Puutarha

Kasvit lasitetulle parvekkeelle – yhteensä 10 vaihtoehtoa, kaipaat sitten kukkia tai satoa

Lasitetulla parvekkeella kasvavat sekä koriste- että hyötykasvit. Nämä kasvit sopivat lasitetulle parvekkeelle.

Lasitettu parveke on kasvupaikkana kuin kasvihuone tai lasiterassi. Kasvit lasitetulle parvekkeelle kannattaa valita tämä mielessä pitäen.

Lasituksen suojissa lämpötila nousee etenkin aurinkoisella säällä korkeammaksi kuin ulkona. Siksi siellä viihtyvät etenkin lämpöä vaativat kasvit.

Kesällä kuumuus ja seisova ilma saattavat tehdä tilan tukalaksi kasveille. Tukaluus helpottaa, kun lasit avataan. Varjostusverhot saattavat olla tarpeen etenkin etelään suuntaavalla parvekkeella.

Lasitetulla, paahteisella parvekkeella kasveja täytyy kastella useammin kuin avomaalla.

Lasitetulla parvekkeella voi kasvattaa monenlaista

Parveke on parhaimmillaan kuin pieni puutarha. Siellä voi kasvattaa jopa monivuotisia puita, pensaita ja perennoja sekä tietysti yksivuotisia kesäkukkia ja hyötykasveja.

Etenkin monivuotiset lajit kannattaa kasvattaa suurissa yli puoli metriä syvissä ja halkaisijaltaan yhtä mittavissa ruukuissa.

Riittävän isoissa astioissa tai termoruukuissa kasvit talvehtivat Etelä-Suomessa jopa siltään. Pohjoisemmassa ruukun ympärille kannattaa laittaa talvisuojaksi styroksia ja suojata versot pakkaspeitteellä.

Tarkista taloyhtiöstäsi, millaisia paino- tai muita rajoituksia kasveille taloyhtiössäsi on. Isot mullalla täytetyt astiat painavat kasteltuina moninkertaisesti.

Koristekasveja lasitetulle parvekkeelle

Katsura on kaunislehtinen Etelä- ja Keski-Suomessa talvenkestävä pikkupuu, joka viihtyy myös ruukussa. Pyöreissä lehdissä on kaunis syysväritys. Istuta puu valoisalle parvekkeelle termoruukkuun hiekansekaiseen puutarhamultaan. Kastele ja lannoita harvakseltaan. Leikkaa keväällä tai kesällä pitkäksi venähtäviä oksia, niin puu tuuheutuu.

Katsura.
© Mirva Kakko

Kotkansiipisaniainen tuo viidakkomaista vehreyttä lasitetulle parvekkeelle, jossa ilmankosteus nousee vehreyden myötä. Siirrä taimia ruukkuun puutarhasta tai istuta ostetut taimet. Istutusmullan tulee olla humuspitoista ja kosteutta pidättävää. Lannoitusta ei juuri tarvita, kasteluakin vain harvakseltaan. Kasvi versoo melko myöhään keväällä, mitä ei pidä säikähtää.

Kotkansiipisaniainen.
© Jarmo Wright

Jalo- eli loistokärhöt voi kasvattaa parvekkeelle yksi- tai monivuotisina. Istuta kärhöntaimi keväällä humuspitoiseen mutta läpäisevään puutarhamultaan. Jos talvetat ne ruukuissaan, istuta taimet siten, että juurakon pinta tulee noin 15 sentin syvyyteen. Sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi lyhytversoinen ’Piilu’ ja pitkäversoinen talvenkestävä ’The President’. Taimet voi talvettaa pakkaspeitteellä suojattuna tai viedä ruukut pakkasettomaan varastoon.

Kasvit lasitetulle parvekkeelle: Loistokärhö.
© Tommi Tuomi

Daaliat eli joriinit viihtyvät suojaisassa ja lämpimässä kasvupaikassa. Sateessa suuret kukat saattavat pilaantua ennen aikojaan, joten katettu tila on niiden mieleen. Istuta daalianmukulat keväällä ruukkuihin. Kastele ja lannoita säännöllisesti, niin kukkia muodostuu keskikesältä syksyyn. Juurimukulat voi talvettaa viileähkössä paikassa seuraavaan kesään.

Kasvit lasitetulle parvekkeelle: Daalia.
© Jonne Räsänen

Pelargoni viihtyy korkeissakin lämpötiloissa, mutta sen lehdistö ja kukat kestävät huonosti sadetta. Siksi se sopii erinomaisesti lasitetulle parvekkeelle. Istuta pelargonit ravinteikkaaseen multaan ja lisää lannoitetta kasteluveden joukkoon pitkin kesää, niin kasvi jaksaa kukkia. Anna välillä mullan kuivahtaa. Poista kuihtuneet kukat, niin uusia syntyy.

Kasvit lasitetulle parvekkeelle: Pelargoni.
© Jorma Marstio

Lue myös Anna.fi:stä: Näkösuoja parvekkeelle – 5 ratkaisua, joiden avulla saat olla rauhassa katseilta

Hyötykasvit lasitetulle parvekkeelle

Viiniköynnöksen voi istuttaa aurinkoiselle parvekkeelle. Talvenkestävistä lajikkeista yleisimpiä ovat ’Zilga’, siemenetön ’Somerset Seedless’ ja ojukkaviini ’Beta’. Istuta taimet puutarhamultaan. Kompostin ja hiekan lisääminen on hyväksi. Kastele ja lannoita kesällä marjakasvien lannoitteella. Ruukut voi suojata parvekkeella tai viedä kellariin talveksi. Sadon turvaamiseksi viiniköynnöstä leikataan kesällä tai syksyllä myös parvekkeella.

Viiniköynnös.
© Pauliina Salonen

Herukat ovat hyvin talvenkestäviä marjapensaita myös parvekkeella. Ainakin Etelä-Suomessa herukat talvehtivat ruukuissa suojaamattominakin. Puna- ja valkoherukka tuottavat hyvän marjasadon, mustaherukalla lehdet ovat hyvää teeainesta. Istuta taimet ruukkuihin keväällä tai kesällä, jotta ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Kastele ja lannoita maltillisesti.

Kasvit lasitetulle parvekkeelle: Valkoherukka
© Otavamedia

Raparperi on perennan tapaan kasvatettava hyötykasvi. Istuta juuri keväällä ruukkuun, ja kastele ja lannoita säntillisesti pitkin kesää. Versot kasvavat keväällä varhain, ja raparperi onkin alkukesän herkku. Poista kukat, jotta kasvin voimavarat riittävät versokasvuun.

Raparperi.
© Jarmo Wright

Tomaatti viihtyy erinomaisesti lasitetulla parvekkeella. Istuta taimi viljelysäkkeihin tai noin 10 litran sankoon. Jo helmi-maaliskuulla esikasvatukseen kylvetty taimi kasvaa ruukussa nopeasti, ja se tarvitsee kastelua ja lannoitetta lähes päivittäin. Ravista kukkivaa kasvia aamupäivisin, jotta siitepöly lähtee lentoon. Sumuta kasvustoa iltapäivisin, jotta siitepöly itää ja syntyy satoa.

Tomaatti.
© Seppo Saarentola

Yrtit viihtyvät erinomaisesti ruukuissa parvekkeella. Lasitetulla parvekkeella rehottavat lämpöä rakastavat basilikat ja muutkin yrtit tuottavat satoa. Yksivuotisia yrttejä ovat tillit, kirveli, korianteri ja basilika. Monivuotisia lajeja ovat lipstikka, timjami, rosmariini ja minttu. Monivuotisia voi talvettaa valoisassa mutta viileässä tilassa.

Kasvit lasitetulle parvekkeelle: Basilika.
Basilika kukkii. © Jarmo Wright

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvit lasitetulle parvekkeelle – yhteensä 10 vaihtoehtoa, kaipaat sitten kukkia tai satoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.