kärhöt

Kärhöt ovat kauniskukkaisia köynnöskasveja – ota talteen kärhön istutus- ja hoito-ohje ja katso kuvat eri lajikkeista!

Ensin kärhöt tunnettiin meillä metsäköynnöksinä. Sukuun kuuluu noin 300 lajia, ja niistä on jalostettu tuhansia lajikkeita.

Köynnöskasveihin kuuluvat kärhöt kasvavat nopeasti ja kukkivat komeasti jo istutuskesänä.

Lue myös: Perennan jakaminen ja lisääminen – vanhat perennat ilahtuvat jakamisesta

Lähes kaikki kärhöt pitävät aurinkoisesta tai puolivarjoisasta kasvupaikasta, multavasta ja läpäisevästä maasta. Ne viihtyvät puiden ja pensaiden kumppanina sekä perennapenkeissä, patioilla ja parvekkeilla.

”Hagley Hybrid”

Kärhöjen kukat voivat olla muodoltaan kuin tähdet, kellot tai poutapilvi. Kasvien korkeus vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä useisiin metreihin.

Ensin kotipuutarhureita viehättivät isokukkaiset loistokärhöt, nyt kiinnostavat muutkin lajit. Vaikka yksittäinen kukka on joillakin hyvin pieni, lumovoimaa lisää kukinnan runsaus tai kukinta-ajan pituus. Monet pienikukkaiset lajit ovat viljelyvarmempia kuin isokukkaiset.

”Rosea”

Kärhön istuttaminen

Kärhöt istutetaan puutarhaan tavallisesti keväällä tai kesällä, jolloin taimivalikoima on runsaimmillaan.

Taimille kaivetaan noin puoli metriä syvä ja leveä kuoppa, joka täytetään hyvällä peruskalkitulla ja -lannoitetulla mullalla. Jos maa on tiivistä, kasvupaikka kannattaa salaojittaa tai korvata salaoja laittamalla soraa kuopan pohjalle.

Kärhöt

Tarhaviinikärhö ”Mikelite”

Talvenarat kärhöt, kuten tiuku-, lyhty- ja tarhaviinikärhöt, istutetaan samalla tavoin kuin jalokärhöt 15-20 senttiä syvempään kuin ne ovat taimistossa kasvaneet.

Perennamaiset pensas- ja kellokärhöt istutetaan entiseen syvyyteensä, muutama sentti multaa juurakon päälle. Tiiviissä savimaassa voi kokeilla kärhöjen istuttamista kohopenkkiin.

Kärhöt

Tarhaviinikärhö ”Margot Koster”

Istutuksen jälkeen taimet leikataan muutaman kymmenen sentin korkeudelta maanpinnasta. Leikkaaminen helpottaa taimen juurtumista, kun haihduttava lehtipinta-ala vähenee. Samalla kasvi tuuhettuu ja haaroittuu alhaalta saakka.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Kärhöt vaativat aurinkoa, varjoa ja vettä

Kärhöt pitävät auringosta mutta eivät paahteesta. Jos kärhöjä kasvatetaan aurinkoisella paikalla, taimien eteen kannattaa istuttaa koristepensaita tai perennoja juuriston varjostamiseksi.

Kärhöt

Pensaskärhö ”Pamela”

Tasainen kosteus on kärhöjen mieleen. Ruukuissa, kuivalla kasvupaikalla ja auringossa kasveja täytyy kastella. Seisovaa vettä kärhöt eivät kuitenkaan siedä, sillä liika märkyys altistaa sienitaudeille. Kasteluveden joukkoon suositellaan kesällä lisättäväksi yleislannoitetta.

Jos kärhön versot talvehtivat, keväällä niistä leikataan vain pakkasen palelluttamat osat terveisiin silmuihin saakka. Jotkut suojaavat juuret talveksi multakummulla ja muovikaistaleella.

”Etoile Violette”

Kärhöt ovat laaja joukko

Kärhöjen sukuun kuuluu noin 300 lajia, ja niistä on jalostettu tuhansia lajikkeita.

Tarhalyhtykärhö ”Princess Diana”

Tiukukärhö ”Hendersonii”

Kamtsatkankärhö ”Clematis Fusca”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kärhöt ovat kauniskukkaisia köynnöskasveja – ota talteen kärhön istutus- ja hoito-ohje ja katso kuvat eri lajikkeista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X