Sisustus

Jenni Juurinen: Designtuoli on länsimaista luksusta

Minkälaisen tuolin ostaisit, jos se olisi ensimmäinen tuolisi? Sisustustoimittaja Jenni Juurinen huomasi pohtivansa Afrikassa, mitkä asiat vaikuttavat siihen mitä valitsemme.

Mikään ei avarra ajattelua kuten Afrikka.

Olin toista kertaa elämässäni Afrikan mantereella ja ensimmäistä kertaa Itä-Afrikassa. Matkan yhtenä tarkoituksena oli etsiä siellä asuvan ystäväni uuteen taloon huonekaluja. Ja mistäpä nykyihminen sisustamisen aloittaisi jos ei tuolista. Istumaan on päästävä ja mielummin muualle kuin lattialle.

Tuolien suhteen tuli kuitenkin vastaan yllättävä ongelma. Valinnanvaraa oli varsin vähän. Lähes kaikki tuolit ovat samaa mallia: puisia ja maalaamattomia, selkänojalla ja ilman. Usein ne olivat vieläpä hätäisesti kasatun ja kehnon näköisiä.

afrikka, sisustus, tuolit, puutuolit
Kuva: Jenni Juurinen

Havainto sysäsi liikkeelle ajatuksia tuolista ja sisustamisesta ylipäätään. Sanotaan, että köyhän ei kannata ostaa huonoa. Mutta laatu ja kalusteen ulkonäön miettiminen on todellisuudessa rikkaiden etuoikeus. Jos tarvitsee tuolin istuakseen ja se on talon ensimmäinen, on aivan samantekevää miltä se näyttää. Pääasia on, että se toimii ja kestää. Vasta, kun on kaikkea, voi pohdiskella, sijoittaisiko italialaiseen designtuoliin tai haluaisiko tuolin sametilla vai villakankaalla verhottuna.

Afrikka on hyvä peili länsimaiselle elämäntyylille, eikä kuva ole aina mairitteleva.

Kun taas solahtaa omaan länsimaiseen arkeen, Afrikan aiheuttama huono omatunto hiljalleen haalenee. Mutta jäljen se jättää.

Tarvitsenko uuden tuolin, koska haluan erilaisen tuolin vai koska tarvitsen tuolin?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jenni Juurinen: Designtuoli on länsimaista luksusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.