Puutarha

Miksi jalohortensia vaihtaa väriä? Syy värin muuttumiselle on yksinkertainen ja muuttamista voi kokeilla helposti itse

Sininen, punainen ja valkoinen, siinä jalohortensian värit. Joskus sininen saattaa kuitenkin muuttua punaiseksi tai punainen siniseksi. Värin muuttuminen liittyy maaperään.

Jalohortensioita (Hydrangea macrophylla) löytyy puutarhamyymälöistä sinisenä, punaisena ja valkoisena. Joskus kaupasta kotiin tuotu hortensia vaihtaa väriä. Miksi ihmeessä?

Hortensian väri muuttuu maaperän mukaan

Väriin vaikuttaa maaperä, jossa kasvi kasvaa. Happamassa maassa jalohortensian kukat ovat sinisiä ja emäksisessä maassa punaisen sävyisiä. Yleisesti hortensiat viihtyvät happamassa maassa.

Valkoinen väri liittyy lajikkeeseen, ei maaperään. Valkoinen on valkoinen riippumatta maaperästä.

Vain sinisten ja punaisten jalohortensioiden väri vaihtuu, jos maaperän pH muuttuu. Valkoiset jalohortensiat eivät vaihda väriä, vaikka pH muuttuisi. Tämä johtuu niiden erilaisesta geeniperimästä eli lajikkeesta.

Jos vanhoja kukkia ei poisteta, kaikenväristen lajikkeiden kukinnot alkavat vanhemmiten vihertää. Kukkien muodostus on melko hidasta, joten monet antavat hortensioiden kukkien patinoitua.

Lue myös: Puutarhurit paljastavat 15 tämän kesän trendikasvia – kurkkaa, mitä tänä vuonna istutetaan

Lue myös Anna.fi:stä: Floristimestari kertoo: Nämä ovat tämän kesän 4 puutarhatrendiä – violettia ja rentoutta

Punainen väri hortensiaan

Kalkin määrällä voi vaikuttaa maan pH-arvoon. Kalkin avulla maaperästä on mahdollista tehdä emäksisempi, jolloin kukan väri pysyy punertavana tai alkaa vaihtua sinisestä punertavaksi.

Kalkkia kannattaa laittaa kasvin juurelle pitkin kesää 3–4 viikon välein, jolla maaperä pysyy tarpeeksi emäksisenä. Pidä maltti ja kohtuus kalkituksessa. Laita kalkkirakeita sen verran, että multaa näkyy rakeiden välissä.

Kotitalouksissa vesijohtovesi on kalkkipitoista, joten vesijohtovedellä kastelu saa hortensian punertamaan.

Sininen väri hortensiaan

Sinisen värin hortensiaan saa parhaiten käyttämällä havu-rodomultaa ja lannoittamalla havu- ja rodolannoitteella. Havu- ja rodokasvit tarvitsevat happaman kasvualustan, samoin kuin siniset hortensiat.

Ennen vanhaan multaan lisättiin kalkitsematonta turvetta tai alumiinisulfaattia, jota on myös sinikukkaisille hortensioille tarkoitetussa erikoislannoitteessa. On multaan peitelty jopa rautanaulojakin. Piimäkin voi toimia, mutta se saattaa haista pahalle.

Sinisen väri on hieman hankalampi ylläpitää, sillä kasteluveden pitäisi olla myös hapanta. Kasteluun ei siis kannata käyttää kalkkipitoista hanavettä.

Parhaan happaman veden löytää soiden lähettyviltä, sillä soiden vedet ovat happamia. Sadevesi toimii myös, sillä se on neutraalia, eikä muuta maata suuntaan tai toiseen.

Jalohortensia vaihtaa väriä sinisestä punaiseen ja toisinpäin. Vaaleanpunainen hortensia kukkaruukussa
© iStockphoto

Asiantuntijoina jutussa toimi ProAgria Etelä-Suomen puutarha- ja erikoiskasvituotannon erityisasiantuntija Marja Kallela sekä Puutarha Tahvoset Oy:n puutarhuri Sanna Tahvonen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi jalohortensia vaihtaa väriä? Syy värin muuttumiselle on yksinkertainen ja muuttamista voi kokeilla helposti itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.