Puutarha

Unikko, ukonhattu, päivänkakkara… Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Puutarhan perennat kukkivat pienellä vaivalla vuodesta toiseen. Kuinka hyvin tunnistat nämä kukkapenkin kaunokaiset?

Monivuotiset perennat ovat ruohovartisia koristekasveja, jotka kaunistavat puutarhaa keväästä syksyyn. Syksyllä perennojen lehdet lakastuvat ja kasvit asettuvat talvilevolle. Ilmojen lämmetessä perennat nousevat jälleen piristämään pihaa.

Lue myös: Rikkaruohot eivät aina ole pahoja – kitke pahikset, säästä villivihannekset

Perennalajeja on valtavasti. Kuulostavatko kevätesikko ja jaloangervo tutuilta? Entäpä arovuokko, kuunlilja tai mirrinminttu? Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet luonnonkukat? Tee testi!

Puutarhan perennat takaavat kukkaloiston koko kesäksi

Perennojen maailmasta löytyy ratkaisu lähes jokaiseen tarpeeseen. Kasvien joukosta löytyy matalia, keskikokoisia tai korkeita lajeja niin valoon, puolivarjoon kuin varjoon. Värejä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä.

Perennoja voi kasvattaa maassa, ruukussa tai vaikkapa amppeleissa. Perennoja voi hyvin istuttaa myös muiden pensaiden ja puiden kanssa samaan penkkiin. Tai miksipä et houkuttelisi köynnöstävää perennaa kiipeämään kauniisti ulkoseinää tai kehikkoa pitkin?

Kun perennapenkkiin istuttaa eri aikaan kukkivia lajeja, kukkaloisto piristää puutarhaa läpi kesäkauden. Näiden helppojen kasvien kanssa vain mielikuvitus on rajana!

Lue myös Anna.fi: Minkä luonnonkukan valitset 7 eri vaihtoehdosta? Tämän valintasi ennustaa sinulle!

Villiintyvä perenna valtaa luonnon

Liian hyvin viihtyvä perenna voi muuttua vitsaukseksi. Esimerkiksi kurjenpolvet saattavat innostua puutarhassa niin, että ne levittävät rönsynsä koko kukkapenkin peittäväksi lehtimatoksi!

Jos leviämistä ehkäisee, kurjenpolvet ovat oivia kasveja malttamattomalle puutarhurille, joka kaipaa nopeasti puutarhaan täytettä.

Jotkin kasvit voivat levitä kotipuutarhasta luontoon – ja samalla syrjäyttää alkuperäisiä lajeja. Tällä tavoin on levinnyt esimerkiksi tienvarsilta tuttu lupiini. Suomessa haitalliseksi luokiteltu lupiini karkasi puutarhasta ensimmäinen kerran jo 1800-luvun lopulla, ja nykyään sitä kasvaa lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Toinen haitallinen vieraslaji on kurtturuusu. Tämä monille tuttu laji on saanut lähtöpassit Suomen luonnosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unikko, ukonhattu, päivänkakkara… Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Pini

Päivänkakkara

Etsinyt tätä pitkään

Mikä perenna on jutun otsikkokuvassa? Muut tunsinkin.

Miralda

Isotähtiputki😊

Etsinyt tätä pitkään

Isot kiitokset tiedosta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.