Puutarha

Näin tehdään kasvihuone lapsille

Kasvihuone palkitsee pikkupuutarhurit runsaalla sadolla, joka kasvaa vauhdilla lämmössä.

Kasvihuone pystytettiin keväällä pihan aurinkoisimmalle paikalle. Niko, 12, ja Pinja, 8, auttoivat kasvien istuttamisessa. Kasvatuspetiin ja ruukkuihin pääsivät tomaatit, yrtit ja auringonkukat. Yhteen nurkkaan istutettiin oikea viiniköynnös.

Kasvihuoneessa pienilmasto on otollinen lämpöä rakastaville vihanneksille. Huone on valoisa, ilma kostea ja lämpötila nousee aurinkoisella säällä jopa trooppisen korkeaksi.

Olot ovat sen verran haastavat, ettei kasvihuonetta voi jättää kokonaan pikkupuutarhureiden vastuulle, vaan huolenpito kaipaa aikuisen apua. Kahta kattoluukkua ja liukuovea saa aukoa ja sulkea aamuin illoin. Myös kastelua tarvitaan päivittäin.

Yrtit ruukkuihin

Osa yrteistä kannattaa istuttaa ruukkuihin, joissa ne voi viedä välillä vierailulle keittiön ikkunalaudalle. Lapset istuttivat yrtit saviruukkuihin hiekkapitoiseen multaan, joten niitä pitää kastella usein.

Varo hallaöitä keväällä ja syksyllä, sillä lasikate ei juuri suojaa lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle. Kylmän yön uhatessa kastele päivällä kasvatuspeti, sulje luukut ja ovi jo hyvissä ajoin ja kiedo kasvit illalla kaksinkertaiseen hallaharsoon.

Tomaatit kaipaavat säännöllistä kastelua ja lannoitusta. Lämpötilan tulee olla 20–25 astetta. Anna ilman kuivua aamulla, ravista kukkivia taimia keskipäivällä ja suihkuta huoneen ilma kosteaksi iltapäivällä, niin kukkien pölytys ja sato varmistuvat.

Jokaisen taimen tyvelle solmitaan naru, jonka toinen pää kiinnitetään kattoon vedettyyn metallilankaan. Kasvun edetessä köynnöstä kieputetaan tukinarun ympärille. Sivuversot eli ”varkaat” poistetaan lehtihangoista muutaman päivän välein. Latva katkaistaan loppukesällä, jotta raakileet jaksavat kypsyä, kun uusia kukkia ei enää muodostu.

Hoida ja helli

Kasvihuoneessa kasvit kaipaavat paljon puutarhurin apua. Niitä pitää kastella usein, sillä korkea lämpötila lisää haihtumista. Jos pohjamaa on läpäisevää, sekin lisää vedenkulutusta.

Etenkään lämpöä vaativat vihannekset eivät siedä kylmää vettä, vaan huoneeseen kannattaa varata astia, jossa veden annetaan lämmetä ennen kasveille annostelua. Astiasta pikkupuutarhurit voivat täyttää kastelukannujaan.

Alumiinirunkoinen lasikatteinen kasvihuone perustettiin kasvimaan laidalle loivaan rinteeseen. Paikka on tuulelta suojaavan metsän reunassa, mutta riittävän kaukana varjostavista puista. Maaperä on läpäisevää hiekkamaata, joten erillistä salaojitusta ei tarvittu. Huone perustettiin betoniharkkojen päälle. Kokoamiseen, lasitukseen ja lattian valmistukseen kului kolme työpäivää.

Kasvihuoneen toiselle pitkälle sivulle ja päätyyn perustettiin 30 sentin syvyiset kasvatuspenkit. Penkit reunustettiin valkoisiksi maalatuilla laudoilla ja täytettiin uudella, puhtaalla kasvihuoneturpeella. Lattia sai siistin betonilaattapinnan.

Vinkkejä kasvihuonepuutarhurille

1. Hyödynnä hukkatila! Tomaatintaimien alle jäi sopivasti tilaa yrttitarhaa varten. Lajeiksi valittiin sitruunabasilika, basilika, piparminttu, viherminttu, appelsiinitimjami, kynteli, sitruunamelissa ja salvia. Yrtit saavat riittävästi kastelua ja lannoitusta tomaatteja hoidettaessa. Yhdestä taimesta riittää satoa jopa säilöntään, siksi lajeja haluttiin mahdollisimman monta.

2. Korkeasta ilmankosteudesta hyötyvät etenkin kiiltävä- ja ohutlehtiset kasvit. Kasvien sumuttamisessa suihkeen tulee olla niin ohutta, ettei vesipisaroista muodostu auringossa ”polttolaseja”. Turvallisinta sumuttaminen on illalla auringon laskettua.

3. Myös kesäkukat nauttivat kasvihuoneen lämmöstä. Pelargonit eli pielikit (Pelargonium) ovat helppohoitoisia kasveja, jotka eivät kärsi muutaman päivän kastelutauoistakaan. Amppelipelakuun kukat ovat harvemmat kuin kotipielikin, mutta kukkavarsia muodostuu runsaasti.

Pikku puutarhurit -juttusarjan aiemman osan löydät täältä.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin tehdään kasvihuone lapsille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.