Sisustus

Puoliksi suljettu keittiö ja kiinteä laatoitettu amme tekevät paluun – listasimme Loviisan Asuntomessujen parhaat tärpit ja sisustusideat

Asuntomessut pidetään Loviisan merellisessä Kuningattarenrannassa. Kokosimme mielen­kiintoisimmat tärpit messukohteista, joissa nähdään paljon lempeitä puupintoja ja oivaltavia yksityiskohtia.

Loviisan asuntomessualue saa omaleimaisen tunnelmansa meren läheisyydestä. Vaaleat puupinnat luovat harmonisia kokonaisuuksia, ja erilaiset porrasratkaisut säväyttävät. Kokosimme kiinnostavimmat teemat ja yksityiskohdat tämän vuoden messuilta.

Meren äärellä

Tämän vuoden asuntomessut ovat rakentuneet Loviisan Kuningattarenrantaan, josta on upeat näkymät Loviisanlahteen ja sen yli Loviisan historialliseen alakaupunkiin. Ei siis ihme, että merellisyys on voimakkaasti läsnä paitsi alueen tunnelmassa myös sen rakennuksissa ja niiden pihapiireissä.
Jokaisella kohteella on vähintään merinäköala talon ikkunoista, monilla ikioma rantakin. Tämä on luonnollisesti vaikuttanut rakennuttajien ja arkkitehtien näkemykseen, sillä messutaloissa näkyy runsaasti suuria ikkunapintoja, joista on valloittavat näkymät merelle.

Kotien pohjaratkaisu ja huonejärjestys mukailevat myös merinäköalaa: monien kaksikerroksisten talojen keittiöt ja oleskelutilat sijaitsevat alakerran sijaan yläkerrassa, jotta merinäköala olisi läsnä kodin aktiivisimmissa tiloissa.

Rantatontit puolestaan ovat mahdollistaneet messukodeille oman rantasaunan rakentamisen, mikä tuo kaupunkiasumista lähemmäksi mökkitunnelmia. Myös asumisen uudet tarpeet on otettu monessa kohteessa huomioon, sillä rantasaunat, samoin kuin monilla tonteilla näkyvät huvimajat ja pienrakennukset soveltuvat kätevästi myös etätyöhön ja vierashuoneiksi. Monella kodilla on oma venelaituri ja alueelle rakentuu myös yleinen pienvenelaituri.

Lue myös: ”Budjetti paukkuu jatkuvasti” – Tommy Hellstenin atriumtalosta Loovisan asuntomessuilla tuli arvattua kalliimpi projekti

Kohde 14, Talo Ledvance.
Kohde 14, Talo Ledvance.

Vaalean puun hurma

Vaaleat puupinnat pitävät edelleen pintansa sisustuksessa. Loviisan asuntomessuilla käy viimeistään selväksi, että nyt saavat oksakohdat ja syyt reippaasti näkyä. Koivun ja tammen rinnalle ovat nousseet myös perinteiset puulajit kuusi ja mänty. Villa Havussa (kohde 20) puupinnat ovat koko sisätilan tunnelman ydin, sillä vaalea puu verhoaa niin seiniä, kattoa kuin lattiaakin. Kaiken kattavan puuverhoilun vaikutelmasta voisi tulla tunkkainen. Villa Havussa kokonaisuus on kuitenkin raikas ja moderni. Miten onnistuit, sisustussuunnittelija Laura Seppänen?

”Halusin luoda ajassa arvokkaasti ikääntyvän ja kotoisan modernin tulkinnan hirsitalosta. Minulle oli tärkeintä pukea kaikki talon pinnat samaan puulajiin ja saman sävyisiksi, niin että ne myös 20 vuoden päästä soljuvat saumattomasti yhteen. Maalasin useita testikappaleita eri seoksin ja suhtein löytääkseni juuri oikean sävyn ja oikeat tuotteet kullekin puupinnalle, jotta niiden sävyistä saataisiin samanlaiset. Identtinen käsittely näyttää massiivikuusella ja kuusiviilulla aivan erilaiselta.”

Villa Havussa käsittelyt kullekin pinnalle sopivalla tuotteella on tehty samalla Teknoksen sävyllä T3071. Kauttaaltaan puuverhotun kodin harmonian salaisuus piilee sävyn yhtenäisyydessä, jonka pitää säilyä myös pintojen ikääntyessä. Puulla sisustettaessa olisi Seppäsen mukaan myös hyvä pyrkiä käsittelemään pinnat mahdollisimman luonnonmukaisilla tuotteilla, jottei niiden luonnollinen hengittävyys kärsi. Puupinnat ja -kalusteet kestävät myös hyvänä pitkään, jos niitä muistaa huoltaa.

Lue myös: Ahdistaako tavarapaljous? Ota mallia muotoilija Laura Väreen avarasta ja kodikkaasta minikodista, josta on karsittu kaikki turha tavara

Kohde 20 Villa Havu
Kohde 20 Villa Havu

Katse portaisiin

Portaat mielletään helposti vain toiminnalliseksi ja välttämättömäksi elementiksi talossa, mutta ne voivat olla paljon muutakin. Tämän vuoden asuntomessuilla useiden kohteiden portaat ovat oleellinen osa tilan sisustusta, jossa niitä on neutraalin olemuksen sijaan korostettu osana muuta tilaa tai itsenäisenä sisustuselementtinä.

Villa Aurorassa (kohde 18) on verrattain vähän Suomen nykyrakentamisessa käytetyt kauniit kierreportaat, jotka olivat asukkaiden toive.

”Kierreportaat mielletään Suomessa hankalammiksi, koska niiden askelmat eivät ole tasaleveät. 60-70 -luvuilla suuria kierreportaita käytettiin rakentamisessa hyvinkin paljon, mutta kompaktin asumisen myötä ne ovat vähentyneet, sillä kierreportaat leveillä askelmilla vaativat paljon tilaa. Villa Auroraan toteutimme kuitenkin napakan kokoiset kierreportaat, koska talokin on kompaktin kokoinen”, kertoo kohteen arkkitehti Riikka Souru Ideaa Designista.

Portaita taloon suunniteltaessa tulee ottaa huomioon ensisijaisesti käyttömukavuus, turvallisuus ja laki, joka määrää portaiden mittoja ja ominaisuuksia, kuten askelkorkeuden. Tärkeä on myös portaiden estetiikkaa, jota voidaan luoda erilaisilla kaiteilla, materiaaleilla, väreillä ja muodoilla. Souru kehottaakin miettimään, miten portaat voisivat olla osa kodin sisustusta. Voiko valaistus nostaa ne esiin, ja onko portaiden alle jäävä tila hyödynnetty.

”Portaiden alatilan suhteen kannattaa käyttää mielikuvitusta. Tilaa voi hyödyntää liukuovilla hyvin säilytykseen tai korostaa sitä kiinteillä korokemaisilla elementeillä, joihin voi asetella vaikka viherkasveja”, Souru vinkkaa.

Lue myös Anna.fi: Lotta ja Vesa katselivat asuntoa Helsingistä – nyt unelmakodin ikkunasta näkyy pelto, jota jokainen kyläilijä ihastelee ensimmäiseksi

Keittiöt:

Pinnat:

Kylpyhuoneet:

Katso videolta, mitä luksuselementtejä messuilta on löydettävissä. Näiden vinkkien avulla on helppo lisätä omaankin sisustukseen vähän loistokkuutta:

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2023.

Muokattu 24.7.2023 klo10.30: Video lisätty juttuun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puoliksi suljettu keittiö ja kiinteä laatoitettu amme tekevät paluun – listasimme Loviisan Asuntomessujen parhaat tärpit ja sisustusideat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.