Sisustus

Lapsiperheen kirppislöydöillä sisustettu koti on upea näyttö kierrätyksestä – katso kuvat ja nappaa Susannan vinkit!

Kun on taitoa ja kärsivällisyyttä, kodin voi sisustaa lähes yksinomaan kirpputorilöydöillä. Vuosien saatossa taitavaksi kirppishaukaksi kehittyneellä Susanna Heposalmella on uskomaton kyky erottaa roskat aarteista.

Asukkaat: Tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööri, Isku Interiorin tuotteistusassistentti, Susanna Heposalmi, puoliso sekä 7- ja 10-vuotiaat tyttäret.

Koti: 80 neliön vuokra-asunto viiden perheen kesken jaetussa puutalossa Lahdessa. Talo on rakennettu vuonna 1928.

Miten päädyitte asumaan vanhaan puutaloon?

Susanna: Aloimme etsiä isompaa ja pohjaratkaisultaan käytännöllisempää kotia noin kaksi vuotta sitten. Ehdimme käydä katsomassa yhtä asuntoa, kun mieheni ystävä vinkkasi meille Tori.fin vuokrailmoituksesta.

Kun näin ensimmäistä kertaa eteisestä avautuvan näkymän, kauniin kakluunin ja vanhan puulattian, olin myyty. Koti vanhassa talossa oli enemmän kuin olin uskaltanut toivoa.

Elin elämäni pisimmät hetket odottaessani päätöstä asunnosta. Sen jälkeen kaikki tapahtui todella nopeasti. Jo kahden viikon kuluttua näytöstä kannoimme tavarat ovesta sisään.

Eteisen sammaleenvihreä kakluuni hurmasi Susannan heti ensivisiitillä.
Asuntoon jälkikäteen asennettu kaunis sammaleenvihreä kakluuni ja alkuperäinen lautalattia toivottavat tulijan tervetulleeksi.
Sireeninoksa lasipullossa ja hauska kynttilänjalka viihtyvät kakluuninreunalla.
Erilaiset asetelmat luovat ihanaa tunnelmaa.
Olohuoneen iso sohva on koko perheen kokoontumispaikka.
Ikeasta hankittu sohva on kokoontumispaikka, jossa perhe viettää yhdessä aikaa. Seinällä odottaa kehystämistä Veera Inkerin taideteos, joka on hankittu Lahden Ammattikorkeakoulun kuvataiteilijoiden myyjäisistä. Innoluxin kattovalaisin on samalla myös kirkasvalolamppu.
Viherkasvit tuovat kodikkuutta, ja tässä kodissa niitä on paljon.
Koti on täynnä kodikkuutta tuovia viherkasveja.

Lue myös: Nuorenparin tunnelmallinen kaksio Kaivopuistossa: ”Kotimme pääsi oikeuksiinsa tummasävyisenä”

Mitä olette remontoineet?

Käsittämätöntä, mutta täällä ei ole ollut tarvetta tehdä mitään. Asunto oli hyvässä kunnossa ja edellisen asukkaan tekemät ratkaisut aina tapettivalintoja myöten eivät voisi olla enempää näköisiämme. Ainoastaan keittiökaappien vetimet on vaihdettu.

Miten sisustat kotianne?

Fiilispohjalta. En noudata mitään tiettyä sisustustyyliä orjallisesti. Mielestäni epätäydellisyys ja kerroksellisuus on kiehtovaa.

Uutta ostan todella harvoin. Löydän omantyylisiä ja kotiimme sopivia asioita käytettynä ja kirpputoreilta paremmin kuin kaupoista.

Lukeminen on Susannalle rakas harrastus. Hän haluaa löytää aulaan lukunojatuolin.
Susanna harrastaa lukemista. Toiveissa on löytää aulaan nojatuoli, johon voisi käpertyä lukemaan kirjoja.
Keittiön tuolit on pelastettu roskalavalta. Keittiössä on myös yksi harvoista uutena hankituista kodin esineistä, Artekin Nauris-valaisin.
Pöydän ympärillä olevat Aarnion Polaris-tuolit on pelastettu roskalavalta. Oranssit tuolit on uudistettu maalaamalla ne mustiksi. Susannan pitkäaikainen haave, Artekin Nauris-valaisin, on yksi kodin harvoista täysin uutena tehdyistä hankinnoista.
Lasteenhuoneen koristeellinen Turun Kristallin valaisin on kirppislöytö.
Lastenhuoneen kattoa koristaa kirpputorilta hankittu Turun Kristallin valaisin.

Vaikka olen kirppishaukka, en ole keräilijäluonne. Inhoan turhaa tavaraa. Määrän sijaan koetan panostaa laatuun.

Visuaalisuus on minulle äärimmäisen tärkeää. Esineiden pitää olla kauniita, mutta olen tarkka myös toiminnallisuudesta. Jos hankin leipälautasen, ei riitä, että se miellyttää vain silmää. Lautaselle pitää myös mahtua kaksi voileipää.

Miksi sisustat kotiasi second hand -tavaroilla?

Mikään ei voita löytämisen iloa. Kirpputoreilta voi saada laatua, designia ja uniikkeja käsitöitä suorastaan naurettavan edullisesti. Kirpputorit ovat olleet harrastukseni ja elämäntapa jo 15-vuotiaasta saakka.

Teen huomattavasti helpommin hutiostoksia kaupoista, ja varsinkaan nettikaupat eivät ole minua varten. Second hand -sisustaminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta pidän siitä, miten se jättää tilaa mielikuvitukselle ja ruokkii luovuutta.

Kerro parhaasta kirpputorilöydöstäsi!

Löysin kotimme aarteen kirpputorin lahjoitusrullakosta. Käsintehty matto oli likainen ja huonossa kunnossa. Kun pesin maton ja solmin purkautuneet loimilangat, sain siitä täydellisen maton makuuhuoneeseen.

Vanhassa talossa vaatehuoneen virkaa toimittavat rekki ja vanerilaukut.
Makuuhuoneen kiskoilla liukuvien ovien takaa avautuu kaunis näkymä olohuoneeseen. Vaaterekki ja vanerilaukut ajavat vaatekaapin virkaa.
Kirpputorin lahjoitusrullakosta otettu matto on nyt makuuhuoneen kaunistus.
Makuuhuoneen matto on peräisin kirpputorin lahjoitusrullakosta. Tosin Susanna joutui näkemään runsaasti vaivaa ennen kuin matto oli käyttökunnossa. Aito lampaantalja saa olla esillä ympäri vuoden. Lempipussilakanat ovat Marimekon. Anopilta saatu vintagepöytävalaisin on norjalaisen Jonas Hildenin suunnittelema.

Miten sisustusmakusi on muuttunut?

Kaikkea on tullut kokeiltua, paitsi pitsiä, röyhelöitä ja glitteriä. Oma tyyli on löytynyt hiljalleen.

Aiemmat kotimme ovat olleet värikkäämpiä. Nykyään kaipaan kiireisen ja virikkeellisen arjen vastapainoksi kotiin seesteisyyttä.

Vanha talo on osaltaan muokannut sisustustyyliäni. Edellinen kotimme oli kalustettu pitkälti 50–60-lukujen vintagekalusteilla. Tänne ne olisivat tuoneet liikaa mummolatunnelmaa, joten luovuin niistä. Vielä kahden vuoden asumisen jälkeenkin huomaan hakevani tasapainoa uuden ja vanhan välillä.

Susanna kunnostaa myös huonokuntoisia kirppislöytöjä. Artekin viiluviallisen jakkaran hän kunnosti isänsä avustuksella.
Susanna ei pelkää huonokuntoisiakaan kirpputorilöytöjä. Vanhan viiluviallisen Artekin jakkaran hän kunnosti ja maalasi isänsä avustuksella. Keittiön hempeä Kirsikkapuu-tapetti on Pihlgren & Ritolan.
Ikean varastohylly keittiössä on niin ikään täynnä kirpputorilöytöjä. Hyllyssä on myös perheen pullon- ja paperinkierrätyspiste.
Ikean varastohyllyllä olevat tavarat ovat paria esinettä lukuunottamatta kirpputorilöytöjä. Alahyllyllä on kodin kierrätyspiste. Mifukon koreihin kätkeytyy näppärästi muun muassa pullon- ja paperinkeräys.
Puulämmitteinen hella mukailee alkuperäistä mallia. Käytössä se on vain kovilla pakkasilla.
Edellisten asukkaiden hankkima ja alkuperäistä mallia mukaileva puulämmitteinen hella on käytössä vain paukkupakkasilla.

Mitä teet vapaapäivänä?

Suuntaan heti aamusta kirpputoreille. Onneksi ei tarvitse lähteä pitkälle, sillä Lahti on mitä loistavin kirpputorikaupunki. Aika hullua, mutta saatan viettää vapaapäivää myös siivoten. Rentoudun siivoamalla ja järjestelemällä tavaroita.

Mitä hankinnasta haaveilet?

Olen tyytyväinen siihen, mitä meillä on. Jos jotain pitää keksiä, niin Artekin ajaton kolmijalkainen sohvapöytä olisi toiveiden täyttymys. Voisin hyvin ostaa pöydän uutena, koska rahaa jää kirpputorilöytöjen ansiosta säästöön. Toisaalta maltan kyllä odottaa, että se tulee jostain käytettynä vastaan.

LAstenhuoneessa sängyt on sijoitettu niin, että lattialle jää runsaasti tilaa leikeille.
Lastenhuoneessa sängyt on sijoitettu fiksusti niin, että lattialle jää ruhtinaallisesti tilaa leikkejä varten. Marimekon rullattavilla patjoilla pedatut sängyt toimivat päivisin kulmasohvana. Lastenhuoneen seinälle kiinnitetyt Ikean kaapit korvaavat kiinteät säilytyskalusteet. Kaapistot on maalattu Tikkurilan Nefriitti-sävyllä.
Kierrätysteema jatkuu myös lastenhuoneessa ja Artekin tuoleissa. Katseenvangitsija on alkuperäinen hirsiseinä.
Alkuperäinen hirsiseinä on lastenhuoneen katseenvangitsija. Lapsille saatiin yhteinen työpöytä, kun taso teetettiin mittojen mukaan ja pöydän alle hankittiin Ikean säilytyslaatikostot. Artekin tuolit ovat second hand -löytöjä.

Millaista on asua vanhassa talossa?

Sisustin entistä kotiamme jatkuvasti ja silti tuntui, että koti oli aina kesken. Se oli uuvuttavaa. Täällä olen löytänyt rauhan.

Nautin siitä, että vanhassa talossa on tunnelmaa jo itsessään, eikä kodikkuutta tarvitse väkisin yrittää luoda esineillä. En osaa edes ajatella, että asuisimme jossain muualla. Kotimme on kuin pieni pala taivasta.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 1/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lapsiperheen kirppislöydöillä sisustettu koti on upea näyttö kierrätyksestä – katso kuvat ja nappaa Susannan vinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.