Koti

Miten kuuma parveke viilennetään? Listasimme 7 vinkkiä, jotka pitävät lämpötilan kurissa

Parvekkeen lämpötila voi nousta kesällä tukalan kuumaksi ja viilennys olisi paikallaan. Kokosimme sisustussuunnittelijan ja parvekekaihdinten asiantuntijan kanssa vinkit kuuman parvekkeen viilentämiseen.

Miten kuuma parveke saadaan viilennettyä kesähelteillä? Lasitetulle parvekkeelle sopivat hieman eri konstit kuin lasittamattomalle. Myös parvekkeen sijainti ja käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, mikä viilentää parvekkeen parhaiten. Vinkit koostettiin yhdessä sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsan ja parvekekaihdinten asiantuntijan, Suomen Parvekekaihdin Oy:n Tomi Lehdon kanssa.

1. Suojaa kuuma parveke kaihtimilla

Lasitetuille parvekkeille on tarjolla erilaisia kaihtimia. Saatavilla on esimerkiksi sälekaihdin ja vekkikaihdin, jolla parvekkeen saa suojattua kuumuudelta.

Vekkikaihtimilla saa parvekkeelle monipuolisen aurinko- ja näkösuojan. Ne voidaan avata tarpeen mukaan ylhäältä, alhaalta tai molemmista suunnista samaan aikaan.

Vekkikaihtimet sopivat hyvin parvekkeille, joissa halutaan parvekkeen alaosaan ja katselukorkeudelle suojaa, mutta valoa halutaan päästää parvekkeelle esimerkiksi ylhäältä.

Kaihtimet on tehty kestämään vaativissakin sääolosuhteissa.

2. Viilennä verhoilla

Parvekkeille on olemassa myös verhoja, esimerkiksi rullaverhot. Rullaverhoilla parvekkeelle saa niin näkösuojaa kuin viilennystäkin.

Jos ei halua parvekkeestaan pimeää koppia, rullaverhoja on saatavilla myös läpikuultavina.

Vaihtoehtona on esimerkiksi 5 prosentin läpikuultavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että verho on yhdeksänkymmentäviisi prosenttia peittävä ja läpinäkyvyys on 5 prosenttia. Rullaverhoja saa myös 3 prosentin läpikuultavuudella. 

Läpikuultava verho sopii hyvin esimerkiksi parvekkeille, joilla on kasveja tai kukkia.

Kaupoista löytyy myös verhokankaita, jotka heijastavat kuumuutta ulospäin, mutta eivät kuitenkaan estä näkyvyyttä sisältä ulospäin.

3. Suojaa kuuma parveke vain osittain

Parvekkeen voi verhota vain osittain. Ennen suojaamista selvitä, milloin ja mistä suunnasta parvekkeelle paistaa. Huomioi myös, onko parvekkeen lähettyvillä jotakin varjostavaa tekijää, kuten puuta tai toista taloa.

Kun tiedät, mistä kohtaa aurinko pääsee paistamaan parvekkeelle kuumimpaan aikaan, voit ripustaa verhot vain kyseisen kohdan eteen.

4. Kokeile vanhaa kikkaa eli läpivetoa

Läpiveto saa parvekkeen ilman vaihtumaan, eikä kuuma ilma jää parvekkeelle seisomaan.

Parvekkeen laseja olisi hyvä pitää auki ilta-aikaan. Iltaisin ilma on viileämpää, jolloin se viilentää parveketta tehokkaammin.

Lue myös: Leikkokukkien kasvatus parvekkeella on mahdollista – katso vinkit ja nauti itse kasvatetuista kimpuista, vaikka asut kerrostalossa

Lipalla suojattu parveke
© iStockphoto

5. Tutustu tuuletuslaitteisiin

Pöytätuulettimet tai jalalliset lattiatuulettimet voivat tuoda hetkellisesti apua kuuman parvekkeen viilentämiseen. Tuulettimet saavat ilman kiertämään, ja tuulenvire saa ilman tuntumaan viileämmältä iholla, vaikkei lämpötila laskekaan. 

Parvekkeelle voi myös hankkia siirrettäviä ilmastointilaitteita helpottamaan parvekkeen viilentämistä. Tällaiset ilmastointilaitteet otetaan syksyllä sisälle suojaan säältä.

6. Suojaa kuuma parveke aurinkovarjolla

Aurinkovarjo suojaa pahimmalta auringon porotukselta, oli kyseessä sitten lasitettu tai lasittamaton parveke.

Etenkin avoimella parvekkeella varjo on säiden armoilla, joten kankaan valinnassa kannattaa olla erityisen tarkka.

Kannattaa hankkia ulkokäyttöön sopiva varjo, jossa on tarpeeksi vahva kangasvarjostin. Jalan pitää olla riittävän tukeva, ettei varjo kaadu. Varjo on syytä sulkea, kun sitä ei käytetä, jotta tuulenpuuskat eivät riepottele sitä.

7. Teippaa parvekkeen lasit

Parvekelasiin voi kiinnittää aurinkosuojakalvon. Kalvo asennetaan lasin sisäpuolelle ja se estää tehokkaasti lämmönnousun ja UV-säteilyn. Kirkkaiden kalvojen lisäksi on saatavilla tummentavia kalvoja, jotka tarjoavat myös näkösuojaa.

Tummentava tai sävytetty kalvo vaatii yleensä taloyhtiön luvan asentamiseen. Hinnat lähtevät muutamasta satasesta. Hinta määräytyy lasien pinta-alan muukaan.

Lue myös: Siivoa parveke kesäkuntoon! Ammattilainen antaa 6 ohjetta parvekkeen pesuun – ja varoittaa yhden asian unohtamisesta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten kuuma parveke viilennetään? Listasimme 7 vinkkiä, jotka pitävät lämpötilan kurissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.