Puutarha

Kannattaako lehtien haravointi? Asiantuntija paljastaa yllättävän totuuden

Lehtien haravointi kuuluu monen kevät- ja syysaskareisiin. Onko koko pihan puhtaaksi puunaamisesta hyötyä? Kotiliesi selvitti.

Haravointi on ajankohtaista syksyllä ja keväällä, kun pihaa siivotaan puhtaaksi lehdistä.

Lue myös: 9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

Jos lehtiä ei ole haravoinut syksyllä, ne makavat kevätauringossa nahkeana peittona nurmikon ja kukkapenkkien päällä. Vauhdikkaimmat pistävät heti haravan heilumaan – mutta onko siinä järkeä?

Haravointi ei ole välttämättä tarpeen, kertoo Puutarhaliiton Timo Taulavuori.
Kevyt haravointi kannattaa ainoastaan, jos lehdet peittävät koko nurmikon tiheästi.  Kuva: iStockphoto

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori pitää koko pihan haravointia lehdistä turhana, vaikka kannustaakin ulkoiluun. Lue alta Taulavuoren vinkit pihan haravointiin.

Nurmikon haravointi syksyllä

Kun lehtipeite laskeutuu syksyllä pihalle, ei välttämättä tarvitse ryhtyä haravointihommiin. Haravoinnin tarve riippuu pihassa olevista puulajeista. Joidenkin puulajien lehdet maatuvat huonommin kuin toiset.

Esimerkiksi vaahteran, tammen ja haavan lehdet ovat suuria ja kovia eivätkä maadu välttämättä talven aikana. Pienet ja sirot lehdet, kuten esimerkiksi koivun, tuomen ja pihlajan lehdet, maatuvat helpommin ja peittävät pihaa vähemmän.

Taulavuori suosittelee avaamaan suurten peittävien lehtien peitettä syksyllä hennosti haravalla niin, että nurmikkoa tulee näkyviin. Etenkin puiden läheisyyteen syntyvät lehtikasat on hyvä möyhiä, muuten sinne voi pesiytyä sienitauteja.

”Jos on iso määrä lehtiä, kannattaa haravoida kevyesti niin, että lehtiä on ilmavasti nurmikon päällä. Mutta jos on jonkun verran lehtiä siellä sun täällä, ei tarvitse haravoida”, Taulavuori sanoo.

Perennapenkeissä ja muissa istutuksissa syksyn lehdet kannattaa jättää paikoilleen, sillä ne suojaavat kasveja kylmältä.

Lue myös: 14 vinkkiä aloittelevalle puutarhurille: Muista nämä ensimmäisenä keväänä

Nurmikon ja perennojen haravointi keväällä

Keväällä voi tuntua houkuttelevalta siivota perennapenkit kuivahtaneista lehdistä. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä lehdet ovat kasveille oivaa ravinnetta.

Lehdet toimivat myös katteena, joka estää rikkaruohoja kasvamasta.

”Perennapenkeistä ja pensaiden alta ei kannata ottaa lehtiä pois. Päinvastoin, niiden juurelle voi käydä lisäämässä lehtiä, sillä ne estävät maata kuivumasta. Lehdet on luonnonmukainen tapa lannoittaa.”

”Hentojen perennojen osalta voi katsoa, ettei niiden päälle muodostu kantta. Voi kuopsuttaa vähän maata, että kasvit saavat ilmaa ja perenna voi kasvaa lehtien läpi.”

Nurmikon haravointiin pätee keväällä sama kuin syksyllä. Tiiviit lehtipeitteet kannattaa rapsutella auki niin, että nurmikko saa valoa ja ilmaa. Muuten nurmikosta voi tulla laikkuinen.

Muutamat lehdet siellä sun täällä ovat nurmikolle ainoastaan hyödyksi, sillä nurmikko saa lehdistä ravinteita.

Haravointi ei ole välttämätöntä, mutta lehtiä voi hyödyntää puutarhassa kompostoimalla niitä lehtikompostissa.
Jos pihassa on paljon lehtiä, niitä voi hyödyntää puutarhassa. Lehtikomposti on oiva tapa muuttaa kuivuneet lehdet ravinteikkaaksi mullaksi. Kuva: iStockphoto

Ruohonleikkuu ja haravointi

Nurmikko ja kukkapenkit hyötyvät lehdistä vielä enemmän, kun lehdet silppuaa pieniksi. Silputtuina lehdet maatuvat nopeammin ja muuttuvat siten nopeammin hyödyllisiksi ravinteiksi ja humukseksi.

Etenkin suuret lehdet, kuten vaahteran lehdet, kannattaa silputa.

Lehtien silppuaminen onnistuu helpoiten ajamalla lehtien ylitse ruohonleikkurilla syksyllä, kun lehdet makaavat kevyesti nurmikon päällä. Silputut lehdet maatuvat talven aikana. Maatuvat lehdet lisäävät puutarhan pieneliöstön toimintaa, mikä on hyväksi luonnolle.

Lehdet voi silputa ruohonleikkurilla keväällä, jos lehtiä nostaa ensin nurmikon pinnalle haravalla.

Mihin haravoidut lehdet?

Jos lehtiä on runsaasti, niitä voi hyödyntää puutarhassa. Lehdet toimivat kukkapenkin lisäksi kasvimaalla katteena ja ehkäisevät rikkaruohojen kasvua.

Ruohonleikkurilla pieniksi silputut lehdet voi kääntää kasvimaan joukkoon kuohkeuttamaan ja lannoittamaan maata.

Lehdet voi kompostoida, jolloin ne maatuvat kaikista nopeiten, etenkin silputtuina. Lehdet voi joko viedä kompostiin muiden jätteiden joukkoon tai kerätä omaksi kasakseen.

Lehtikompostia kannattaa möyhiä säännöllisesti niin, että päällimmäiset lehdet siirtyvät alle. Tällä tavalla lehdet maatuvat nopeammin. Kompostimultaa voi hyödyntää puutarhassa.

”Kun lehdet ovat käyneet kompostin läpi, ne ovat herkkua maalle.”

Lue myös: Komposti puutarhajätteestä syksyksi – kierrätä ravinteet puutarhassa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako lehtien haravointi? Asiantuntija paljastaa yllättävän totuuden

Lissu

Arvaas voiko rivitalon pihalle jättää lehtiä, lehtisilppua, haravoimatta, vanhan ruohon haravoimatta mullalle, ei ruokaa lieroille, maan muokkaajille

Siilien ystävä

Omakotitalon tontille olisi hyvä jättää iso lehtikasa tai pieni ryteikkö siileille talvipesäksi. Siilikanta on pienentynyt ikävästi liian puunattujen pihojen vuoksi. Niille voi myös tarjota kissanruokaa. Vastapalveluksena siilit pitävät käärmeet poissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.