Puutarha

Nokkosvesi ja 5 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – näin häädät homeen ja tuholaiset

Vaivaavatko tuholaiset puutarhaasi? Löytyykö kasveistasi hometta tai härmää? Puutarhan tuholaiset voi taklata luonnon omilla konsteilla! Ota tästä talteen reseptit, joilla ekologiset ja luonnonmukaiset torjuntakeinot syntyvät yhdessä hujauksessa.

Luonnonmukaisuuteen pyrkivä puutarhuri keittää luonnon materiaaleista vasta-aineet niin homeelle, härmälle kuin tuholaisillekin. Nokkosvesi on monelle tuttu. Pietaryrtistä ja peltokortteesta syntyy suoja härmää, ruostetta ja sienitauteja vastaan. Minttu, raparperi ja tomaatti puolestaan torjuvat tuholaisia.

Poimi talteen helpot ohjeet ja taklaa puutarhan tuholaiset ja vauhdita kasvua luonnon omilla aineilla.

Jos et ole varma, onko ötökkä hyvis vai pahis, varmista asia sivustolta otokkatieto.fi

1. Torju home, härmä ja ruoste

Pietaryrttitee

Kerää 250 grammaa pietaryrtin kukintoja ja laita ne ämpäriin. Kaada päälle 5 litra kiehuvaa vettä ja anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois.

Käytä homeen ja ruosteen torjuntaan laimennettuna suhteessa 1 osa pietaryrtti-teetä, 2 osaa vettä.

Pietaryrtin kukinta alkaa heinäkuussa, joten se on oiva kasvi loppukesän ruosteen ja homeen vaivaamien kasvien avuksi. Pietaryrtti kasvaa tienpientareilla ja kuivilla peltojen laitamilla. © Hanna Marttinen

Peltokortekeite

Liota 500 grammaa tuoretta peltokortetta 5 litrassa vettä vuorokauden verran ja keitä sen jälkeen puoli tuntia.

Siivilöi ja käytä laimennettuna suhteessa 1 osa peltokortelientä, 2 osaa vettä härmän, ruosteen ja sienitautien torjuntaan.

Peltokorte sisältää piitä ja kaliumia, joka vahvistaa kasvia. © Hanna Marttinen

2. Nokkosvesi lannoittaa

Kerää ämpäriin kilon verran tuoreita nokkosia. Kaada 5 litraa vettä nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan kannen alla.

Siivilöi ja laimenna kastelulannoiteeksi suhteessa 1 osa nokkosvettä, 10 osaa vettä. Jos haluat lisätä ravinnepitoisuutta, laita nokkosveden joukkoon muutama kanankakkarake.

Typpipitoinen nokkoskeite on tymäkkää, joten laimenna sitä vedellä. Loppukesää kohti kasvien typen tarve vähenee, ja typpipitoisen lannoitteen määrää on hyvä vähentää.

Nokkosvesi syntyy nokkosesta
Nokkonen sisältää runsaasti ravinteita ja hivenaineita. © Hanna Marttinen

3. Taklaa kirvat ja tuholaiset

Minttuliemi

Riivi lasillinen mintun lehtiä astiaan ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää joukkoon tilkka vettä, jotta soseuttaminen sujuu helpommin. Lisää joukkoon 4 lasia vettä, sekoita ja siivilöi.

Laimenna suhteessa 1 osa minttulientä, 4 osaa vettä ja käytä sumuttamalla kirvojen ja muiden pehmeiden tuholaisten torjuntaan.

Minttuliemi sopii pehmeiden tuholaisten, kuten kirvojen torjuntaan. © Hanna Marttinen

Raparperiliemi

Kerää 700 g raparperinlehtiä teräskattilaan ja keitä niitä 5 litrassa vettä puoli tuntia. Siivilöi liemi ja käytä laimentamattomana kirvoja vastaan.

Kun keräät raparperinvarsia, ota talteen lehdet ja keitä niistä lientä kirvojen torjuntaan. © Hanna Marttinen

Tomaatinlehtiuute

Kerää iso kourallinen tomaatinlehtiä ja laita ne likoamaan litraan vettä muutamaksi tunniksi. Siivilöi ja käytä sumuttamalla pehmeiden tuholaisten, kuten kirvojen torjuntaan.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2018. 

Juttua korjattu 11.8.: Jutusta poistettu ruokasoodasumute homeen torjuntakeinona.

Juttua korjattu 15.8.2022: Poistettu mäntysuopaa sisältävä chilisumute keinojen joukosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokkosvesi ja 5 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – näin häädät homeen ja tuholaiset

Kaisa

Hyödyllistä tietoa. Kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.