Suhteet

7 asiaa, joita pariterapeutti ei tekisi omassa suhteessaan – sorrutko samaan, johon yli puolet ihmisistä?

Parisuhdeonni rakentuu luottamuksen, avoimuuden ja kunnioituksen varaan. Ensitreffit alttarilla -ohjelman pariterapeutti Hanna Myllymaa kiinnittäisi huomiota muun muassa siihen, millä tavalla kumppanista puhuu ystäville.

Ensitreffit Alttarilla -ohjelmassa asiantuntijana toimiva pariterapeutti Hanna Myllymaa tietää, mistä suurin osa parisuhdeongelmista johtuu: vaikeudesta puhua toiselle mieltä painavista asioista. Hän kertookin toivovansa, että ihmiset hakeutuisivat uskaliaammin terapiaan. Myllymaa jakaa meille seitsemän asiaa, joita ei itse tekisi parisuhteessa.

1. En rikkoisi yhteyttä esimerkiksi uskottomuudella

”Parisuhteen yhteys perustuu luottamukseen ja turvallisuuteen. Kerran rikkoontuneen lasin palasista ei saa enää liimattua samanlaista lasia. Uskottomuutta on erilaista. Siihen voi kuulua seksuaalinen pettäminen, mutta uskottomuutta voi olla myös esimerkiksi sellainen viestittely jonkun ihmisen kanssa, jonka sisältö pitää salata puolisolta.

En itse haluaisi olla aktiivinen osapuoli tällaiseen toimintaan. Kuitenkin noin 60 prosenttia ihmisistä on uskottomia parisuhteessaan, ja kun paperin rypistää, siitä on todella vaikea saada enää suoraa.

Ylipäätään ei kannata tehdä sellaisia asioita, joista ei voisi kertoa kumppanille. Se kuormittaa itseä ja kertoo siitä, ettei pysty olemaan rehellinen toiselle.”

Lue myös: Väljähtikö parisuhde? Seksologi antaa 5 vinkkiä halujen herättelyyn – yhtä voit kokeilla ruokaostoksilla

2. En jättäisi puhumatta mieltä painavista asioista

”Suurin osa parisuhteiden ongelmista johtuu siitä, että kumppanille ei puhuta ja kerrota itseä vaivaavista asioista. Mitä nopeammin mieltä painavasta tai ikävältä tuntuvasta asiasta lähtee keskustelemaan kumppanin kanssa, sitä nopeammin se saadaan käsiteltyä.

Kun asioista puhuu heti, ei tarvitse jäädä pohtimaan samoja asioita moneen kertaan eivätkä puhumattomat ongelmat pääse kasautumaan.

Ylipäätään ei kannata vain omassa mielessä lähteä pyörittelemään ajatuksia ja tekemään erilaisia tulkintoja tilanteista. Omista tunteistaan tulee osata puhua toiselle.

Usein parit menevät terapiaan juuri mieltä painavien asioiden vuoksi ja sen takia, etteivät osaa puhua niistä keskenään.”

3. En olisi epäkunnioittava

”Suhteessa on tärkeää säilyttää kumppanin kanssa luottamus sekä rehellisyys. Esimerkiksi ystäväporukassa kumppanista tulee puhua sellaisella tavalla, jolla hänellekin puhuu. Toista tulee kunnioittaa. Ihminen ei välttämättä halua, että toinen osapuoli kertoo kaikkea ulkopuoliselle.

Jos olen itse kertonut jotain asioita suhteestamme muille, kerron siitä myös kumppanilleni. Parisuhteen asioista juoruilusta ei ole mitään hyötyä parisuhteelle.

Varsinkin parisuhteen loppuvaiheessa ystävät yleensä tietävät ihmisten parisuhteesta paljon enemmän kuin kumppani, vaikka asian pitäisi olla juuri toisinpäin.”

Pariterapia. Pariskunta pitää toisiaan kädestä.
”Uskon, että kaikki haluavat silloin tällöin kuulla, kuinka tärkeitä he ovat omalle kumppanilleen”, Ensitreffit alttarilla -ohjelman pariterapeutti Hanna Myllymaa sanoo. © iStockphoto

4. En jättäisi huomioimatta kumppanin oman ajan tarvetta

”Välillä jokainen ihminen haluaa vain olla itsekseen ja tehdä omia juttujaan. Jos puolisolla on tällaisia tarpeita, niitä tulee kunnioittaa ja antaa tarvittu aika. Sama toimii vastavuoroisesti toisinpäin.

Parisuhteessa myös oma aika on tarpeellista. Muuten voi käydä niin, että elämää eletään toisen kautta ja kaikki pitää tehdä yhdessä. Parisuhteessa on aina kaksi erillistä ihmistä, joilla on molemmilla ollut oma elämä myös ennen parisuhdetta. Myös tarpeet ovat erilaisia.

Jos kumppani haluaa esimerkiksi lähteä kavereiden kanssa jonnekin, en itse olisi esteenä vaan yhdessä mietittäisiin, miten toive on mahdollista toteuttaa.

Jokaisen tulee huomioida omat tarpeensa ja puhua niistä kumppanilleen avoimesti. Muuten voi käydä niin, että ihmisestä tulee tyytymätön, koska ei saa toteuttaa itseään tarvitsemallaan tavalla. Parasta on kasvu ja kehittyminen kumppanin kanssa.”

5. En jättäisi kertomatta, kuinka tärkeä kumppani on

”Aina kannattaa sanoin tai pienin elein kertoa kumppanille, kuinka tärkeä tämä on. Toista ei kannata pitää itsestäänselvyytenä. Uskon, että kaikki haluavat silloin tällöin kuulla, kuinka tärkeitä he ovat omalle kumppanilleen.

Esimerkiksi halaus, lemppari suklaapatukka kaupasta tai viesti keskellä päivää voivat saada kumppanin olon tärkeäksi, arvostetuksi ja rakastetuksi.”

Lue myös Anna.fi:  Pariterapia: 4 polttavinta ongelmaa, joita parit ratkovat ammattiauttajalla – yksi on iän tuoma

6. En hylkäisi hädän hetkellä

”Kumppanin sairastuessa tai kohdatessa haasteita, en hylkäisi häntä. Avioliitossa on sitouduttu olemaan toisen rinnalla myötä- ja vastoinkäymisissä. Haastavilla hetkillä todennäköisesti tarvitsee kumppaniaan kaikista eniten.

Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta näen puolison hylkäämistä työssäni jonkin verran. Tällainen käytös voi tosin kieliä myös aikaisemmista ongelmista suhteessa ja siitä, että perusasiat, jotka on ylempänäkin mainittu, eivät ole kunnossa.”

7. En sietäisi henkistä tai fyysistä väkivaltaa

”En sallisi parisuhteessa väkivaltaa itseltäni tai kumppanilta. Henkistä väkivaltaa voi olla vaikeampi huomata, sillä se ei jätä ulkoisia jälkiä.

Väkivaltaisessa suhteessa kannattaa mahdollisimman pian olla yhteydessä esimerkiksi rikosuhripäivystykseen, jotta tilanteeseen saa apua mahdollisimman nopeasti. Sen kautta ihminen saa tukea sekä toimintaohjeita.”


Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 asiaa, joita pariterapeutti ei tekisi omassa suhteessaan – sorrutko samaan, johon yli puolet ihmisistä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.