Sisustus

Kannattaako kausivalot jättää tänä vuonna sytyttämättä? Asiantuntija kertoo, vietämmekö sähkökriisin takia pimeää joulua

Kausivalot tuovat kirkkautta synkkyyden keskelle ja tekevät joulun. Mutta miten koti valaistaan vallitsevassa sähkökriisissä? Asiantuntija linjaa ohjeet valojen käytölle.

Sähköstä on nyt kova pula. Energiakriisin aikaan on riski, että talven kylmimpinä kuukausina sähköä ei riitä kaikille.

Miten tämä vaikuttaa kausivaloihin? Voiko valot asentaa tuttuun tapaan vai kannattaako jouluvalot jättää tänä vuonna suosiolla varastoon? Kysyimme asiaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskilta.

”Jos tulee kova pakkasjakso, ollaan todennäköisesti sähkökatkoissa ja ainakaan silloin valoja ei pitäisi polttaa”, Suur-Uski sanoo.

Muuten valoja voi käyttää asiantuntijan mukaan harkiten. Isommat säästöt sähkössä tekee esimerkiksi säätämällä kodin lämpötilaa tai käymällä suihkussa ripeästi.

”Voi myös tinkiä jostain muusta. Jos sammuttaa telkkarin ja laittaa valot, se kuluttaa vähemmän energiaa.”

Lue myös: Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Valot tulee kytkeä pois kulutushuippujen aikaan

Suur-Uskin mukaan koristevalojen sähkönkulutus on pieni pisara valtameressä, mutta kulutushuippujen aikaan ei pitäisi käyttää lainkaan ylimääräisiä sähkölaitteita. Suositus koskee myös koristevaloja.

Ylimääräiset sähkölaitteet olisi hyvä sammuttaa korkean kulutuksen aikaan arkisin klo 8–10 ja 16–17 sekä 19-20 väliseksi ajaksi.

”Tapa on hyvä opetella nyt, koska talvella nämä kellonajat ovat pahimpia hetkiä.”

Joulukuusen valot ovat tärkeä osa monen suomalaisen joulun viettoa.
Joulukuusen valot ovat tärkeä osa monen suomalaisen joulun viettoa. © iStockphoto

Ota nämä kaksi asiaa huomioon, jos laitat valot

Jos kausivalot haluaa asentaa, muutama asia on tärkeä ottaa huomioon. Käytä nykyaikaisia led-valoja, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi. Uusia valoja ostaessa kannattaa suosia vain led-valoja.

”Jos pientä led-valosarjaa polttaa pimeimmän kauden yli noin 8 tuntia päivässä, sen energiankulutus on suunnilleen samaa luokkaa kuin tiskaat pesukoneella 1-2 kertaa”, Suur-Uski sanoo.

Vanhanlaiset valosarjat on syytä jättää kaapin perukoille, sillä ne voivat tulla jatkuvassa käytössä todella kalliiksi korkeilla sähkön hinnoilla.

Ajastusta kannattaa myös ehdottomasti käyttää koristevalojen kanssa. Pidä valot sammutettuina erityisesti päivisin sekä kotoa poissaollessa.

Katso videolta, miten ajastinta käytetään kausivalojen kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako kausivalot jättää tänä vuonna sytyttämättä? Asiantuntija kertoo, vietämmekö sähkökriisin takia pimeää joulua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.