Puutarha

Tiesitkö, että viiniköynnös voisi kasvaa sinun takapihallasi? Näin kasvatat itsellesi oman viinipuutarhan!

Viiniköynnöksen kasvatus onnistuu myös Etelä-Suomessa. Kokeile viinirypäleiden kasvatusta näillä ohjeilla.

Viiniköynnös kasvaa nyt Etelä-Suomessa. Ilmaston lämpenemisen myötä moni kasvi on rantautunut Suomeen ja laajentanut reviiriään pohjoisemmille kasvuvyöhykkeille. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuoren mukaan viiniköynnökset kasvavat nyt jo Tampereen korkeudella.

Lue myös: Voiko viiniköynnöksiä kasvattaa Lapissa? Kyllä voi, todistaa sallalainen Jorma ja jakaa parhaat vinkkinsä kotipuutarhureille

”Viiniköynnösten kasvattamista kannattaa ehdottomasti kokeilla. Köynnöksiä on talvehtinut Suomessa yhä enemmän, etenkin Etelä-Suomessa ja pikkuhiljaa pohjoisemmassakin”, Taulavuori sanoo.

Taulavuoren viiniköynnös on tehnyt mukavasti satoa.
Taulavuoren viiniköynnös on tehnyt mukavasti satoa. Kuva: Timo Taulavuori

Viiniköynnös on kaunis puutarhakasvi ja hyvällä lykyllä se tekee satoakin.

Kasvata viiniköynnös näillä ohjeilla:

Valitse rypälelajike, joka kestää Suomen talven

Espanjan vehreiden ja aurinkoisten kumpujen kasvuolosuhteet ovat luonnollisesti hyvin erilaiset Suomen kasvuolosuhteisiin verrattuna. Siksi Suomessa eivät pärjää samat viinirypälelajikkeet kuin Etelä-Euroopassa.

Aloita kasvatusprojekti valitsemalla taimimyymälästä viileämmissä oloissa viihtyvä lajike. Esimerkiksi latvialaiset rypälelajikkeet ovat menestyneet Suomessa hyvin.

Lue muista uusista kasvilajeista Suomessa: Ilmastonmuutos voi tuoda mitä eksoottisimmat lajit Suomeen – ”Lähestulkoon kaikki kasvit ovat siirtyneet yhden kasvuvyöhykkeen pohjoisemmaksi”

Viiniköynnöksen istutus ja kasvupaikka

Kasvupaikan valinta on kriittinen vaihe viiniköynnöksen kasvatuksessa. Kasvaakseen viiniköynnös tarvitsee niin paljon valoa, kuin Suomessa suinkin saa.

Istuta taimi kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa. Valitse kasvupaikaksi talon eteläseinusta, jossa aurinko valaisee kasvin mahdollisimman pitkälle syksyyn.

Tarkista, että taimen alla on vähintään puoli metriä kasvumaata. Viiniköynnös työntää mielellään juurensa syvälle maahan.

Viiniköynnöksen kasvatus, hoito ja sadonkorjuu

Nimensä mukaan viiniköynnös kasvaa köynnösmäisesti kiipeillen. Aseta kasvin viereiseen seinään nojaamaan kasvukehikko tai ritilä, jota pitkin taimi voi alkaa kasvaa pituutta.

Viiniköynnös ei tarvitse erityistä hoitoa. Kastella ja lannoittaa saa, mutta se ei ole välttämätöntä. Loppukesällä lannoittaminen lopetetaan, jotta kasvu hidastuu ja kasvi ehtii tuleentumaan ennen talvea.

Korjaa loppukesästä kypsät rypäleet. Satoa voi joutua odottamaan pari ensimmäistä vuotta.

Viiniköynnös talvehtii ulkona tai sisällä

Kun köynnös loppusyksystä tiputtaa lehtensä, kaada kehikko köynnöksen kanssa maahan ja peitä havuilla tai turpeella. Ne suojaavat kasvia kylmältä tehokkaasti pakkasillakin. Jos tätä ei tee, versot saattavat paleltua talven aikana, mutta kasvi voi silti elpyä keväällä.

Ruukkuun istutettu kasvi täytyy siirtää talveksi viileään sisätilaan, koska juuret voivat muuten jäätyä ja ruukku haljeta. Hyvä paikka säilytykselle on esimerkiksi viileä kellari.

Nosta kehikko keväällä pystyasentoon ja leikkaa kuolleet versot pois. Köynnös on valmis uuteen kasvukauteen ja satoon!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että viiniköynnös voisi kasvaa sinun takapihallasi? Näin kasvatat itsellesi oman viinipuutarhan!

Vitis

Hyviä ohjeita. Suosittelen perehtymistä Juha Karvosen kirjaan: Viiniköynnös – suomalainen viljely- ja puutarhakasvi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.