Puutarha

Ethän käytä mäntysuopaa puutarhassa? Tämä ”mummon vinkki” tuholaisiin on aika heittää romukoppaan

Mäntysuopaa on kautta aikain suositeltu kirvojen ja toukkien karkotukseen, mutta tutun pesunesteen käyttö ei ole enää sallittua puutarhassa. 

Puutarhoissa on kautta aikojen käytetty nestemäistä mäntysuopaa tuholaisten karkotukseen. Mäntysuovasta tehdyn liuoksen on pitkään kerrottu olevan tehokas ase esimerkiksi kirvoja ja toukkia vastaan.

Itse asiassa vielä 80-luvulla mäntysuopaa suositeltiin kasvinsuojeluun, ja ohje luki myös pullon kyljestä. Nykyään asiantuntijat ovat toista mieltä.

”Tilanne on tällä hetkellä se, että mäntysuopa ei ole enää sallittujen kasvinsuojeluaineiden listalla, joten sen käyttö kasvinsuojeluaineena edes omalla pihalla ei ole sallittua”, kertoo Tukesin asiantuntija Eija-Leena Hynninen.

Syy on se, ettei mäntysuovan vaikutuksista luontoon tiedetä riittävästi.

”Mäntysuopa on poistunut perusaineiden listalta jo noin 10 vuotta sitten. Syynä on puutteellinen tutkimusaineisto. Aineelle ei pystytty tekemään perusteellista riskin ja tehokkuuden arviointia”, Hynninen sanoo.

Lue myös: Näin viljelet luonnonmukaisesti kotipuutarhassa – 5 tärkeää vinkkiä luomuviljelyyn

mäntysuopa puutarhassa
Kirvoja voi karkottaa luonnollisin keinoin. Mäntysuopa ei kuitenkaan ole yksi niistä. Kuva: OM-arkisto

Tuttu pesuneste ei ole entisensä

Mitä mäntysuopa oikein edes on? Mäntysuovan koostumus ei ole enää sama luonnollinen kuin aikoinaan, ja siksi pesuneste ei kuulu luontoon.

Mäntysuovan saippuaosuus on noin 20-30 prosenttia, eli 70-80 prosenttia nestemäisestä mäntysuovasta on muita ympäristöön kuulumattomia aineita, kuten säilöntäaineita. Pesuneste sisältää esimerkiksi metanolia, eli alkoholia, ja natriumkloridia, joka on haitallinen suola maaperälle.

Vaikka pesunesteen myrkyt tepsivät kirvoihin, on hyvä muistaa, että se tappaa myös puutarhan hyödyllisiä hyönteisiä.

Torju tuholaisia ympäristöä kunnioittaen

Parempia vaihtoehtoja mäntysuovalle on monia. Mekaanisia torjuntakeinoja ovat esimerkiksi tuholaisten poiminta, kylmä vesi, suojaverkot ja pelottimet.

Kirvojen torjuntaan kannattaa kokeilla kasvipohjaista ruiskutteita, kuten nokkosuutetta tai laventeliuutetta. Kaikki käsittelyt voi toistaa muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat kadonneet.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ylläpitää rekisteriä sallituista kasvinsuojeluaineista.

Lue myös: Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Oikaisu 11.8.: Jutusta poistettu etikka ja auringonkukkaöljy tuholaisten torjuntaan sopivina aineina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän käytä mäntysuopaa puutarhassa? Tämä ”mummon vinkki” tuholaisiin on aika heittää romukoppaan

Mäntysuopa kunniaan

Kaikenlaisia tutkimuksia sitä tehdäänkin! Nekin rahat ois voinu käyttää tärkeämpää kuin tutkimiseen, mutta saihan joku ”tutkija”nimensä mitättömään julkisuuteen. Käytän edelleen mäntysuopaa sanokaa mitä sanotte!

Kirsti

Mäntysuopa EI ole enää samaa ainetta kuin ennen oli. Se on keinotekoista peduainetta jossa on vain pieni osa luonnontuotetta eli siis myrkkyä kasveille ja hyönteisille. Eri tuote kuin aikoinaan. On syytä uskoa ammatikseen aineitten koostumusta tutkivia. Heidän työnsä on suojella kuluttajia haittavaikutuksilta.

Myös lisäaineeton saippualiuos

Lisäaineistetun mäntysuovan voi korvata lisäaineettomalla kovalla saippualla. Kova saippua silputaan lastuiksi ja liotetaan veteen väkeväksi liuokseksi. Tehosteaineeksi voi lisätä kuumakäsiteltyä pellavvansiemenöljyä ja alkoholia.

Tämän tyyppisiä aineita käytetään ulkomailla mustaherukan äkämäpunkin torjuntaan.

Memu

Aitoa mäntunestesaippuaa, johon ei ole tarpeettomasti lisätty glutaraalia säilöntäaineeksi. Googlaa salkinojan asiantuntevat jutut

Semmosta

Luit artikkelin? Siellä kerrottiin ettei mäntysuopa ole enään se vanha aito, vaan siinä on muita ainesosia, jotka ovat ongelmallisia torjunta-aineina.

Sama Tolun kanssa. Nykyisin ’Aito’ Tolu on mäntysuopaa väriaineilla ja hajusteilla muutettuna ns. Aidoksi.

Lisäaineeton saippua ???

Jos ei halua käyttää mäntysuopaliuosta, niin silloin voi kokeilla mäntysuovan korvaamista lisäaineelttomalla saippualla.
Saippua murskataan ja liuotetaan veteen väkeväksi liuokseksi.
Väkevä saippualiuos laimennetaan mäntysuovan tapaan käyttöliuokseksi ja käytetään samaan tapaan kuin mäntysuopaliuosta käytetään.

Lukemisen ymmärtäminen kunniaan

Miten typerä ja tietämätön kommentti. Jutussahan nimenoman sanotaan, että mäntysuopaa EI ole tutkittu tarpeeksi, ja siksi se ei kuulu sallittujen torjunta-aineiden listalle: ”Syynä on puutteellinen tutkimusaineisto. Aineelle ei pystytty tekemään perusteellista riskin ja tehokkuuden arviointia.”

kosaus

aion käyttää jatkossakin. mummot tiätää nää jutut, sitäpaitsi mummot o hyvii tyyppei tiäks!

Kirsti

Niin siis aiot käyttää nykysikaista myrkkyä

Ihmettelevä mummu

Tänäkin kesänä on pesty melkoinen määrä mattoja, ja suurin osa ihmisistä käyttää reilusti mäntysuopaliuosta pesussa. Kielletäänhän kai mäntysuovan käyttö tässäkin tapauksessa?

Harmaa vesi

Veden säästämiseksi suositellaan että puutarhan kasteluun käytetään ns. harmaata vettä. Eimerkiksi juuri mattojen pesussa muodostuu runsaasti kasteluun suositeltua harmaata vettä. Mäntysuopapitoinen harmaa vesi tehoaa samaan tapaan maassa oleviin äkämäpunkkeihin, kuin ”puhdas” mäntysuopaliuos. Pensaat sumutan ennen kukintaa edelleenkin ”puhtaalla” mäntysuopaliuoksella. Harmaalla vedellä syötäviä kasvin osia ei saa käsitellä.
Mutta sillä ”puhtaallakaan” mäntysuopaliuoksella ei saa sumuttaa kukkimisvaiheessa, eikä raakilevaiheessa eikä sadonkorjuuvaiheessa olevia pensaita.

Kirsti

Olisi syytä jollei pestä viemäriverkossa. Tätö nykyistä ainetta ei saa päästää luontoon. Se ei ole enää luonnontuote.

Miron

Juuri näin. Jos suihkepullolla vähän suihkuttelen mäntysuopaliuosta kirvojen kiusaamiin omenapuihin niin ei siitä varmasti paljon maaperä kärsi..kieltäkää sitten koko aineen myynti!

Kirsti

Sitä pitää käyttää vain viemäriverkossa ei kasveihin

Miron

Kyllä meillä päin menee ihan Saimaa nimiseen viemäriin kaupungin matonpesupaikalla..

KV

Sen sijaan TUTKITUSTI tappavia Roundupia ja vastaavia myrkkyjä saavat sekä yksityiset että yritykset hölvätä surutta pihat turvoksiin. Upeaa…

Jokke

Suap sitä toljata.

Järki hoi

Mutta Roundupia saa käyttää, fiksua!?!

Jani Ikonen

No on sitten menneet tuon mäntysuovanki muuttamaan toisenlaiseks, ei vissiin haittaa et hölvään sitä mattoihin täällä rannassa?
Perinteinen pesuaine mitä ei voi enää ulkonakaan käyttää 👍🏻😂

Aijo

Älkää unohtako (etenkään toimituksessa), että Suomessa on useita mäntysaippuan valmistajia!
Foxtelin mäntynestesaippuassa on 15-30% mäntysaippuaa ja siitä todetaan (esim. Prisman kuvauksessa ”Säilöntäaineeton, lisäaineeton, väriaineeton, hajustamaton, biohajoava, ekologinen suomessa valmistettu aito mäntysaippua”.

Nykyinen Havu-mäntynestesaippua ei todellakaan ole sama kuin Havi ennen vanhaan.

Mustaherukan äkämäpunkin torjuntaan.

Mäntysuopa on ainoa aine mikä torjuu tehokkaasti mustaherukan äkämäpunkkia.

Turvallisuuteen verrattuna äärimmäisen tehokasta äkämäpunkin torjuntaan.

Mäntysuopa on turvallisuuteen verrattuna äärimmäisen tehokasta ja äärimmäisen turvallista. Mäntysuoja on niin turvallista että sille ei ole pystytty tekemään tehokkuus ja turvallisuusarviota.

Mäntysuovan käyttö kannattaa kuitenkin rajoittaa mustaherukan äkämäpunkin torjuntaan. Muuhun torjuntaan on olemassa paljon tehokkaampia torjunta-aineita, mutta valitettavasti ne ovat mäntysuopaa paljon myrkyllisempiä.

Kaupallisten ”oikeiden” torjunta-aineiden haittavaiktuksetkaan ei ole takuuvarmasti tiedossa ja niistä löytyy koko ajan uusia haittoja – välittömiä haittavaikutuksia ja pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.