Puutarha

Jääpolte uhkaa kevättalvella puutarhan perennoja ja nurmikkoa – nämä vinkit auttavat välttämään tuhot

Jääpolte on lauhojen ja vähälumisten talvien ilmiö, joka voi tappaa puutarhan kestävimmätkin perennat. Asiantuntija kertoo, miten tuhoja voi ennaltaehkäistä.

Puutarhuri saattaa kevään koittaessa yllättyä, kun monivuotiset perennat eivät enää puskekaan maasta  ja nurmikossa on paljaita laikkuja. Syypää saattaa olla niin kutsuttu jääpolte, joka on viime vuosina tuhonnut perennoja, nurmikkoa ja sipulikukkia.

Ilmiön taustalla ovat vähälumiset talvet. Kun maa on märkä ja sää pakastuu, kosteus jäätyy maan pinnalle tiiviiksi jääkuoreksi, joka tukahduttaa kasvit.

”Kasvit eivät saa kuoren alla happea, ja kasvitaudit pääsevät muhimaan”, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.

Jääpoltteen riski ei välttämättä helpota, vaikka jääkuoren päälle sataisikin uusi kerros lunta. Jääkuori vain vahvistuu entisestään, jos satanut lumi sulaa ja jäätyy jo olemassa olevan kuoren päälle.

Jääpoltteen riski on suurimmillaan maalis–huhtikuussa, kun lämpötila poukkoilee nollan molemmin puolin.

Jääpolte on yleistyvä ilmiö

Ilmastonmuutoksen myötä jääpolte todennäköisesti yleistyy. Keväällä 2023 jääpolte saattaa koitua ongelmaksi.

”Tänä vuonna on ollut niin lauha talvi, että on jonkinmoinen pelko, että kasveja tuhoutuu. Mahdollinen kylmä kevät vain pahentaa tilannetta”, Taulavuori sanoo.

Lue myös: Voivatko sipulikukat paleltua, jos ne pilkistävät kukkapenkistä liian aikaisin? Asiantuntija antaa neuvot kevätkukkien suojaukseen – väärin tehtynä voi tuhota kukkaloiston

Jääpolte tukahduttaa perennat ja nurmikon
Lumipeite suojaa kasveja, mutta sulaessaan tiiviiksi jääkanneksi se on kasveille vahingoksi. Jäätyminen aiheuttaa jääpolte-ilmiön, jossa kasvit tukehtuvat hapettomassa tilassa jään alla. © iStockphoto

Miten jääpoltteen voi välttää?

Osa kasveista kestää jääpoltetta paremmin kuin toiset. Esimerkiksi puuvartiset kasvit ja sipulikukat ovat sinnikkäämpiä selviytyjiä kuin ruohovartiset kasvit.

Paksu jää sulaa jopa auringonpaisteessa todella hitaasti. Puutarhurin kannattaakin vähän avittaa jään sulamista tuhojen ennaltaehkäisemiseksi.

”Perennapenkin päälle muodostunutta jääkantta voi vähän käydä hajottamassa vaikkapa rautakangella. Toinen keino on kaataa jään päälle kädenlämpöistä vettä päiväsaikaan. Jos aurinko paistaa, voi jääkuoren päälle levittää hiekkaa tai tuhkaa, joka lämpenee nopeasti, ja siten sulattaa jäätä”, Taulavuori neuvoo.

Jos kasvi puskee keväällä vihreää versoa, tietää, että se on selvinnyt jääpoltteen kourista.

”Osa ruohovartisista kasveista on keväällä selvästi hitaampia heräämään talven jäljeltä, joten esimerkiksi kuunlinjojen versoamista kannattaa odottaa maltilla. Terveet juuret ja pienikin vihreä alku pintamullan alla kertoo, että kasvi on selvinnyt talvesta uuteen kasvukauteen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jääpolte uhkaa kevättalvella puutarhan perennoja ja nurmikkoa – nämä vinkit auttavat välttämään tuhot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.