Sisustus Tilaajille

Kenkäsuunnittelija Minna Parikalle iski paniikki, kun yritystoiminta päättyi - hetken mielijohteesta hän aloitti taloprojektin, jossa kaikki olisi vaaleanpunaista - katso myös video!

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan kakkoskoti on kaikkea muuta kuin perinteinen mökki – tarkoituksellisesti. Vaaleanpunainen piparkakkutalo on lahja äidiltä tyttärelle.

No mitä jos rakentaisi talon?

Kun muotialan pioneeri, kenkäsuunnittelija Minna Parikka, 43, oli ilmoittanut yritystoimintansa lopettamisesta vuoden 2020 lopulla, hänelle iski paniikki.

“Tajusin, että eihän mulla edes ole mitään suunnitelmia tai projekteja. Että nyt pitäisi alkaa keksiä”, Parikka sanoo.

Kun kalenteri yhtäkkiä tyhjentyi täysin, kakkosasunnon rakennuttaminen oli hetkeen sopiva päähänpisto.

“Se oli hetken mielijohde, kuten monet mun projektit, jotka toteutan intuitiolla.”

Lue myös: Tv:stä tuttu terapeutti Tommy Hellsten oli päättänyt, ettei hänestä tule omakotiasujaa – Loviisan asuntomessujen merenrantatontti ja atriumtalo saivat miehen toisiin ajatuksiin

Koska kakkoskoti on lähellä Helsinkiä, aika siellä ja kotona jakautuu tasaisesti. Villa Luellaan pääsee nopeasti piipahtamaan, ja jäädä voi yöksikin, jos siltä tuntuu. 
Koska kakkoskoti on lähellä Helsinkiä, aika siellä ja kotona jakautuu tasaisesti. Villa Luellaan pääsee nopeasti piipahtamaan, ja jäädä voi yöksikin, jos siltä tuntuu. 

Unelmien tontti löytyi läheltä Helsinkiä

Totta talohaaveesta tuli viimein toukokuussa. Etelä-Suomen saaristossa, lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä seisoo vaaleanpunainen, piparkakkutaloa muistuttava CLT-talo, Villa Luella, jonka omistajasta ei voi erehtyä.

Tonttia Minna etsi kolme viikkoa ennen unelmien paikan löytymistä veden ääreltä. Toiveena oli Helsingin kodin lähellä sijaitseva paikka, jonne pystyisi helposti ajamaan vaikka yhdeksi yöksi.

Muodin maailmassa Minna Parikka tunnetaan leikkisästä, uniikista suunnittelusta ja rohkeasta värien käytöstä. Villa Luella on parhaimmillaan esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun Minnan kaltainen luova idealisti saa vapaat kädet talon suunnittelussa.

Hän tiesi aikaisemmasta kokemuksesta, että arkkitehdille kannattaa mennä mahdollisimman valmiiden ideoiden kanssa.

“Minulla on vahva visio asioista. Piirsin sen, mitä halusin”, hän sanoo.

Projektin arkkitehdiksi valikoitui Mikki Ristola, joka vei Minnan ideat vielä uudelle tasolle. Sisustukseen ja pintamateriaaleihin liittyvät ratkaisut – kuten merenneitolattia ja pinkki kylpyamme – ovat kaikki Minnan omaa visiota. Lattia, kuten kodin ratkaisuista monet, on toteutettu kaupallisina yhteistöinä valmistajien kanssa.

Neliöitä kakkoskodissa on 170. Alun perin Minna oli ajatellut 150 neliöitä, mutta kun arkkitehdit ympärillä alkoivat puhua pienestä talosta, Minnaa alkoi epäilyttää.

“Aloin miettiä, että tuleeko tästä nyt liian pieni. Mahtuuko sinne nyt kaikki asiat? Näin päädyttiin lisäämään neliöitä entisestään, varsinkin makuutiloihin. Se oli hyvä päätös. Näin saatiin kolme makkaria, kodinhoitohuone ja sauna sisälle.”

Avoimet, yhteiseen oleskeluun suunnitellut tilat löytyvät alakerran keittiöstä ja yläkerran olohuoneesta.

“Huvilaa ei ole suunniteltu sellaiseksi, jossa kaikki ovat omissa huoneissaan.”

Woodion vaaleanpunainen kylpyamme on Minnan silmäterä kakkoskodissa. Woodiolta ovat myös pinkki wc-pönttö ja malja-allas. Vaaleanpunaiset lasiovet Minna hankki Essis by Lasilinkiltä.
Woodion vaaleanpunainen kylpyamme on Minnan silmäterä kakkoskodissa. Woodiolta ovat myös pinkki wc-pönttö ja malja-allas. Vaaleanpunaiset lasiovet Minna hankki Essis by Lasilinkiltä.

Askeettinen mökkeily ei sovi

Ennen oman huvilan valmistumista Minna on ollut lähinnä AirBnB-mökkeilijä. Mökkimuistoja on myös lapsuudesta: perhe vietti aikaa mummin omistamalla mökillä lähellä Helsinkiä Minnan ollessa pieni.

“Omat mökkikokemukset ovat hyvin perinteisiä. Että mökissä on pientä, vanhaa, ahdasta, pimeää ja kaikkea vanhaa tavaraa.”

Minna tunnustaakin, ettei hän ole perinteiseen mökkeilyyn liittyvän askeesin ystävä. Sellainen mökkeily ei sovi hänelle, josta puuttuvat kaikki mukavuudet. Siksi omakotitalorakentaminen oli selvä ratkaisu.

Kakkoskotiin Minna halusi tuoda vahvasti puurakentamista, mikä on epätyypillistä hänen kaupunkikodilleen. Lisäksi hän toivoi tilan tuntua.

“Halusin huvilasta hyvin erilaisen siitä todellisuudesta, että on ahdasta ja vanhaa. Halusin, että täällä on mahdollisimman vähän tavaroita.”

Vanhasta kodista on tuotu talolle vain muutama asia – ja niistäkin Minna on ollut epäileväinen.

“Tämä kokonaisuus on niin tarkkaan mietitty ja tehty elämykselliseksi tähän paikkaan ja tälle saarelle, että kaiken vanhan tuominen tuntuu tosi väärältä.”

Uudenhohtoisuus myös tukee ja tuntuu luontevalta uudessa elämänvaiheessa.

Lahja äidiltä tyttärelle

Vaikka Minna tulee oleskelemaan huvilalla pääasiassa 5-vuotiaan tyttärensä Luellan kanssa, toiveissa on kutsua paljon ystäviä kylään. Minnalla on vahvoja odotuksia sen suhteen, että huvilasta tulee sosiaalinen paikka, jossa on aina avoimet ovet lähipiirille.

“Vierasmakkarin ansiosta tänne voi pyytää matalalla kynnyksiä ihmisiä yöpymään, ja yläkertaan mahtuu useampi nukkuja siskonpetiin.”

Kaikkein parhaiten talolla viihdytään alakerran keittiö- ja ruokatilassa. Isot liukuovet saa auki, jolloin 150 neliön kaiteeton terassi muuttuu oleilun jatkeeksi.

Isot terassiportaat sopivat nukkekotimaisen piparkakkureunaisen talon henkeen.

“Tulee lapsellinen olo, kun istuu näillä korkeilla portailla.”

Kakkoskoti on myös tärkeä paikka Minnan omalle ajalle. Se on paikka, jossa suunnittelija heittää aivot narikkaan. Saaressa Minnan lempipuuhaa on saunominen ja uiminen, mielellään tuntikausia toistaen.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin yhdessä vietetty aika tyttären kanssa. Villa Luella on rakennettu ennen kaikkea paikaksi äidiltä tyttärelle. Siitä puhuminen herkistää Minnan.

“Toivon että tämä paikka tulee kestämään aikaa ja saan sen pidettyä niin hyvänä, että aikojen saatossa se jää tyttärelleni. Toivon, että tästä tulee sellainen merkityksellinen paikka.”

Mutta nyt kun talo on valmis, on taas otollinen aika jollekin uudelle.

“Ensimmäinen ajatus oli, että mitä seuraavaksi teen”, Minna nauraa.

Katso videolta Minna Parikan esittelykierros Villa Luellassa!

Kuka olisikaan parempi henkilö kertomaan Villa Luellan erityispiirteistä kuin Minna Parikka itse. Hyppää mukaan kierrokselle Villa Luellassa.

Juttu on julkaistu Dekossa 8/23.

17.8.2023 Artikkeliin lisätty tieto kaupallisista yhteistöistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kenkäsuunnittelija Minna Parikalle iski paniikki, kun yritystoiminta päättyi - hetken mielijohteesta hän aloitti taloprojektin, jossa kaikki olisi vaaleanpunaista - katso myös video!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.