Puutarha

Puutarhavalmentajan ohjeilla näet ympäristösi uusin silmin: herkisty luonnon kauneudelle ja pysähdy nauttimaan hetkestä

Puutarhavalmentaja Virpi Pakaslahti neuvoo, miten ympäristön tiedostamista voi harjoitella.

Kyky nähdä rikkaasti ympärilleen on luonnonlahja. Ympäristön tiedostamista voi jokainen meistä myös harjoittaa ja voimistaa, jos taidon hetkellisesti kadottaa. Puutarhavalmentaja Virpi Pakaslahti neuvoo, miten.

Poimi puutarhavalmentaja Virpi Pakaslahden vinkit:

  1. Suo itsellesi hetkiä, jolloin voit olla itseksesi häiriöttä. Lähde ulos metsään tai puutarhaan.
  2. Ole lempeä itsellesi, kun haluat pysäyttää mielesi seikkailut. Hakeudu luonnon rauhaan ja tyhjennä poukkoilevat ajatuksesi vähitellen.
  3. Hidasta tahtia tuntuvasti ja konkreettisesti, jopa niin, että se tuntuu hassun hitaalta. Pysähtele liikkuessasi, aisti rauhassa ympäristöäsi. Tarvittaessa muistuta itseäsi jarruttelemaan.
  4. Tarkkaile ja havainnoi luonnon yksityiskohtia. Ihastele ja ihmettele kuin pieni lapsi. Älä hae virheitä. Kun ajatus lähtee harhailemaan, lähetä se hellästi matkaan sitä kuuntelematta. Jatka ympäristösi ihastelua kaikilla aisteilla. Sulje silmäsi vahvistaaksesi tunto- ja hajuaisteja. Kun mieli tyhjenee, hetkeen on helpompi keskittyä.
  5. Luonto kunnioittaa valmiuksiasi. Etene juuri itsellesi sopivaan tahtiin. Sisimmästäsi nousevat kokemukset siinä tahdissa, kun olet ne valmis vastaanottamaan. Älä hätäile, vaikka tahti olisi hidas. Luota, että ahaa-elämys tulee aikanaan.
  6. Älä anna periksi. Harhaileva mieli oppii, sillä harjoitus tekee mestarin. Jonakin päivänä kykenet pysähtymään sisimpääsi ja sulkemaan ympärillä olevan kohinan pois, vaikka kaupungin puistossa. Luota itseesi lempeästi.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/16.

mielenrauhaa luonnosta

Lue myös jutut:

Puutarhavalmentajan ohjeilla näet ympäristösi uusin silmin: herkisty luonnon kauneudelle ja pysähdy nauttimaan hetkestä

Piristä kodin sisustusta vehreydellä: 10 helppohoitoista huonekasvia Puutarhuri Adrian Evans runoilee puutarhassaan Kuusi vinkkiä – näin vältät selkäkivut puutarhatöissä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhavalmentajan ohjeilla näet ympäristösi uusin silmin: herkisty luonnon kauneudelle ja pysähdy nauttimaan hetkestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.