Kodinhoito

Ammattilainen vinkkaa, kuinka parvekelasit pestään oikein ja turvallisesti – tätä yhtä ohjetta kaikkien puuhaan ryhtyvien tulisi noudattaa

Parvekelasit kannattaa pestä kerran tai kahdesti vuodessa. Mutta miten parvekelasien pesu hoituu, jos asuu korkealla ja ulkolaseihin on vaarallista kurotella? Katso ammattilaisen vinkit projektiin.

Valon määrän lisääntyessä on aika pestä ikkunat. Silloin on hyvä hetki pestä myös parvekelasit, sillä nekin kaipaavat huoltoa tasaisin väliajoin. Parvekelasien pesu on ikkunanpesua haastavampi työ, sillä parvekelasit käsittävät myös ulkopuolella olevat alalasit, joihin on vaikea päästä käsiksi ilman kurottelua.

Kysyimme ikkunanpesun ammattilaiselta Hannu Similältä Kirkaslasista, kuinka parvekelasit pestään tehokkaasti ja turvallisesti.

Lue myös: Itse tehty ikkunanpesuaine on yhtä tehokas kuin kaupan parhaat aineet, kertoo Kuluttaja-lehti – näin teet pesuaineen, jolla ikkunat kiiltävät

Tippa astianpesuainetta ei riitä

Parvekelasien pesussa pääsee alkuun samoilla välineillä kuin ikkunanpesussa. Tasaisen jäljen aikaansaamiseksi pesuvesi on hyvä levittää pesurilla, jossa on kahvallinen runko sekä vaihdettava pesukarva.

Lastan kumin pitäisi olla hyväkuntoinen. Kumi hapertuu ajan saatossa, jolloin lasta alkaa jättää ylimääräisiä jälkiä.

Käsitiskiainetta ei Similän mukaan kannata säästellä vesi-pesuaineseoksessa. Kun sitä on veden seassa riittävästi, lasta liukuu lasia vasten hyvin.

”Ikivanha hokema ’tippa Fairyä’ on aikansa elänyt. Hyvin vähäinen määrä pesuainetta saa lastan vinkumaan lasia vasten, mikä tarkoittaa, että osa kumista pyyhkii kuivaa lasia. Silloin lika jää lasiin. Puolikkaaseen ämpäriin on hyvä lorottaa pesuainetta vaikkapa syvän huokauksen ajan”, Similä sanoo.

Parvekelasien pesu hoituu näillä välineillä:

Parvekelasien pesu jatkovarrellisella lastalla
Parvekelasien pesua varten kannattaa hankkia jatkovarrellinen lasta. © iStockphoto

Näin parvekelasit pestään – älä ikinä käytä jakkaraa

Similän ehdoton ohje niin omille työntekijöilleen kuin kotipesureille on se, että kaiteen reunalle ei pitäisi ikinä nousta jakkaralla, jos laseja ei muuten yllä pesemään. Riski pudota on liian suuri.

Parempi vaihtoehto on ostaa jatkovarrellinen ikkunalasta tai kokeilla, napsahtaako nykyinen lasta esimerkiksi mopin jatkovarteen. Kun varteen saa parikymmentä senttiä lisää, lasien pesun voi suorittaa parvekkeen lattialla seisten.

1. Pese yläikkunat

Pesu aloitetaan kääntyvistä ylälaseista. Lasit avataan ja pinotaan ensin yhteen, jonka jälkeen jokainen lasi pestään molemmin puolin yksi kerrallaan. 

Kastele pesuri tai pesurätti ämpärissä, rutista ylimääräistä pesuvettä pois juuri sen verran, ettei se tippase. Kostuta erityisesti ulkoilmaa vasten olevat lasipinnat mahdollisimman kosteaksi.

Pesuvettä levitettäessä varsinkin likainen lasi aluksi hieman kahisee. Kun kahina loppuu, tiedät, että lika on irronnut lasista veteen. Silloin lasipinta on valmis lastattavaksi.

Muista vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein.

2. Käytä rantuihin kuivaa pyyhettä

Mahdolliset rannut kannattaa pyyhkiä lopuksi kuivalla pyyhkeellä tai säämiskällä. Similän mukaan kaikkein paras pyyhe viimeistelyyn vauvaharso, kun enimmät vedet on pyyhitty froteepyhkeellä.

3. Pese alaikkunat

Alla oleva havainnekuva näyttää, kuinka alalasit pestään turvallisesti. Varmista, että pesuvarresta ei pääse putoamaan mitään osaa.

Kaidelasi pestään nihkeällä pesurilla tai mopilla. Veden annetaan haihtua juuri sen verran, että lasi ei ehdi kuivua kokonaan. Sen jälkeen pinta käydään nopeasti läpi kuivalla pesukarvalla.

Vaihtoehtoisesti märän pesurin päälle voi heittää kuivan puuvillarätin viimeistelyyn. Hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi toinen käsittely pitää tehdä nopeasti. Vesi ei saa kuivahtaa kokonaan lasille.

Märällä pesurilla pyyhkiessä lastaa kannattaa pitää hieman kallellaan, jolloin ylimääräinen vesi valuu toiselta puolelta pois. Näin välttää rantujen syntymisen.

parvekelasien pesu
© Kirkaslasi

Lue myös Anna.fi:stä: 6 ikkunoidenpesuvinkkiä, joiden avulla ikkunoista saa helposti hohtavan puhtaat

Parvekelasien pesu erityisen tärkeää uusissa taloissa

Similä suosittelee, että parvekelasit pestään kahdesti tai vähintään kerran vuodessa. Paras ajankohta siihen on joko silloin, kun katupölyt on lakaistu, mutta jos kotikadulla ei pölise paljoa, lasit voi pestä aiemminkin.

”Mutta jos asuu toisessa kerroksessa vilkkaasti liikenöidyllä väylällä, lasit voivat kaivata pesua neljä tai viisikin kertaa vuodessa.”

Jos parvekelasit jättää pesemättä, uudiskohteissa ne voivat mennä Similän mukaan jopa pilalle.

”Näen paljon sitä, että jo esimerkiksi viisi vuotta vanhoissa taloissa kaidelasit ovat todella pahassa kunnossa. Se johtuu siitä, että kaidelaseja ei usein jakseta eikä uskalleta pestä”, hän sanoo.

Lasi on elävä aine, Similä muistuttaa. Se on altis ympäristön vaikutuksille, ja etenkin uudisrakennuksen muiden pintojen kemikaaleille.

”Ajan saatossa kaidelasiin valuu kemikaaleja esimerkiksi sadevesien mukana, runkorakenteista ja ikkunapeltien roiskeista. Kun aurinko lämmittää, lasi imee yllättävän nopeasti kemikaaleja itseensä. Syntyy juovia ja täplikkäitä jälkiä, jotka eivät välttämättä lähdekään enää kuin hiomalla.”

Hänen mukaansa kaidelasien ulkopuoli pitäisikin pestä uudiskohteissa vähintään kaksi kertaa vuodessa kahden ensimmäisen asuinvuoden ajan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattilainen vinkkaa, kuinka parvekelasit pestään oikein ja turvallisesti – tätä yhtä ohjetta kaikkien puuhaan ryhtyvien tulisi noudattaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.