Sisustus

Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

Mitä isompi keittiöremontti, sitä enemmän asioita voi mennä kalliisti pieleen. Sanna Mansikkamäki on rempannut jopa upouusia keittiöitä, jos ne ovat olleet hänestä epäkäytännöllisiä.

Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki on tehnyt viimeisen seitsemän vuoden aikana neljä isoa keittiöremonttia itselleen.

”Keittiö on minulle tärkein asia, joten aina kun muutan, haluan tehdä keittiöstä oman näköisen”, Sanna kertoo.

Pienen pintaremontin sijaan Sanna on joka kerta remontoinut uuden kotinsa keittiön lattiasta kattoon – riippumatta siitä, onko keittiö uusi vai ei.

Pyysimme Sannaa listaamaan suurimmat virheet, jotka hän on tehnyt niin keittiön suunnittelun, remontoinnin kuin materiaalivalintojenkin suhteen.

Lue myös: Hanni maalautti kaapit, ja keittiö sai täysin uuden ilmeen – katso ennen ja jälkeen -kuvat edullisesta keittiöremontista

1. Ensimmäiseen tarjoukseen tarttuminen voi tulla kalliiksi

Moni luulee, että keittiöremontti vaatii aina sisustussuunnittelijan apua. Sannan mukaan ammattilaisen palkkaaminen ei ole tarpeellista, vaikka edessä olisi ensimmäinen keittiöremontti.

”Hyvissä keittiöliikkeissä on ammattitaitoisia ihmisiä töissä. Sinulla ei tarvitse olla mitään osaamista: sen kun painelet firmaan mittojen ja omien ideoiden kanssa.”

Tarjousta ei kannata kysyä vain yhdestä paikasta, vaan Sanna kehottaa käymään 4-5 yrityksessä. Tarjouksien pyytäminen ei maksa mitään, ja voit säästää jopa kymppitonneja.

”Nykyisessä keittiössäni remontin hinta vaihteli eri firmoilla 15 000 ja 45 000 euron välillä.”

Sanna Mansikkamäki on pistänyt uusiksi jopa uusia keittiöitä, jos ne ovat olleet hänestä epäkäytännöllisiä. Kuva: Niclas Mäkelä
Sanna Mansikkamäki on pistänyt uusiksi jopa uusia keittiöitä, jos ne ovat olleet hänestä epäkäytännöllisiä. Kuva: Niclas Mäkelä

2. Sukulaiset ja kaverit hommiin? Ei kannata

Ensimmäiset keittiöremonttinsa Sanna teki etsimällä remppataitoisia veljensä kaveripiiristä. Enää hän ei yrittäisi säästää tilaamalla töitä sukulaisilta tai tuttavilta, vaikka osaamista olisikin tarjolla.

”Se on iso virhe. Kaverille on huomattavasti vaikeampaa antaa palautetta huonosta työstä tai pyytää tekemään uudelleen. Kun olet maksava asiakas ulkopuoliselle yritykselle, pystyt paremmin reklamoimaan puutteista.”

Purkaessa kannattaa tehdä niin paljon kuin itse vain pystyy, mutta ei kannata luottaa täysin pelkkään omaan osaamiseen, vaan jättää esimerkiksi putkien sulkeminen ammattilaiselle. Selvitä ennen purkua, millaisia ammattilaisia tarvitset missäkin vaiheessa, ja ole yhteydessä taloyhtiöön.

3. Älä luota urakoitsijaan sinisilmäisesti

Kun työn tilaa ammattilaiselta, kaikesta pitää sopia kirjallisesti – ei letkeästi puhelimessa.

Jos remontin ottaa keittiöfirman yhteistyökumppaneiden kautta, osa töistä tehdään urakkahinnalla ja osa tuntiveloituksena. Kun työtä veloitetaan tunneittain, erittelyn vaatiminen kaikista tunneista on tärkeää.

”Yksi virhe on luottaa liikaa siihen, että tekijät ovat hommissa tiettyyn sovittuun aikaan.”

Tämän virheen Sanna on oppinut kantapään kautta. Eräällä pistokäynnillä hän löysi asunnoltaan lonkerotölkkejä työmiesten jäljiltä – ja laskuttavat työmiehet taloyhtiön saunalta.

Jos on mahdollisuus, käy tekemässä pistokäyntejä asunnolla ja kirjaa havainnot tehdyistä tunneista itsellesi ylös. Älä koskaan maksa mitään työtä etukäteen.

Yhtä asiaa Sanna ei voi liikaa peräänkuuluttaa.

”Muista, että sinä olet maksava asiakas. Huonosta työstä saa ja pitää valittaa.”

4. Musta keittiö paljastaa tahrat

Valkoista, värikästä, mustaa, kiiltävää, mattaa… Sanna on ehtinyt kokeilla keittiöissään kaikenlaisia pintoja. Enää hän ei tekisi mustaa keittiötä.

”En ole ikinä nähnyt mustaa materiaalia, johon ei tarttuisi sormenjäljet. Jos tekee paljon ruokaa ja kotona on lapsia, musta keittiö on pahin.”

Keittiön kaapit ovat paikka, missä ei Sannan mukaan kannata pihistellä.

”Maksa vähän enemmän paremmista kaapinovien materiaaleista, koska sen huomaa jo parissa kuukaudessa, kuinka halpaan materiaaliin jää kaikki sormenjäljet ja kolhut.”

Lue myös: Näin suunnittelet keittiön valaistuksen – sisustusarkkitehdin 4 tärkeää ohjenuoraa

Musta keittiö on kaunis, mutta sotkuisen kokkaajan painajainen. Mustassa pinnassa näkyy jokainen sormenjälki. Kuva: Niclas Mäkelä
Musta keittiö on kaunis, mutta sotkuisen kokkaajan painajainen. Mustassa pinnassa näkyy jokainen sormenjälki. Kuva: Niclas Mäkelä

5. Alatasojen hyllytila on epäkäytännöllisyyden huippu

Tason alla sijaitsevaan säilytystilaan kannattaa hankkia ulosvedettävät laatikostot, vaikka hyllyt olisivatkin hieman edullisemmat.

”Alahyllyt ovat epäkäytännölliset. Olen pistänyt uusiksi jopa uuden keittiön sen vuoksi, että alatasoilla on ollut hyllytilaa.”

Alahyllyjen perimmäisiin nurkkiin on käytännössä mahdotonta päästä käsiksi, ja kyykkiminen ja kaivelu alkaa pidemmän päälle harmittaa.

6. Puu- ja marmoritaso imaisevat kaiken lian

Trendikäs marmoritaso on leipurin unelma, mutta se ei sovi paljon kokkaavan ihmisen kotiin. Huokoinen marmori imaisee itseensä helposti lian, kuten öljyn ja punaviinitahrat.

”Marmori sopii vain keittiöön, jossa ollaan tosi tarkkoja ja tehdään vähän ruokaa.”

Vihreet keittiöremontissa: Huokoinen marmori ei kestä ruualla sotkemista. Kuva: iStockphoto
Huokoinen marmori ei kestä ruualla sotkemista. Kuva: iStockphoto

Sama koskee puisia keittiötasoja. Puinen taso tuo pehmeyttä koviin materiaaleihin, mutta sellaista Sanna ei enää ottaisi omaan keittiöönsä.

”Jos olet ihminen, joka kokkaa ja sotkee, edes usein siivoaminenkaan ei auta pitämään tasoa siistinä. Erityisesti vesipisteen ympäristöstä tulee hirveän näköinen ajan mittaan.”

Sen sijaan lavuaarin ympärillä oleva rosteritaso on ollut paras mahdollinen materiaalivalinta. Kastuminen ei haittaa ja teräs on helppo pitää puhtaana paikassa, jossa usein roiskuu.

7. Säilytystilasta ja laskutasosta tinkiminen

Laskutilaa ei ole koskaan liikaa, joten mieti tarkkaan keittiökalusteiden sijoittelua. Lieden molemmin puolin on hyvä jättää laskutilaa vähintään 40 cm, koska sitä tarvitaan kokatessa.

Kodeissa säilytystila on usein tiukilla, mutta silti moni haaveilee trendikkäästä yläkaapittomasta keittiöstä.

”Yläkaapiton keittiö on romanttinen ajatus, mutta jos on paljon tavaraa, kaapillista säilytystilaa on pakko olla.”

Avohyllytkään ei ole sen parempi ratkaisu, jos on ahkera kokki mutta laiska siivooja.

”Avohyllyt eivät kannata. Astioiden säilytykseen se ei sovi, jos hyllyjä ei jaksa siivota. Kerran kuussa siivoaminen ei riitä rasvapölyyn.”

Sen sijaan sokkelilaatikot ovat parasta mitä keittiöön voi Sannan mukaan tehdä. Sokkelilaatikoiden avulla saa ylimääräisen tilan huomaamattomasti nerokkaaseen käyttöön.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.