Puutarha

Mitä ihmettä, perunan varressa kasvaa marja! Asiantuntija kertoo, voiko tomaattia muistuttavan ilmestyksen syödä 

Perunan varresta saattaa kasvin kukinnan jälkeen löytää marjoja. Mutta soveltuvatko kirsikkatomaattia muistuttavat perunan marjat syötäviksi?

Kasvimaalla on saattanut joutua hieraisemaan silmiään, jos vastaan on tullut perunan marja, sillä totta tosiaan peruna kasvattaa toisinaan varteensa tomaattia muistuttavia, vihreitä marjoja.

Perunantutkimuslaitoksen johtajan Marjo Hokan mukaan kyse on hedelmästä, jonka avulla kasvi lisääntyy.

”Peruna lisääntyy siemenen kautta samalla tavalla kuin muutkin koisokasvit. Perunalla on suvullinen tapa lisääntyä”, Hokka kertoo.

Muun muassa tomaatti kuuluu perunan lisäksi koisokasveihin. Suvullinen lisääntyminen tarkoittaa, että uusi kasvi saa alkunsa siemenestä.

Ulkonäöltään marjat tuovat mieleen raa’an, pienen kirsikkatomaatin. Kypsyessään marjat tummuvat vaaleanruskeiksi. Yleisin ilmestys perunan varressa on kuitenkin väritykseltään vaaleanvihreä.

Lue myös: Perunan kasvatus ämpärissä – voiko satoa saada näin helposti? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut!

Perunat pussissa
Marjan kasvattaminen on luontaista perunalle. Kuva: Niclas Mäkelä

Perunan marja ei sovi syötäväksi

Kaikki perunat eivät kasvata varsiinsa marjoja, vaan kyseessä on lajikkeesta riippuvainen ominaisuus. Marja syntyy kasvin pölyttyneestä kukasta.

”Jotkin perunalajikkeet eivät kuki kunnolla, eli kukat esimerkiksi kuivuvat pois. Toisilla ne niin sanotusti abortoituvat, eli marjaa ei lähde kehittymään ollenkaan.”

Lue myös: Tiesitkö, että perunan istutuspaikkaa kannattaa vaihdella? Näin onnistuu perunan kasvatus kotipuutarhassa ja parvekkeella

Tomaattia muistuttavasta ulkonäöstään huolimatta perunan marja ei sovi syötäväksi. Samoin kuin muutkin perunan vihreät osat, ne sisältävät paljon myrkyllisiä glykoalkaloideja, kuten solaniinia ja kakoniinia.

Myrkky voi aiheuttaa esimerkiksi vatsa- ja suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita. Myrkky ei poistu marjoista keittämällä.

”Kun peruna aikoinaan tuli Eurooppaan, ihmiset söivät niistä myös marjat, sillä silloin ei ymmärretty, mitkä osat kuuluu syödä. Siitä aiheutui vatsanväänteitä.”

Lähteinä käytetty myös: Ruokavirasto.fi

Juttua korjattu 20.9.2021: Lajin tilalle korjattu lajike kohdassa, jossa kerrotaan etteivät kaikki perunat kasvata marjoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä, perunan varressa kasvaa marja! Asiantuntija kertoo, voiko tomaattia muistuttavan ilmestyksen syödä 

Aijo

”Kaikki perunat eivät kasvata varsiinsa marjoja, vaan kyseessä on lajista riippuvainen ominaisuus. Marja syntyy kasvin pölyttyneestä kukasta.
”Jotkin perunalajikkeet eivät kuki kunnolla,”

Hyvät toimittajanalut, sanat laji ja lajike eivät tarkoita samaa asiaa! Peruna on kasvilaji, erilaiset perunat ovat lajikkeita.

Auttaisiko vertailu. Sika on eläinlaji ja erinäköiset siat ovat rotuja.
Lajike on pääsääntöisesti ihmisen jalostama, joskus harvoin se voi olla luonnon muovaama. Aivan samoin kuin rodut ovat ihmisen tekemän jalostustyön tulosta niin ovat lajikkeetkin.

Johanna Kotilieden toimituksesta

Hei Aijo, kiitos kommentista, virhe korjattu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.