.

”Myös luonnonpuut, kuten pihlajat ja vaahterat ovat helppoja, koska ne eivät tarvitse hoitoleikkauksia toisin kuin hedelmäpuut.”

Kukkaloistoa saa pienellä vaivalla perennoilla, kunhan lajit valikoi pihan aurinkoisuuden ja kasvualustan mukaan. Kukkien vastapainoksi voi istuttaa heiniä, jotka ovat myös kauniita talventörröttäjiä.

Perennat kannattaa istuttaa tiiviisti, jotta rikkakasveille jää vähemmän tilaa. Pensaiden ja puiden juurilla rikkaruohojen rehotusta hillitsevät maanpeitekasvit.

Nurmikkoa kannattaa harkita kahdesti, jos ei halua pyhittää kesäpäiviä ruohonleikkuulle. Leikkauksen ja kastelun lisäksi nurmikko vaatii lannoitusta ja kalkitusta – muuten ruoho sammaloituu herkästi.

Nurmikon sijaan pihalle voi kylvää aurinkoiselle paikalle kukkaniittyä tai asentaa varjoisalle paikalle kunttaa. Kukkaniitty täytyy ainoastaan niittää syksyisin ja kuntta vaatii kastelua ensimmäisinä kasvuvuosinaan.

Kolmas helppo nakki on maksaruohomatto, jollainen tulee myös rivitalo Loviisan Majakkaan.

”Maksaruohomaton ainut hoitotyö on keväinen lannoitus hidasliukoisella maksaruoholannoitteella. Helpolla pääsee nurmikkoon verrattuna”, Koski sanoo.

Helppohoitoinen piha syntyy perusteellisista pohjatöistä ja oikeista lajivalinnoista.
© Otavamedia

Helppohoitoinen piha on osin luonnonmukainen

Joskus helpoimmalla pääsee olemalla tekemättä mitään. Messukohde Villa Havun pihassa on kauniisti sammaloituneita louhikiviä, jotka Andersson on pihan suunnittelijana halunnut säästää.

”Kannattaa aina miettiä, voisiko osan pihan luonnosta säästää pienellä hoitamisella. Jos vaikka vesakot leikkaisi ja puut säästäisi. Se on tosi helppohoitoista verrattuna uusien istutusalueiden mylläämiseen”, Andersson sanoo.

Moni luulee, että oikoteitä helppohoitoiseen pihaan ovat kovat kivipinnat, mutta niissäkin on riskinsä. Sepeliin ja kivituhkaan kasvaa helposti rikkaruohoja ja kiveysten välit täyttyvät sammaleesta.

Vehreällä pihalla helpotusta pihatöihin tuovat etenkin nurmikkopihoilla robottiruohonleikkurit ja kastelujärjestelmät. Kastelussa voi myös oikoa sekoittamalla ilmavan kasvualustan sekaan biohiiltä, joka sitoo vettä ja ravinteita.

Vaikka erilaisia apureita löytyy, mikään piha ei kuitenkaan pysy vuosia täydellisessä loistossaan ilman ihmisen huolenpitoa.

”Vähän niin kuin sisällä pitää joskus imuroida, puutarhakin tarvitsee ajoittaista huoltoa, etenkin keväisin ja syksyisin.”

Silloin apuun kannattaa kutsua laiskan puutarhurin paras kaveri, ammattipuutarhuri.

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heitä hyvästit rikkaruohoille! Helppohoitoinen piha syntyy oikeista lajivalinnoista – yksi yleinen ratkaisu kannattaa suosiolla unohtaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.