Puutarha

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: 9 vaihtoehtoa, joiden avulla teet tilasta viihtyisän

Haluaisitko kasveja parvekkeellesi mutta sinne ei paista aurinko? Nämä kesäkukat sopivat varjoisalle parvekkeelle.

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle voivat tuoda monivuotisen ilon, sillä osan kukista voi talvettaa esimerkiksi sisällä.

Varjoisan parvekkeen paras puoli on, että se pysyy viileänä helteelläkin. Varjossa viihtyvät monet lehtevät kasvit. Kukkivista lajeista kannattaa kokeilla puolivarjoon tai varjoon suositeltuja lajeja. Kevyessä varjossa viihtyvät monet lajit, mutta synkkä varjo saa kukinnan hiipumaan.

Lue myös Anna.fi: Näkösuoja parvekkeelle – 5 ratkaisua, joiden avulla saat olla rauhassa katseilta

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: Kokeile näitä 9 lajia

Harsotyräkki eli poutapilvi (Euphorbia hypericifolia) on kesäkukkana kasvatettava laji, jonka ”kukat” ovat oikeasti valkoiseksi värittyneitä ylälehtiä. Laji viihtyy monenlaisissa kasvupaikoissa, myös varjoisissa. Kastele harsotyräkkiä tasaisesti, sillä se ei kestä kuivamista eikä märkää kasvualustaa. Lannoitus kerran viikossa riittää.

Harsotyräkki eli poutapilvi.
© iStock

Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineus) on kuukausien taimikasvatusajan vaativa amppeli- ja köynnöskasvi. Se kukkii parhaiten valoisassa kasvupaikassa mutta selviää mukavasti jopa varjossa. Lehdet ovat ohuet, köynneliäät versot hennot ja kukat liilat. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää mutta humuspitoista. Kastele keijunmekkoa säännöllisesti ja annostele lannoitetta viikoittain.

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: Keijunmekko.
© Suvi Laine

Kelloköynnös (Cobaea scandens) on nopeakasvuinen köynnös. Koristearvo on ennen kaikkea pitkissä kaunislehtisissä versoissa. Kelloköynnös kukkii loppukesältä alkaen, ja kukat ovat valkoiset tai liilat. Kastele kelloköynnöstä tasaisesti. Lannoita kerran, kaksi viikossa, niin versot saavat voimia kasvaa metrien pituisiksi.

Kelloköynnös.
© Seppo Saarentola

Kesäbegonia (Begonia Semperflorens-ryhmä) on vanhan ajan kesäkukka, joka pysyy melko matalana. Versot ja lehdet ovat hauraat, joten istuta se varovaisesti. Kesäbegonialla on valkoiset, punaiset tai vaaleanpunaiset pienehköt kukat. Kukinta heikkenee hyvin syvässä varjossa. Kastele säännöllisesti, mutta älä pidä kasvia jatkuvasti märkänä. Lannoitus kerran viikossa on sopiva määrä.

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: Kesäbegonia.
© iStock

Lankaköynnös (Muehlenbeckia complexa) on sirolehtinen lehtikasvi, jota käytetään kesä- ja syyskukkien lisänä, mutta se on kaunis siltään. Lehdet ovat pienet, pyöreät ja kiiltävät. Versot saattavat venähtää jopa yli puolimetrisiksi. Kastele lankaköynnöstä säännöllisesti niin, ettei se pääse kuivaksi. Lisää lannoitetta viikon, kahden välein. Kokeile lankaköynnöksen talvettamista huonekasvina.

Lankaköynnös.
Lankaköynnös oikealla, vasemmalla ruskeassa ruukussa limoviikuna. © Jorma Marstio

Lobelia (Lobelia erinus) viihtyy puolivarjossa tai jopa varjossa. Sitä näkee myös auringossa, mutta lievä varjo saa lobelian rehevöitymään. Kastele säännöllisesti ja lisää joukkoon lannoitetta pari kertaa viikossa. Ravista kasvia aika ajoin, niin kuihtuneet kukat ja lehdet putoilevat pois. Leikkaa pois ränsistyneet versot, niin kasvi uusiutuu.

Lobelia.
© Pekka Holmström

Lumihiutale (Sutera cordata) sopii mieluummin varjoon kuin aurinkoon, vaikka se molemmissa selviääkin. Kastele lumihiutaletta säännöllisesti ja lannoita pari kertaa viikossa. Kukkia ei nypitä, jonka seurauksena kasvin läheisyydestä löytyy usein siemeniä. Jos kasvi ränsistyy kastelun epäsäännöllisyyden vuoksi, leikkaa huonot versot pois.

Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: Lumihiutale.
© Jarmo Wright

Muratti (Hedera helix) on käytännössä hoitovapaa kasvi. Sen voi istuttaa amppeliin yksinään tai kesäkukkien kanssa. Vihreälehtiset lajikkeet viihtyvät varjossa, kirjavalehtiset puolivarjossa. Kastele, kun multa on kuivahtanut. Lannoita kerran viikossa, niin kasvi rehevöityy. Muratissa ei ole nypittävää, sillä kiiltävät lehdet säilyvät kasvissa pitkään. Muratti on monivuotinen kasvi. Sen voi pitää talven yli viherkasvina valoisassa ja viileässä paikassa. Joskus muratti talvetii Etelä-Suomessa myös maahan istutettuna.

Muratti.
© Pekka Mustonen

Verenpisara (Fuchsia spp.) on varjoisten ja suojaisten parvekkeiden kuningatar. Kasvin voi talvettaa viileässä paikassa tai kasvattaa yksivuotisena. Pidä verenpisaran multa kosteana muttei märkänä. Lannoita pari kertaa viikossa. Poista kuihtuneet kukat kukkaperiä myöten, jotta kasvi ei ala tuottaa siemeniä ja kukinta lopu.

Verenpisara.
© Jorma Pouta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkukat varjoisalle parvekkeelle: 9 vaihtoehtoa, joiden avulla teet tilasta viihtyisän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.