Sisustus

Näillä Ikean kalusteilla voi tienata jopa tonneja – tietyt myynnistä poistuneet tuotteet ovat uskomattoman himoittuja

Ikean kalusteet mielletään usein halvaksi massatuotannoksi, mutta vintage-Ikeasta voi joutua pulittamaan jopa kymppitonneja. 2000-luvun harvinaisuuksia löytyy monesta suomalaiskodistakin.

Ikean kalusteet ovat tuttu näky lähes jokaisessa suomalaiskodissa. Toisinaan ruotsalaisjätin mallistoista nousee sisustushittejä, jotka viedään käsistä senkin jälkeen, kun tuote on jo myyty loppuun tavarataloissa.

”Tiedämme, että monet tuotteistamme säilyttävät asiakkaidemme keskuudessa vahvan suosionsa myös sen jälkeen, kun ne ovat poistuneet tai myyty loppuun valikoimastamme”, kertoo Anne Ikonen, Ikean sisustussuunnitteluvastaava.

Millainen jälleenmyyntiarvo mallistoista poistuneilla tuotteilla on? Onko olemassa arvokkaitakin vintage-Ikea harvinaisuuksia? 

”Suosituimpien tuotteiden jälleenmyyntiarvo voi nousta moninkertaiseksi tuotteen alkuperäiseen hintaan verrattuna. Ainakin Ruotsissa osa vanhoista IKEA-huonekaluista on noussut huutokaupoissa jopa keräilyarvoon.”

Kaikkein vanhimpia Ikea-harvinaisuuksia tuskin löytyy monesta suomalaiskodista, sillä ensimmäinen Ikea avattiin Suomeen vasta vuonna 1996.

Ikonen listasi myynnistä jo poistuneet tuotteet, jotka menevät kuumille kiville vielä tänä päivänä sisustajien keskuudessa.

Lue myös: Yksi kaappi, 10 eri tyyliä! Ikean Ivar-kaappi löytyy monen sisustajan kotoa eikä ihme – katso eri tavat tuunata hittikaluste oman näköiseksi

Ikean keräilykalusteet – löytyykö kotoasi näitä aarteita?

1. 1700-luvun sarja, 1993

Kustavilaista tyyliä jäljittelevä 1700-luvun sarjan tuotteilla on ollut kansainvälistä kysyntää. Tuotanto lopetettiin vuonna 1999 kalliiden valmistuskustannusten takia. Kuvassa Hallunda-tuoli.
Kustavilaista tyyliä jäljittelevä 1700-luvun sarjan tuotteilla on ollut kansainvälistä kysyntää. Tuotanto lopetettiin vuonna 1999 kalliiden valmistuskustannusten takia. Kuvassa Hallunda-tuoli. © Ikea

2. Impala-sarja, 1972

Erikoiseen Impala-sarjaan kuului nojatuoleja, sohva ja sohvapöytä. Vuonna 2023 pari keltaisia Impala-tuoleja myytiin huutokaupassa Ruotsissa 3 300 eurolla.
Erikoiseen Impala-sarjaan kuului nojatuoleja, sohva ja sohvapöytä. Vuonna 2023 pari keltaisia Impala-tuoleja myytiin huutokaupassa Ruotsissa 3 300 eurolla. © Ikea

3. Cavelli-tuoli, 1959

Vuonna 1959 Ikean kuvastossa esitelty Cavelli on todellinen harvinaisuus, sillä kyseisiä tuoleja nykytiedon mukaan on valmistettu vain viisi kappaletta. Vuonna 2022 tuoli myytiin huutokaupassa 190 000 kruunulla eli noin 16 700 euron hintaan.
Vuonna 1959 Ikean kuvastossa esitelty Cavelli on todellinen harvinaisuus, sillä kyseisiä tuoleja nykytiedon mukaan on valmistettu vain viisi kappaletta. Vuonna 2022 tuoli myytiin huutokaupassa 190 000 kruunulla eli noin 16 700 euron hintaan. © Ikea

4. Alkuperäinen Lövet-sohvapöytä, 1956

Vuonna 1956 ilmestyneen Lövet-pöydän päivitetty versio Lövbacken-apupöytä palasi mallistoon vuonna 2013 ja lokakuussa 2023 osana IKEA Nytillverkad 80-vuotisjuhlamallistoa.
Vuonna 1956 ilmestyneen Lövet-pöydän päivitetty versio Lövbacken-apupöytä palasi mallistoon vuonna 2013 ja lokakuussa 2023 osana IKEA Nytillverkad 80-vuotisjuhlamallistoa. © Ikea

5. Järpen-lepotuoli, 1983

80-luvulla ilmestynyt Järpen-tuoli palasi pysyvästi mallistoon Skålboda-lepotuolina.  
80-luvulla ilmestynyt Järpen-tuoli palasi pysyvästi mallistoon Skålboda-lepotuolina.   © Ikea

6. Ikea PS-sarjan poistuneet tuotteet

Skandinaavista minimalismia edustava PS-sarja on yksi Ikean tunnetuimpia. Vuodesta 1995 alkaen sarjaan on julkaistu lukuisia eri mallistoja. Kuvassa PS 2002 Vållö-kastelukannu, PS 2009 Maskros-lampunvarjostin, PS 1995 hyllykkö.
Skandinaavista minimalismia edustava PS-sarja on yksi Ikean tunnetuimpia. Vuodesta 1995 alkaen sarjaan on julkaistu lukuisia eri mallistoja. Kuvassa PS 2002 Vållö-kastelukannu, PS 2009 Maskros-lampunvarjostin, PS 1995 hyllykkö. © Ikea

7. Kalrskrona-rottinkilepotuoli, 2003

Kalrskorna-lepotuoleja on myyty kansainvälisissä huutokaupoissa yli tuhannen euron hintaan.
Kalrskorna-lepotuoleja on myyty kansainvälisissä huutokaupoissa yli tuhannen euron hintaan. © Bukowski’s

8. Sinnerlig, 2016 ja 2018

Ilse Crawfordin suunnittelemassa Sinnerlig-mallistossa nähtiin korkkikantisia tuotteita, kuten jakkaroita, pöytiä ja valaisimia. 
Ilse Crawfordin suunnittelemassa Sinnerlig-mallistossa nähtiin korkkikantisia tuotteita, kuten jakkaroita, pöytiä ja valaisimia.  © Ikea

9. Stockholm-rottinkikaappi, 2017

Stockholm-rottinkikaappi kuuluu Ikean 2000-luvun hitteihin, ja sen jälleenmyyntihinnat liikkuvat 500 eurossa. Ikean rottinkikaappi on ollut niin suosittu, että moni huonekaluvalmistaja on tuonut markkinoille jäljitelmänsä alkuperäisestä kaapista. 
Stockholm-rottinkikaappi kuuluu Ikean 2000-luvun hitteihin, ja sen jälleenmyyntihinnat liikkuvat 500 eurossa. Ikean rottinkikaappi on ollut niin suosittu, että moni huonekaluvalmistaja on tuonut markkinoille jäljitelmänsä alkuperäisestä kaapista.  © Ikea

Lähteet: Barnebys ja Ikea.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näillä Ikean kalusteilla voi tienata jopa tonneja – tietyt myynnistä poistuneet tuotteet ovat uskomattoman himoittuja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.