Sisustus Tilaajille

Jörn Donnerin leski Bitte Westerlund esittelee parin upean kakkoskodin – hyllyistä löytyy jopa 4600 kirjaa

Kulttuuripersoona Jörn Donner vastasi kotiensa sisustusratkaisuista. Bromarvissa sijaitsevassa kakkoskodissa näkyy rakkaus siniseen väriin. Hän asui talossa Bitte Westerlundin kanssa, kun pariskunnan lapset olivat pieniä – ja on siellä yhä monella tavalla läsnä.

Suomen kulttuuripiirien värikkäisiin henkilöihin lukeutunut, vuonna 2020 kuollut Jörn Donner osti kauniilla merenrantatontilla sijaitsevan Bortomsjön huvilan kaksi kertaa.

Ensimmäisellä kerralla, vuonna 1972, myyjä oli hänen kummitätinsä Dora von Wendt. Toisella kerralla, vuonna 1984, Donner osti huvilan takaisin ystävältään, jolle oli myynyt sen pian ensimmäisen ostokerran jälkeen. Hinta oli noussut moninkertaiseksi.

Pitkä, kapea, ikkunallinen ”huokausten käytävä” yhdistää vuosina 1985 ja 1994 tehnyt laajennukset 1940-luvun rakennukseen. Vaikka Donner oli suunnitellut Bortomsjöstä itselleen rauhallista työskentelypaikkaa, se muuttui lapsiperheen kodiksi toisen laajennuksen yhteydessä.

”Asuimme täällä vakituisesti 10 vuotta ennen kuin muutimme Helsinkiin. Nykyisin vietän täällä edelleen noin puolet ajastani. Daniel ja Rafael käyvät täällä myös usein perheineen”, Donnerin leski, kirjailija ja toimittaja Bitte Westerlund kertoo.

Siniset yksityiskohdat

Bortomsjö on Jörn Donnerin viimeinen lepopaikka. Bitte tunnustaa olleensa miehensä naisseikkailuista niin vihainen, että olisi halunnut sirotella Jörnin tuhkat talon vieressä sijaitsevaan ruutanalampeen. Pojat kuitenkin kielsivät, joten aie jäi toteuttamatta.

”Jörnin huumorintaju oli kyllä sellainen, että hän olisi varmaan itse pitänyt ajatuksesta”, Bitte kertoo.

Sen sijaan Jörn Donner ei pitänyt meikatuista naisista, värjätyistä hiuksista, lahdella pörräävistä vesiskoottereista – eikä peileistä. Peilien vähäisyys näkyy Bortomsjön sisustuksessa edelleen.

Sisustuksesta vastanneen talon isännän varsinaisista mieltymyksistä kertovat lukuisat sinisen värin laajemmat ja pienemmät pilkahdukset, jotka nousevat esille niin ulkona kuin sisälläkin. Saunaan johtaa sininen ovi.

Keittiössä katseen vangitsee Silja Rantasen sininen maalaus. Dekkarikokoelman sisältävää huonetta kirkastaa vaaleansininen lattia. Halkovajan edustalla katse osuu kahteen pieneen jakkaraan, jotka ovat tietenkin sinisiä.

Lue myös: Kuvataiteilija Maaritin 100-vuotiaassa kodissa saa olla runsasta ja kaaosta: ”Meidän perheellä on hyvä kasojen sietokyky”

Lähiruokaa tarjolle

Bitte kertoo, että lahden ympärillä on useita Donnerin suvun jäsenten huviloita. Kerran pääsiäistä vietettiin vastakkaisella rannalla saman pöydän ääressä yli 40 suvun jäsenen kanssa.

Omassa rannassa viimeisin ”kierrätyshankinta” on iso poiju, joka ajautui sinne jäiden mukana. Asennus oli varsin hintavaa, mutta nyt perille voi tulla vesireittejä pitkin isommallakin veneellä.

Lahdelta saa vielä kalaa, vaikka saaliit ovat Bitten mukaan pienentyneet. Merimetsot, merikotkat ja hylkeet vievät osansa. Vieraista muun muassa Esa Saarinen on kokeillut kalaonneaan Bromarvin vesillä. Kasvikunnan saalista tarjoavat rannan tuntumassa kasvavat kantarellit ja mustikat.

Bittellä on myös kasvimaa, jossa hän kasvattaa kasvisten lisäksi jääyrttiä, sitruunamelissaa ja syötäviä kukkia. Laadukasta lähiruokaa suosiva Bitte hankkii raaka-aineita myös Länsi-Uudenmaan pientuottajilta.

Huokausten käytävän kupeessa sijaitsevan ruutanalammen lemmikkikalat tuotiin Jörn Donnerin lapsuuden ajan kesäpaikasta Framnäsistä.
Huokausten käytävän kupeessa sijaitsevan ruutanalammen lemmikkikalat tuotiin Jörn Donnerin lapsuuden ajan kesäpaikasta Framnäsistä. © Suvi Ruotsi

Uutta taidetta

Jörnin kuoleman jälkeen Bortomsjöhön asennettiin ilmalämpöpumput. Vanhan, suuren ja hankalan liesituulettimen tilalle asennettiin keittotasoon sijoitettu Bora-liesituuletin. Artekista hankittiin uusi sohva.

Bitte jatkaa entiseen malliin kodin monipuolisen taidepuolen vaalimista. Viimeisimpänä seinälle ripustettiin Bitten ostos, italialaisen Mimmo Rotellan teos, jonka pohjana on vanha elokuvajuliste Casablancasta.

”Mimmo tuli kuuluisaksi kollaaseistaan, joihin hän käytti Pariisin yössä alas repimiään elokuvajulisteita. Työskentelin hänen assistenttinaan Milanossa vuonna 1986. Ostin tämän Casablanca-julisteesta tehdyn kollaasin tukholmalaisesta huutokaupasta.”

Bortomsjön sisustuksessa on sekä perittyjä huonekaluja ja posliiniesineitä että suomalaisten ja kansainvälisten muotolijoiden suunnittelemia designklasikkoja. Olohuoneen lattiaa peittää Timo Sarpanevan suunnitteleman matto, jota on yritetty ostaa Bitteltä monta kertaa. Ei, tätä mattoa hän ei myy, vaikka on miettinyt luopumista vitriinihyllyn vanhoista kirjoista.

Lue myös: Piian koti on täynnä kierrätyslöytöjä – rikkinäisetkin tavarat saavat uuden käyttötarkoituksen

Lue myös Anna.fi: Liisa hullaantui uniikkiin asuntoon jo eteisessä – tältä näyttää kodissa, joka löytyi ihan väärästä kaupunginosasta

Kesäkodista löytyy 4600 kirjaa

Talossa on niin paljon kirjoja, että eräät vieraat innostuivat laskemaan ne kaikki. He saivat tulokseksi 4 600 teosta. Valikoima on runsas niin aihepiiriltään ja julkaisuvuosiltaan.

Olohuoneen vitriinihyllyssä on vanhoja teoksia myös Jörn Donnerin isovanhempien ajoilta. Talon vanhimman osan sohvanurkkauksen hyllyjä täyttävät pitkät rivit dekkareita. Varsinainen Jörn Donnerin kirjasto, suosittu tilausryhmien käyntikohde, kuitenkin sijaitsee Helsingin Pohjoisrannassa, mistä löytyy yli 20 000 Donnerille kuulunutta kirjaa.

Jörn Donner luki viikossa viisi kirjaa ja oli kirjoittajana työnarkomaani. Hänen oma tuotantonsa käsittää 70 kirjaa, joista osan hän kirjoitti Bortomsjössä. Kirjailijan työhuone sijaitsi vanhan osan toisessa kerroksessa, mistä näki lahdelle.

Toimittajana työkentelevän Bitten työhuone sijaitsi ja sijaitsee edelleen laajennuksen pohjakerroksessa. Jotkut asiat eivät koskaan muutu.

Iltapäivisin keittiöön virtaa valoa lahden suunnalta. Arne Jacobsenin suunnitteleman pöydän ääressä nautitaan usein paikallista lähiruokaa.
Iltapäivisin keittiöön virtaa valoa lahden suunnalta. Arne Jacobsenin suunnitteleman pöydän ääressä nautitaan usein paikallista lähiruokaa. © Suvi Ruotsi

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jörn Donnerin leski Bitte Westerlund esittelee parin upean kakkoskodin – hyllyistä löytyy jopa 4600 kirjaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.