Maisema kehystää maalaispuutarhan

Maalaispuutarhassa maisema on tärkeä osa puutarhaa. Se luo kehykset, joissa näkyvät vuodenaikojen vaihtelut.

Ota puutarhaan vinkkejä pelloilta, metsistä ja vesistöistä, mikä puutarhaan sopii ja mikä siellä viihtyy.

Maatilalla pitää ottaa huomioon tuotannon haasteet. Koneiden tulee pystyä liikkumaan esteettä. Pihakasvillisuus kannattaa keskittää ryhmiin, jolloin kasvit ovat helppohoitoisempiakin kuin ympäri pihaa siroteltuina.

Luonnonkasvit kuuluvat maaseutupihaan. Päivänkakkarat, harakankellot ja kielot leviävät herkästi puutarhaan tilaisuuden tullen. Luontoa kannattaa kuitenkin varjella välttämällä vieraslajien levittämistä.

Hyödynnä paikalliset kannat, joita maalaistalojen pihoilta saattaa vielä löytyä, koska pihapiirejä ei ylihoideta. Ennen oli tavallista, että kasvit levisivät talosta toiseen siemeninä, jakopaloina tai juurivesoina.

Pihanurmi syntyy itsestään, kun heinikkoa ryhdytään ajamaan ruohonleikkurilla. Niittyhumala, nurmitädyke ja apilat eivät haittaa lavealla pihalla. Polut syntyvät nurmeen kulumalla, ja sammalta tulee varjoisille paikoille.

Luonnoneläimet ovat osa monimuotoista ja rikasta pihaelämää. Perhoset ja pörriäiset rakastavat paikkoja, joita ei hoideta liian tarkkaan. Rauhalliseen pihapiiriin voi poiketa myös peura tai kettu.

Lisää vinkkejä puutarhaan:
Vanhanajan pihapiiri syntyy kärsivällisyydellä
Ekologinen puutarha on helppo perustaa
Perusta niitty näin
Vanhanajan perennat
Perinteisiä kesäkukkia kukkapenkkiin

Kuvat: Heidi Strengell ja Suvi Laine

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maisema kehystää maalaispuutarhan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X