Puutarha

Ilmapallon avulla tehty jäälyhty on tämän talven hitti: Näin loihdit siron kaunottaren yhdessä yössä

Jäälyhty on pakkaskelien suosikkikoriste. Oletko jo kokeillut lyhdyn tekemistä ilmapallon avulla? Pyöreä jääkupu kera kynttilän tuikkeen on elegantti koriste kotipihaan.

Talven pakkaset ovat mainio tilaisuus tehdä upeita jäälyhtyjä. Hyytävän kauniit koristeet ovat joka talven hitti, ja erilaisia toteutustapoja on lukuisia.

Tämän vuoden villitys on ilmapallon avulla valmistetut jäälyhdyt. Kun vedellä täytetyn pallon vie yöksi ulos, sen sisällä oleva vesi jäätyy kauniisti soikean kuvun muotoon.

Ilmapallosta tehty jäälyhty on kaunis koriste kotipihalle vaikkapa juhlien ajaksi. Muista  sammuttaa oikeat kynttilät yön ajaksi. Kaikista turvallisin vaihtoehto on käyttää ulkokäyttöön sopivaa led-kynttilää.

Lue myös: Jäälyhty kukilla: Et ole voinut välttyä näkemästä tätä trendiä somessa – katso helppo ohje ja kokeile itse

jäälyhty ilmapallosta
Ilmapallon avulla tehty jäälyhty luo tunnelmaa talviseen pihaan. © Anni Reenpää

Jäälyhty ilmapallosta on helppo toteuttaa

Jäälyhdyn voi tehdä ainoastaan pakkaskeleillä. Kovalla pakkasella lyhty jäätyy nopeammin ja pikkupakkasilla se kestää pidempään.

Tämän jutun lyhdyt jäätyivät reilun kymmenen asteen pakkasessa yhden yön aikana.

Tarvitset jäälyhdyn tekoon:

Katso ohje videolta tai lue videon alta:

Näin teet jäälyhdyn ilmapallon avulla:

  1. Täytä ilmapallo kylmällä vedellä, sulje ilmapallo ja laita se muoviseen kulhoon. Siirrä ulos pakkaseen yön tai päivän ajaksi. 
  2. Koputa ilmapallon pintaa ja kokeile, onko vesi jäätynyt kovaksi. Jos pallo ei ole jäätynyt, anna sen olla ulkona pidemmän aikaa.
  3. Kun pallo on jäätynyt pinnasta, riko ilmapallo lyhdyn ympäriltä. Pallon pitäisi olla sisältä ontto.
  4. Lyhdyn pohjassa saattaa olla reikä jo valmiina. Jos reikää ei ole, sahaa käsisahalla pohjasta pala pois. Sahaa lyhtyyn nähden 90 asteen kulmassa. Jos laitat lyhdyn sisälle led-kynttilän, lyhty on valmis.
  5. Jos aiot polttaa lyhdyssä oikeata kynttilää, sahaa lisäksi lyhdyn yläreunasta pala pois käsisahalla. Sahaa lyhtyyn nähden 90 asteen kulmassa. Näin kynttilä saa palamiseen tarvitsemaansa happea.
jäälyhty ilmapallosta
Suosi jäälyhdyn sisässä ulkokäyttöön tarkoitettua led-kynttilää. Jäälyhty sulaa nopeammin, jos sen sisässä palaa elävä tuli. © Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmapallon avulla tehty jäälyhty on tämän talven hitti: Näin loihdit siron kaunottaren yhdessä yössä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.