Ruukkupuutarhan perustaminen

Ruukuissa kasvattaminen on helppoa, sillä monet kasvit viihtyvät astioissa paremmin kuin pihaan istutettuina.

Muunneltavuus on ruukkupuupuutarhan rikkaus: yhtenä vuonna ruukut voi kerätä auringon ja toisena vuonna varjon puolelle puutarhaa. Eivätkä kasvien paikat ole koskaan lopulliset, vaan vaihdot käyvät käden käänteessä.

Ruukkupuutarhaan sopivat yksi- ja monivuotiset kukat, mausteyrtit ja köynnöskasvit. Jopa pieniä puita tai pensaita voi kasvattaa suurissa piharuukuissa, kun suojaa ruukut talveksi jäätymiseltä tai vie ne talveksi viileään varastoon. Myös tomaateista ja mansikoista saadaan aurinkoisella patiolla mukava sato.

Samassa ruukussa voi viljellä kukkia ja vihanneksia, köynnöksiä ja amppelikasveja. Toistensa lomaan istutetut kasvit muodostavat vaihtelevia näkymiä.

Riemunkirjava kokonaisuus tarjoaa paljon yksityiskohtia ja katseltavaa, ja vastakkaisvärien taitava käyttö tehostaa värien erottuvuutta. Levollisempi vaikutelma syntyy, kun kukkien värit valitaan läheltä toisiaan.

Ruukkuun istuttaminen

  • Valitse kasvit mieltymystesi, valitun ruukun ja kasvupaikan mukaan.

  • Tee salaoja ennen ruukun täyttämistä mullalla. Laita ruukunkappale pohjareiän suojaksi ja kaada päälle paksu kerros kukkasoraa. Multa ei tuki ojitusta, kun soran päälle laitetaan pala kasvuharsoa.
  • Sekoita multaan hieman hidasliukoista lannoitetta kesän kasvun varalle. Mullan laadussa ei kannata pihdata: sen voi myös itse sekoittaa hiekkapitoisesta kaupan kukka- tai puutarhamullasta ja turpeesta.
  • Kastele kasvit huolella hyvissä ajoin ennen työhön ryhtymistä ja tarkista juuriston kunto. Terve juuristo on vaalea ja elinvoimainen. Leikkaa veitsellä pois kuolleet osat.
  • Istuta kasvit suunnilleen samaan syvyyteen, missä ne ovat aikaisemmin kasvaneet. Ensimmäisten päivien aikana multa hieman vajoaa, joten lisää multaa tarvittaessa.
  • Kastele istutukset istuttamisen jälkeen. Anna vettä jatkossa kasvien tarpeiden ja sään mukaan. Nypi kuihtuneet kukat pois päivittäin.

Valoisalle paikalle: daalia, kattomehitähti, koristetupakka, krassit, mansikka, marketta, miljoonakello, nukenkaulus, pelargoni, petunia, ruusut, ruusupapu ja tomaatti.
Varjoon sopivat: ahkeraliisa, begonia, keijunmekko, koristekaali, krassit, kuunliljat, lumihiutale, mausteyrtit, muratti, orvokki, puksipuu, tuijat ja verenpisara

Teksti: Paula Ritanen-Närhi

Kerro oma ruukkuvinkkisi!

Keskustelu

Meillä on parvekkeella isoissa ruukuissa jokunen monivuotinen kasvi ja sitten kesällä laitan yksivuotisia. Joka vuosi on riesana vihannespunkit ym. ötökät. Parveke on aika paahteinen, joten vedellä saisi varmaaan suihkutella ahkerammin. En millään jatkaisi vaihtaa multia joka vuosi, onko muuta keinoa päästä eroon ötököistä. Mäntysuopa ja myrkkypuikot ovat olleet käytössä.

Mummeli

Ruukkupuutarha taitaa olla tänä kesäna mun juttuni,kun kaikki siemenet on jäänyt kylvämättä esikasvatukseen. Vaikka maahan istutetut kesäkukat ja perennat pärjäävät yksikseen mökkireissujen aikana.

Mulla itsellänikin on vielä kauniisti kukkiva lumihiutale. On sääli, kun tulee pakkanen ja se sitten kuolee.En ole tullut ajatelleksi, että seviäisikö se talven yli kellarissa? Jos näin olisi se olisi kyllä hyvä juttu.Onko muilla kokemuksia asiasta?

Kommentoi juttua: Ruukkupuutarhan perustaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X