Sisustus

Mitä eroa on 10 euron ja yli 100 euron pellavakankaalla? Kerromme, kuinka valitset laadukkaan pellavatekstiilin

Lue nämä 3 vinkkiä ennen kuin klikkaat pellavavuodevaatteet ostoskoriin tai kiikutat pellavaiset käsipyyhkeet kassalle.

Eurokankaan ostopäällikkö Riitta Fagerlund neuvoo, mitä asioita kotiin ostettavista pellavatekstiileistä kannattaa katsoa ennen ostopäätöstä.

1 Pellavan tuntuma on makuasia

Pellavassa on kaksi erilaista lankatyyppiä. Lyhytkuituinen rohdinlanka on rouheampi, pitkäkuituinen aivinalanka on sileämpi.

Lakanoissa käytetään yleensä eripaksuisia aivinalankoja. Fagerlund suosii vuodevaatteissa ja etenkin lakanoissa ohuesta ja sileästä langasta kudottua tiheää pellavakangasta.

Tiheästä kankaasta valo ei paista läpi. Mitä tiheämpi kangas on, sitä painavampi ja hintavampi se on. Rouheasta pellavasta tehdyt lakanat voivat olla kovempia.

Mitä sidoksiin tulee, puuvillassakin paljon käytetty palttinasidos on hyvä perussidos lakanapellavalle.

”Palttinasidos kulkee myös korinpohjasidoksen nimellä. Siinä langat menevät vuorotellen toisten yli ja ali”, Fagerlund sanoo.

Elloksen pellavavuodevaatteet
Kuva:

Mistä pellavatekstiilien hintaero johtuu?

”Raakapellavan hinta on aika sama kaikille. Eri valmistajat ostavat raakapellavan samoilta toimijoilta ja alueilta”, Fagerlund sanoo.

Kuluttajan maksamaan lopulliseen hintaan vaikuttaa moni tekijä tuotantopaikasta hankintaketjuun ja valmistustapaan.

Moniportainen hankintaketju kasvattaa kuluja, ja vaikka pellava on aina pellavaa, voi sen kangasrakenne ja laatu olla erilainen eri valmistajalla ja eri tuotteissa. Myös viimeistelyt vaikuttavat hintaan.

Lisäksi joillain brändeillä on oma arvonsa, mikä nostaa hintaa.

Vertaillaan:

Esimerkiksi Eurokankaalla pellavakankaiden hinnat alkavat noin 10 eurosta per metri. Halvimman pellavakankaan paino on 160 g/neliö ja se on ohutta ja läpikuultavaa.

Kalleimpien joukossa on 125 euroa metrillä maksava kivipesty, pehmeä pellavakangas, joka painaa 520 g/neliö. Ero on käsinkosketeltava.

Valinta on maku-, ulkonäkö- ja käyttötarkoituskysymys.

H&M Homen pellavatekstiileitä
Kuva:

Muista katsoa pellavatuotteen viimeistelyn taso

Tuotetta kannattaa ehdottomasti hiplata ennen ostamista, jos pystyy.

”Käsituntuma kertoo paljon laadusta”, Fagerlund sanoo.

Mutta millaisia asioita tuotteen valmistuksesta tulisi katsoa?

Laadukkaita tekstiilejä ei vain saumuroida ja käännetä ympäri. Keittiöpyyhkeet ja pöytäliinat käännetään esimerkiksi tuplakäänteellä.

”Hyvä ja siisti pussilakana ommellaan pussisaumaan, niin ettei saumurin jälkeä näy pussilakanan tai tyynyliinan sisällä.”

Fagerlund kertoo, että pellavatekstiileissä näkee nykyään paljon myös kestäviä rullapäärmeitä. Rullapäärmeessä kangasta ei käännetä ollenkaan vaan kankaan reunan päälle tehdään langasta tiivis ja tiukka ommel.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on 10 euron ja yli 100 euron pellavakankaalla? Kerromme, kuinka valitset laadukkaan pellavatekstiilin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.