Pihakalusteiden hoito

Kun huollat pihakalusteet säännöllisesti, niistä on iloa pitkään.

Lue kalusteiden hoito-ohjeet huolellisesti ja puhdista kalusteet kullekin materiaalille sopivilla aineilla ja välineillä. Kaikki puutarhakalusteet viihtyvät parhaiten suojassa suoralta auringonpaisteelta ja sateelta.

Rottinki: Imuroi ja pyyhi tarvittaessa kevyesti neutraaliin pesuaineliuokseen kostutetulla siivousliinalla. Rottinki ei pidä kosteasta, älä jätä kalusteita vesisateeseen.

Puu: Puiset puutarhakalusteet vaativat hoitoa ja eri puulaaduille on omat menetelmänsä ja puhdistusaineensa. Puukalusto pyyhitään pölystä ja suojataan puunsuojalla, tai öljytään kalusteöljyllä ennen käyttöönottoa. Pintakäsittely suojaa kalusteita sekä antaa pinnalle kauniin värin. Levitä öljy täysin kuivalle pinnalle ja anna imeytyä puolisen tuntia. Lisää vielä pari kerrosta ja kuivaa pinta. Öljyämisen voi tehdä pari kertaa kesän aikana.

Usein puukalusteet on käsitelty tehtaalla homeenestoaineella. Jos puun pinta kuitenkin mustuu, kokeile homeenpoistoon puun puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta ja tarvittaessa klooriliuosta. Huuhtele kalusteet hyvin kloorikäsittelyn jälkeen. Kalusteen pinnat voi myös hioa hiekkapaperilla. Kovapuukalusteet kestävät voimakasta pesua. Painepesuri sopii hyvin puun perusteellisempaan puhdistukseen.

Muovi: Muovinen pinta kerää likaa ja pölyä herkästi, joten kalusteet on hyvä pyyhkiä silloin tällöin neutraaliin pesuaineliuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Perusteellisemman pesun voi tehdä pesuainevedellä ja pehmeällä harjalla.

Alumiini ja ruostumaton teräs: Pese kalusteet miedolla neutraalilla pesuainevedellä. Älä käytä hankaavia pesuvälineitä.

Pehmusteet: Puutarhaistuimien kankaiset pehmusteet pestään hoito-ohjeen mukaan. Kun et istu puutarhassa, säilytä pehmusteet sisätiloissa, koska aurinko haalistuttaa ja kosteus homehduttaa ne herkästi. Tekstiilien suojaamiseen on olemassa myös erilaisia likaa ja kosteutta torjuvia suihkeita.

Avainsanat

Keskustelu

Puiset pihakalusteet, varsinkin tiikkiset ja muut kovapuut, kannattaa keväällä ehdottomasti käsitellä niille tarkoitetuilla aineilla. Ovat sen jälkeen kuin uusia ja kestävät taas hyvin auringonpaistetta ja sadetta, mikäli ovat sään armoilla.

Kommentoi juttua: Pihakalusteiden hoito

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X