Sisustus

Suurperheen äiti piirsi kodin ja kalusteiden paikat ruutupaperille ja hankki huonekalut kirpputorilta jo ennen talon valmistumista

Kuusihenkisen perheen moderni koti on kalustettu lähes täysin kirppislöydöillä. Perheen äiti keräsi sisustuksen kasaan suurelta osin jo ennen uuden talon valmistumista.

Ajatusta rakentamisesta oli pinnan alla kypsytelty pidempään. Viimeistään, kun Jenna ja Jukka Oksaharjun rivitaloasunto Helsingin Paloheinässä alkoi käydä pieneksi neljän lapsen kanssa rakentaminen alkoi tuntua järkevältä ratkaisulta. Oksaharjut eivät kuitenkaan halunneet muuttaa tutuksi tulleelta alueelta muualle lasten koulun, harrastusten ja ystävien vuoksi.

Kun Paloheinässä tuli myyntiin metsään rajautuva tontti, jolla oli ennestään parhaat päivänsä nähnyt rintamamiestalo, rakennushaaveet lähtivät vauhdilla liikkeelle. Perhe muutti tontilla olleeseen taloon asumaan vuodeksi ennen kuin se purettiin uuden suunnitteilla olevan talon alta.

Lue myös: Piti ostaa rivitalo omalla pihalla, mutta kaupat tehtiinkin 1920-luvun kerrostaloasunnosta: ”Syntyi palava halu tehdä asunnosta unelmiemme koti”

Vanhat matkalaukut ovat Jennan rakkaita kirpputorilöytöjä.
Vanhat matkalaukut ovat Jennan rakkaita kirpputorilöytöjä.

Ruutupaperilta todelliseksi

Oksaharjut halusivat päästä rakentamisessa mahdollisimman helpolla ja valitsivat muuttovalmiin talopaketin toimittajaksi Kannustalon. Taloa ei kuitenkaan valittu Kannustalon vakiotalomallistosta, vaan sairaanhoitajana työskentelevällä Jenna oli vankka näkemys siitä, millainen koti olisi paras juuri heidän perheensä tarpeisiin.

Perhe päätyi rakennuttamaan täysin räätälöidyn talon Jennan suunnitelmien mukaan. Hän oli pyöritellyt toiveita jo pitkään mielessään ja miettinyt nelilapsisen perheen arkea ja kodin toiminnallisuutta.

Rakennusprojektissa mukana ollut pääsuunnittelija teki kestävyyslaskelmia, mutta huomasi pian, että Jennalla oli tarkat suunnitelmat talon pohjasta, mittasuhteista ja materiaaleista, ja niihin oli turha ehdottaa mitään muutoksia. Jenna oli piirtänyt talon monta kertaa ruutupaperille ja mitoittanut siihen myös kaikki kalusteet paikoilleen. Vaikka hän kuinka yritti tehdä siitä erilaisia versioita ja käyttää mielikuvitusta, lopputulos oli aina samanlainen. Ja sellainen talosta rakennettiin.

 ”Suunnittelin ihan ensimmäisenä ison yhtenäistä tilaa olevan keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen sekä yläkertaan johtavat pitkät suorat, seinän viereen sijoitetut portaat ja niihin lasikaiteet. Selvää oli myös, että halusimme kahdet isot ikkunat päällekkäin kolmeen eri ilmansuuntaan. Halusimme maksimoida valon ja tilan avaruuden. Ikkunoista näkyvä vehreä maisema on meille tärkeä”, Jenna kertoo.

Lue myös Anna.fistä: Petra leikkii sisustuksessa värikkäillä yksityiskohdilla: ”Seinän näkeminen antaa joka aamuun piristysruiskeen, oli ulkona kuinka harmaata tahansa”

Sisustus ennen taloa

Aiemmassa kodissa oli reilusti vähemmän tilaa. Jenna alkoi suunnitella uuden kodin sisustusta hyvissä ajoin ja hankkia kalusteita, valaisimia ja muuta sisustustavaraa. Hän tunnustaa olevansa ahkera torittaja ja ostaneensa melkein kaiken sohvaa ja sänkyjä lukuun ottamatta tori.fi:stä.

”Kaiken kyllä löytää, kunhan on riittävästi aikaa eikä tarvitse löytää saman tien. Heti, kun olimme tehneet päätöksen siitä, että alamme rakentaa, aloin etsiä kalusteita. Baarijakkarat, ruokapöytä, ruokapöydän tuolit, kynttilät ja monet muut esineet, oikeastaan lähes kaikki, on ostettu kierrätettynä. Jukan äidin antama sohvapöytä ei myöskään tee poikkeusta. Pöytä on kiertänyt monessa kodissa, se on ollut Jukan siskolla ruokapöytänä, tädillä sohvapöytänä ja äidillä työpöytänä. Hyväkuntoisia ulkokalusteita oli hankalampi löytää käytettynä”, kertoo Jenna.

Näkymä lähimetsikköön

 ”Nyt tontin reunasta alkavaan metsikköön, laavun taakse on muuttanut valkohäntäpeuroja. Ensimmäisenä talvena niitä ei vielä näkynyt. Kun menemme pihalle, peurat häipyvät, mutta antavat tulla kuitenkin yllättävän lähelle”, Jukka kertoo.

Talvella pihan elämää seurataan enimmäkseen ikkunan takaa, vaikka perheen 6-vuotias tytär leikkii innokkaasti myös lumen keskellä leikkimökissä. Laavu ja leikkimökki ovat jatkuvassa käytössä, minkä takia niissä on sekä sisä- että ulkopuolella valaisimet ja pistorasiat.

Uudenvuoden yönä Oksaharjut istuvat ystäviensä kanssa tuntikausia ulkona laavulla nuotion ääressä. Pikkuhiljaa lapset hiipivät nukkumaan ja sitkeimmät aikuiset istuvat yömyöhään karvaisten lämpöpeittojen alla vieri vieressä ja nauttivat pakkasyöstä jutellen.

Lue myös: Idea Pinterestistä! Sisustussuunnittelijan kotona puusepän tekemä keittiö leikittelee väriblokeilla

Huoneita kaikelle

Kahden tässä kodissa asutun vuoden jälkeen Oksaharjut ovat kotiinsa tosi tyytyväisiä eivätkä keksi mitään, mikä olisi pitänyt tehdä toisin. Sekä sisätilojen että pihan suunnittelussa on onnistuttu hyvin.

Kodin sydän on keittiön saareke, jonka ympärille perheen arki keskittyy. Sen ääressä syödään usein kaikki päivän ateriat, leivotaan, askarrellaan, tehdään töitä ja läksyjä. Alakerran avoin tila on rauhoitettu seurustelulle ja yhdessäololle. Olohuoneeseen ei haluttu sen vuoksi televisiota ja pelikoneita. Tilassa voi aina jutella, kun ei ole telkkarin melua taustalla.

 Nyt nuorin lapsista on muuttanut myös omaan huoneeseen yläkertaan. Aiemmin hän jakoi huoneen veljensä kanssa, ja sen jälkeen äidin ja isän huoneesta oli erotettu rauhallinen oma leikki- ja nukkumanurkkaus matalalla kaapistolla.

Yläkerrassa on kaikilla neljällä lapsella omat huoneet ja vanhemmat ovat muuttaneet alakerran leffahuoneeseen. Koti toimii juuri niin kuin Jenna suunnitteli ja elää perheen erilaisten elämänvaiheiden mukaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suurperheen äiti piirsi kodin ja kalusteiden paikat ruutupaperille ja hankki huonekalut kirpputorilta jo ennen talon valmistumista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.