nokkosvesi käy luonnonmukaiseen torjuntaan

Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Vaivaavatko kirvat tai muut tuholaiset puutarhaasi? Löytyykö kasveistasi hometta tai härmää? Puutarhan tuholaiset voi taklata luonnon omilla konsteilla! Ota tästä talteen reseptit, joilla ekologiset ja luonnonmukaiset torjuntakeinot syntyvät yhdessä hujauksessa.

Luonnonmukaisuuteen pyrkivä puutarhuri keittää luonnon materiaaleista vasta-aineet niin homeelle, härmälle kuin tuholaisillekin. Nokkosvesi on monelle tuttu. Peltokortteesta syntyy suoja härmää, ruostetta ja sienitauteja vastaan, chilillä taistoon käydään pehmeäkuorisia tuholaisia kuten kirvoja vastaan.

Lue myös: Haaveissa oma huvimaja? Muista nämä 10 asiaa ennen kuin alat rakentaa

Poimi talteen kahdeksan helppoa ohjetta, ja torju ekologisesti riivaajat pois puutarhastasi. Ota talteen myös ekologisen lannoitteen ohje.

1. Torju home, härmä ja ruoste

torju ekologisesti, torju kotikonstein, torjunta, home, härmä, ruoste, kirvat, tuholaiset, ekologisuus, puutarhanhoito

Pietaryrtin kukinta alkaa heinäkuussa, joten se on oiva kasvi loppukesän ruosteen ja homeen vaivaamien kasvien avuksi.

Pietaryrttitee

Kerää 250 grammaa pietaryrtin kukintoja ja laita ne ämpäriin. Kaada päälle 5 litra kiehuvaa vettä ja anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois.

Käytä homeen ja ruosteen torjuntaan laimennettuna suhteessa 1 osa pietaryrtti-teetä, 2 osaa vettä.

Peltokortekeite

Liota 500 grammaa tuoretta peltokortetta 5 litrassa vettä vuorokauden verran ja keitä sen jälkeen puoli tuntia.

Siivilöi ja käytä laimennettuna suhteessa 1 osa peltokortelientä, 2 osaa vettä härmän, ruosteen ja sienitautien torjuntaan.

Ruokasoodasumute

Sekoita 3 teelusikallista ruokasoodaa ja 3 teelusikallista mäntysuopaliuosta litraan vettä ja sumuttele sumupullolla sienitautien, kuten härmän vaivaamille lehdille. Sumute taltuttaa härmän kurkusta, kesäkurpitsasta, marjapensaista ja daalian lehdiltä.

Huom! Mäntysuovan koostumus ei ole enää sama luonnollinen kuin aikoinaan, eikä mäntysuopa ole hyväksytty luomuviljelyssä.

2. Nokkosvesi lannoittaa

Kerää ämpäriin kilon verran tuoreita nokkosia. Kaada 5 litraa vettä nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan kannen alla.

Siivilöi ja laimenna kastelulannoiteeksi suhteessa 1 osa nokkosvettä, 10 osaa vettä. Jos haluat lisätä ravinnepitoisuutta, laita nokkosveden joukkoon muutama kanankakkarake.

Typpipitoinen nokkoskeite on tymäkkää, joten laimenna sitä vedellä. Loppukesää kohti kasvien typen tarve vähenee, ja typpipitoisen lannoitteen määrää on hyvä vähentää.

3. Taklaa kirvat ja tuholaiset

torju ekologisesti, torju kotikonstein, torjunta, home, härmä, ruoste, kirvat, tuholaiset, ekologisuus, puutarhanhoito

Minttuliemi sopii pehmeiden tuholaisten kuten kirvojen torjuntaan.

Minttuliemi

Riivi lasillinen mintun lehtiä astiaan ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää joukkoon tilkka vettä, jotta soseuttaminen sujuu helpommin. Lisää joukkoon 4 lasia vettä, sekoita ja siivilöi.

Laimenna suhteessa 1 osa minttulientä, 4 osaa vettä ja käytä sumuttamalla kirvojen ja muiden pehmeiden tuholaisten torjuntaan.

Raparperiliemi

Kerää 700 g raparperinlehtiä teräskattilaan ja keitä niitä 5 litrassa vettä puoli tuntia. Siivilöi liemi ja käytä laimentamattomana kirvoja vastaan.

Chilisumute

Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittajalla. Siivilöi neste, lisää 1 teelusikallinen mäntysuopaliuosta ja litra vettä.

Käytä chilisumutetta kirvojen ja muiden tuholaisten torjuntaan. Varo vahvan chilisumutteen joutumista silmiin. Pese kädet huolella sumuttelun jälkeen.

Tomaatinlehtiuute

Kerää iso kourallinen tomaatinlehtiä ja laita ne likoamaan litraan vettä muutamaksi tunniksi. Siivilöi ja käytä pehmeiden tuholaisten, kuten kirvojen torjuntaan.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2018.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X