Sisustus

Keittiösuunnittelija paljastaa 5 asiaa, joita hän ei koskaan haluaisi omaan keittiöönsä – nämä kannattaa muistaa, jos remontti on joskus edessä

Visuaalisuutta ei aina kannata laittaa käytännöllisyyden edelle – etenkään keittiöremonttia suunnitellessa, varoittaa keittiösuunnittelija Aino Heikkilä.

Keittiöremontti on monella kodinomistajalla usein edessä ennemmin tai myöhemmin.

Remonttia suunnitellessa moni turvautuu hakemaan inspiraatiota sosiaalisesta mediasta ja lehdistä, missä ei ole mitään väärää – päin vastoin.

Kuvia katsellessa saattaa kuitenkin kiinnittää huomiota enemmän keittiön ulkonäköön kuin sen toiminnallisuuteen, mikä voi myöhemmin kostautua.

Kotiliesi pyysi Kotiko Design -yrityksen omistajaa, keittiösuunnittelija Aino Heikkilää listaamaan asiat, joita hän ei koskaan haluaisi omaan keittiöönsä. Ei, vaikka ratkaisut kuinka miellyttäisivät visuaalista silmää.

Lue myösSanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

1. Aterimet piilolaatikossa

Heikkilä ei omien sanojensa mukaan pidä sellaisista ratkaisuista keittiössä, joissa esteettisyys on kiilannut toiminallisuuden edelle.

Yhtenä tällaisena ratkaisuna hän nimeää päivittäin käytössä olevien aterimien, kuten haarukoiden, veisten ja lusikoiden, sijoittamisen piilolaatikkoon kauniimman laatikkorivistön toivossa.

Aterimien säilyttäminen piilolaatikossa on usein epäkäytännöllistä ja hankaloittaa turhaan päivittäisiä askareita.

”Vaikka itsekin suosin usein selkeitä linjoja keittiösuunnittelussa, pidän aina tärkeimpänä mielessä keittiön toimivuutta sekä arjen sujuvuutta”, Heikkilä toteaa.

2. Materiaalit, joita on vaikea pitää puhtaana

Keittiötä käytetään päivittäin ja useita kertoja päivässä. Heikkilä suosittelee keittiöremonttia tehdessä kiinnittämään erityistä huomiota siihen, millaisia materiaaleja keittiöönsä valitsee.

Vaikka esimerkiksi marmori ja puu ovat tällä hetkellä suosittuja materiaaleja monissa keittiöissä, ovat ne hyvin haastavia puhtaanapidon kannalta, Heikkilä huomauttaa.

”Keittiössä puhtaus on erityisen tärkeää, ja materiaalien täytyy olla helposti puhdistettavia. Siksi esimerkiksi työtasojen materiaalien valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.”

3. Ovelliset pöytäkaapit

Keittiöremonttia suunnitellessa voi toisinaan joutua tekemään kompromisseja etenkin silloin, kun budjetti meinaa tulla vastaan.

Keittiötä remontoidessa on paljon asioita, joissa voi hyvällä omalla tunnolla pihistää, mutta myös sellaisia, mistä Heikkilä itse ei tinkisi. Yksi tällainen asia on keittiön runko.

”Vaikka esimerkiksi ovelliset rungot ovat paljon edullisempia kuin laatikolliset, en laittaisi niitä omaan keittiööni. Ne ovat epäergonomisia sekä huomattavasti vaikeammin käytettäviä. Laatikot saa tarvittaessa vedettyä kokonaan rungosta ulos, ja ne kestävät yleensä kymmeniä kiloja painoa”, Heikkilä selittää.

4. Allas tai keittotaso aivan seinän vieressä

Heikkilä kuvailee olevansa yksi niistä kokeista, jotka kaipaavat paljon tilaa ruokaa laittaessaan. Siksi hän ei haluaisi keittiöönsä sellaisia ratkaisuja, jotka tekevät tilasta ahtaan tuntuisen. Tällainen ratkaisu on esimerkiksi altaan tai keittiötason sijoittaminen aivan seinän viereen.

”Tarvitsen keittiössä työskentelyyn tilaa. Minua ahdistaa, jos joudun esimerkiksi tiskaamaan niin, että toinen käsivarteni raapii seinää. Altaan, keittotason sekä myös jääkapin vieressä täytyy niin ikään olla tarpeeksi tilaa työskentelylle.”

5. Kulmakaapit

Kulmakaapit ovat yksi niistä asioista, joita Heikkilä mahdollisuuksien mukaan omissa keittiöprojekteissaan välttelee.

Syy on selkeä, sillä Heikkilän mukaan kulmakaapit syövät keittiössä valtavasti tilaa ja rajoittavat ympärillä olevan tilan käyttöä huomattavasti.

”Olen suunnitellut ja asentanut itsellekin omiin koteihin yhteensä kaksi erilaista keittiötä, joista molemmat ovat olleet ilman kulmakaappia. Se ei siis ole välttämättömyys.”

Lue myös Annan juttu: Hennakaisa maalasi kahdella värillä upean keittiön välitilan – heittämällä halvempaa ja nopeampaa kuin kaakelointi

Keittiön suunnittelua.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittiösuunnittelija paljastaa 5 asiaa, joita hän ei koskaan haluaisi omaan keittiöönsä – nämä kannattaa muistaa, jos remontti on joskus edessä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.