kahvia kasveille

Kahvia kasveille: Onko isoäidin tavasta hyötyä vai haittaa?

Jo isoäiti saattoi antaa kahvia kasveille, mutta onko kukkien kastelu kahvilla järkevää, entä voiko kahvinporot heittää perennoille? Lue vastaus!

Kysymys: Isoäidilläni on tapana kaataa pannuun jäänyt kahvitilkka ruukkukukkien juurelle ja kesällä perennoille. Onko siitä hyötyä tai kenties haittaa, jos antaa kahvia kasveille?

Lue myös: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

kahvia kasveille

Moni voi olla nähnyt isovanhemman antavan kahvinporoja tai kahvia kasveille. Kukkien kastelu kahvilla ja kahvinporojen käyttö perennojen lannoitteena onkin vanha tapa.

Vastaus: Kahvia tai kahvinporoja on vanhastaan käytetty lannoitteena sekä kotikukille että puutarhassa. Jotkut lirauttavat juomaa kasvin juurelle, toiset kopistavat perään myös porot.

Mullan pinnalla kahvinporot tahtovat homehtua, mutta pitemmän päälle eloperäisen jätteen ravinteet tulevat silläkin tavoin kasvin käyttöön. Tavallisinta on kuitenkin kierrättää suodatinpussit ja kahvinporot hyötykäyttöön kompostin kautta.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Paahdetun kahvin pH on 4,8–5,1, eli kahvijuoma on hapan neste. Siksi siitä on hyötyä ennen kaikkea happamasta maasta pitäville lajeille, kuten alppiruusulle, hortensialle ja atsalealle sekä pensasmustikalle. Haittaa siitä voi olla kalkinsuosijoille, kuten ruusuille ja syreeneille.

Avainsanat

Keskustelu

Ulkokasveista, erityisesti alppiruusu (rhododendron) pitää kahvinporoista! Testattu on, seuraavana vuonna vanha alppiruusu kukki todella hienosti ja kasvatti enemmän uusia lehtiä kuin vuosikausiin. Myös melkein kaikki havukasvit hyötyvät kahvista ja kahvinporoista, joissa on useita lannoittavia mineraaleja ja yhdisteitä. Itsellä kaikki kahvinporot ovat vuosikausia menneet kasveille, aiemmin kotipihaan ja nyttemmin kun sellaista ei ole, lenkkipolun lähistöllä oleville rhodoille tai havupuille. Mukava nähdä miten luonnossakin kasvit innostuvat tästä luomulannoitteesta.

Kekkilä suosittelee sivuillaan maan happamoittamista (lannoitteilla) seuraaville happamuudesta pitäville kasveille:
Happaman maan puita ja pensaita
hortensiat
alppiruusut
atsaleat
pensasmustikka ja -puolukka
havupuut erityisesti mustakuusi
mahonia

Toimii ! Olen joskus jopa kastellut huonekasveja ylijääneellä kahvilla, rehottavat erittäin vihreinä ja vahvoina sen ansiosta. Kahvi sisältää aika paljon rautaa, siinä se ”salaisuus”.
Ennen maalla heitettiin kahvinporot kukkapenkkiin. Se oli tavallista. Ihan tuttu juttu.

Muistan,että joskus annettin alppiruusuille piimää,maan happamuuden tasaamiseksi. Tapanko alppiruusut piimällä, (vanha päiväys,)vai onko piimä sopivaa lannoitetta????????

Et tapa piimällä. Olen viskonut keittiön oven raosta jo vuosikausia piimäpurkkien huuhteluveden alppiruusulle, joka kukoistaa monen metrin korkuisena ja kukkii runsaasti.

Äitee kaatoi korvikkeen ja kahavin lopun kukiille 40- luvulla. Kyllä vanha kansa tiesi!

Vanha kiinanruusuni on saanut lannoitteekseen vuosikymmenien ajan pelkästään kahvia. Se kukkii koko ajan helmikuusta joulukuuhun.
Myös raparperi voi hyvin, kun se saa juurelleen kesäaikaan kertyvät kahvinporot.

Kommentoi juttua: Kahvia kasveille: Onko isoäidin tavasta hyötyä vai haittaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X