eksoottiset perunalajikkeet
Puutarha Tilaajille

Tällaisena et ole perunaa ennen nähnyt! Nämä eksoottiset lajikkeet kannattaa ottaa testiin nyt

Parhaissa perunalajikkeissa yhdistyvät ­lumoavan kaunis ulkomuoto ja veden kielelle heruttava maku.

Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa sen monia ­lajeja on viljelty Andien rinteillä jo tuhansien vuosien ajan. Paikallinen perunavalikoima on yhä huikean monimuotoinen.

Perunat ovat kaikkea muuta kuin meille tuttuja arkisen näköisiä ruskeakuorisia soikioita – niiden muodot vaihtelevat kuin Barbapapan piirroshahmojen perheellä. Eteläamerikkalaiset potut saattavat näyttää esimerkiksi pit­kiltä känkkyräisiltä makkaroilta tai epäsäännöllisen muotoi­silta muhkuraisilta möykyiltä.

Väritys on kirjavaa. Mukuloiden kuoret ja mallot hehkuvat syvän violetteina, viininpunaisina, auringonkeltaisina tai toinen toistaan säväyttävämpinä värisekoituksina. Alkuperäisten perunoiden maut ovat yhtä moniulotteisia kuin niiden ulkonäkökin.

eksoottiset perunalajikkeet
Perunat säilyvät kellarissa jopa kevääseen asti. Jos varastointitilaa ei ole, nosta satoa sitä mukaa, kun sille on käyttöä. Mukulat pysyvät pitkälle syksyyn hyvinä viileässä maassa.

Lue myös: Mitä ihmettä, perunan varressa kasvaa marja! Asiantuntija kertoo, voiko tomaattia muistuttavan ilmestyksen syödä 

Eksoottiset yllättäjät

Eteläamerikkalaiset perunat eivät Suomen oloissa menesty, mutta onneksi omalla pottumaalla on siitä huolimatta mahdollista päästä ainakin hitusen lähemmäksi mukuloiden monimuotoista maailmaa. Viime vuosina markkinoille on tullut lajikkeita, jotka kantavat paljon samaa perimää Andien rinteiden perunoiden kanssa.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.