Sisustus

7 sisustustrendiä, joiden emme uskoneet palaavan, mutta täällä ne taas ovat – löytyvätkö nämä kotoasi?

Listasimme kodin asiat, joita moni epäili vielä muutama vuosi sitten mutta joita himoitaan jälleen kerran. Trendianalyytikko Susanna Björklund kertoo, miksi kokolattiamatot ja retrot klassikot ovat tehneet paluun.

Sisustustrendit kiertävät kehää. Joskus käy jopa niin, että sama asia, jolle olisi vielä muutama vuosi sanonut ei, näyttääkin yhtäkkiä paremmalta kuin koskaan aiemmin. Trendianalyytikko Susanna Björklundin mukaan trendien nopeaa muutosta selittää parhaiten informaatiotulva.

”Nykyään iso osa siitä, mitä maailmalla tapahtuu, on jokaisen käsillä heti, jos vain seuraa monipuolisesti aikaansa, uutisia ja sosiaalista mediaa”, Björklund sanoo.

Björklund uskoo, että tästä syystä yksittäisillä trendeillä ei ole enää niin suurta roolia kuten ennen internetiä 1970- tai 1980-luvulla, jolloin kehitys oli hitaampaa. Vielä muutama vuosi sitten vieraalta tuntunut asia voikin yhtäkkiä tuntua todella ajankohtaiselta, jos siihen vain sattuu törmäämään omassa kuplassaan tarpeeksi usein.

”Kannattaa muistaa, että kiinnitämme usein huomiota asioihin, jotka ovat meille ajankohtaisia tai miellyttävät omaa makua. Trendit eivät useimmiten ole yksiselitteisiä. Eri ihmiset kokevat trendikkäinä eri asioita.”

Kodilta toivotaan nyt turvallisuuden tunnetta

Muutokset maailmassa näkyvät ihmisten tavoissa sisustaa. Esimerkiksi koronan myötä monen perusturvallisuus on järkkynyt ja elämä on siirtynyt aiempaa enemmän kotiin. Monet ovat ehkä alitajuisesti ryhtyneet sisustamaan kotejaan kodikkaammaksi, jotta se loisi turvallisuuden tunnetta, Björklund sanoo.

”Se tarkoittaa enemmän värejä, pehmeyttä, pyöreitä muotoja ja tekstiilejä,  jotta koti olisi mahdollisimman kodikas.”

Onkin siis mahdollista, että väritön skandinaavinen minimalismi, joka on ollut erittäin trendikästä kuluneen vuosikymmenen ajan, on ollut hitaasti väistymässä jo useamman vuoden.

”Yleensä trendille tulee joskus jokin saturaatiopiste, jolloin käännytäänkin toiseen suuntaan, esimerkiksi skandinaavisesta minimalismista. Nyt ollaan menossa kohti värikkäämpiä tiloja. Tavaraakin on aiempaa enemmän”, Björklund sanoo.

Esimerkiksi näiden asioiden paluuseen moni ei olisi uskonut vielä hetki sitten – mutta niin ne vain ovat taas täällä.

1. Kokolattiamatot

Kokolattiamatto on taas ihana, todistivat taannoiset Asuntomessut Lohjalla. Vilahtipa moinen myös Paula Vesalan makuuhuoneessakin Maria Veitola yökylässä -sarjan tuoreen kauden ensimmäisessä jaksossa. Kokolattiamatto luo hotellinomaista tunnelmaa, ja varpaat on ihana upottaa pehmoiseen mattoon.

Kokolattiamatto luo hotellinomaista tunnelmaa.
Kokolattiamatto tekee makuuhuoneesta kuin hotellihuoneen. Kuva: Mirva Kakko

2. Mäntyhuonekalut

Uusi kotimainen huonekalubrändi Vaarnii valmistaa mäntykalusteensa itä-suomalaisesta mäntypuusta, joka on ollut unohduksissa jonkin aikaa.

Vaarnii on uusi suomalainen huonekaluvalmistaja.
Suomalainen Vaarnii valmistaa omaleimaisia, mutta yksinkertaisia mäntykalusteita. Kuva: Vaarnii

3. Avokirjahyllyt

Vielä muutama vuosi sitten uumoiltiin, että avokirjahyllyt katoaisivat lopullisesti suomalaiskodeista. Mutta kuinka kävikään? Nyt avokirjahyllyiksi remontoidaan kokonaisia seiniä.

Lundian klassikkohyllyjä löytyy monesta suomalaiskodista.
Lundian klassikkohyllyjä löytyy monesta suomalaiskodista. Kuva: Anton Sucksdorff

4. 1970-luvun tyyli

Viime aikoina 1970-luvun talot ovat kasvattaneet suosiotaan. Kyseisen vuosikymmenen omakotitalot houkuttelevat innokkaita remontoijia, joiden joukossa on useampi somessa suosittu vaikuttaja.

Lue myös: Somevaikuttajat ostavat nyt vuoron perään 70-luvun taloja – Hanna Gullichsen ja Natalia Salmela kertovat, mikä parjatun vuosikymmenen talossa viehätti

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Natalia Salmela (@natasalmela) jakama julkaisu

5. Askon Bonanza

”Pukeutumiseen on tullut väriä ja volyymiä ja 70-luvun elementtejä, kuten ruskean sävyjä. Ja muoti vaikuttaa myös sisustustrendeihin”, Björklund sanoo.

Esimerkiksi samalta ajanjaksolta tuttu Esko Pajamiehen suunnittelema Askon Bonanza-kalusteryhmä on taas haluttua tavaraa. Bonanzasta muodostui yksi Askon menestyneimmistä mallistoista 1960- ja 1970-luvuilla.

Puiset nojatuolit löytyvät jopa huippumalli Claudia Schifferin olohuoneesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Claudia Schiffer (@claudiaschiffer) jakama julkaisu

6. Retrot klassikot

”Tällä hetkellä firmat katsovat historiaansa ja lanseeraavat uudestaan klassikoita. Moni pyrkii tuomaan takaisin hyviä tuotteita, jotka ovat jo kerran poistuneet tuotannosta”, Björklund sanoo.

Hyvä esimerkki klassikoista ovat mummoloista tutut astiastot, jotka viehättävät jälleen. Iittala lanseerasi vuonna 2020 uudelleen suomalaisen muotoilun pioneeri Oiva Toikan Frutta-sarjan.

Vuoden 2021 ajan Frutta-astiat ovat saatavilla erityisessä ametistin värissä.
Vuoden 2021 ajan Frutta-astiat ovat saatavilla erityisessä ametistin värissä. Kuva: Iittala

Moni trendi palaa uudelleen, mutta Björklundin mukaan ei koskaan samalla tavalla. Klassikkoastioiden kohdalla tämä voi merkitä uusien trendikkäiden sävyjen lanseeraamista, kuten Fruttan ametistia tai sitruunankeltaista.

Birger Kaipiaisen suunnittelema Paratiisi on Arabian rakastetuimpia klassikkosarjoja
Birger Kaipiaisen suunnittelema Paratiisi on Arabian rakastetuimpia klassikkosarjoja Kuva: Arabia

7. Työpöydät

Ennen koronaa oli mutkatonta työskennellä läppärillä ruokapöydän ääressä silloin tällöin, mutta kun työt siirtyivät monilla kotiin, työpöydän hankinta tuli ajankohtaiseksi.

Copenhague-kalustesarja suunniteltiin alunperin Kööpenhaminan yliopistolle vuonna 2013.
Copenhague-kalustesarja suunniteltiin alun perin Kööpenhaminan yliopistolle vuonna 2013. Kuva: Hay

Oikaisu 17.9. klo 11.00: Bonanza-kalustesarjan on suunnitellut Esko Pajamies, ei Pajaniemi, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 sisustustrendiä, joiden emme uskoneet palaavan, mutta täällä ne taas ovat – löytyvätkö nämä kotoasi?

Jaana Mäkelä

Itselle nämä ei tulleet yllätyksenä.
Kun kodeissa on voitu viettää aikaa niiltä on havaittu puuttuvan mukavuutta ja käytännöllisyyttä.
Siksipä nämä sitten palaavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.