Sisustus

Päivi peri 20 vuotta sitten kaksi Mariskoolia – nyt hänellä on niitä 186! Katso kuvat huikeasta kokoelmasta

Pirkanmaalla asuva Päivi Mäkinen alkoi keräillä Mariskooleja 20 vuotta sitten. Rakkaimmat lasimaljat ovat kokoelman ensimmäiset: ne kaksi, jotka Päivi peri edesmenneeltä mammaltaan.

Monella suomalaisella on kotonaan vähintään yksi Mariskooli. Lasimaailman klassikko on rakastettu ylioppilas-, rippi- ja häälahja, joka on ilahduttanut suomalaisissa kodeissa jo vuosikymmenten ajan.

Harvalla on kuitenkaan hyllyjä ja vitriinejä koristamassa yhtä monta Mariskoolia kuin pirkanmaalaisella Päivi Mäkisellä, 38. Hänen kaappeihinsa on kertynyt vuosien varrella 186 Mariskoolia, ja määrä vain kasvaa.

”Kokoelmani koostuu virallisista väreistä, väliväreistä ja väreistä, joita ei koskaan ole ollut tuotannossa. Joukossa on niin I-laatuisia kuin jokunen II-laatuinen Mariskooli. On vanhaa tuotantoa ja uudempaa tuotantoa”, Päivi kertoo.

Tältä Päivin kokoelma näyttää tällä hetkellä:

Päivin Mariskoolit on sijoiteltu näyttävään vitriiniin.
Kokoelma loistaa sateenkaaren väreissä.

Kaikki Päivin Mariskoolit ovat aitoja. Tarkkaa rahallista arvoa Päivi ei pysty kokoelmalleen nimeämään.

”Kalleimmasta maksoin noin 300 euroa, halvimmat ovat olleet kirpputorilöytöjä muutamalla eurolla. Osa on lahjoina saatuja.”

Lue myös: Löytyykö kaapistasi arvokas Mariskooli? Näistä maljoista maksetaan satasia

Siitä se ajatus sitten lähti

Nuorena Päivi ei erityisemmin piitannut Mariskooleista. Vuonna 2000 tilanne muuttui.

”Loppukesästä mammani menehtyi. Perin häneltä oranssin ja opaalivalkoisen Mariskoolin. Siitä se ajatus – tai ehkä joidenkin mielestä jopa pakkomielle – lähtikin.”

Päivi viehättyi Mariskoolien laajasta väriskaalasta ja yksinkertaisesta mutta monimuotoisesta muotoilusta. Sattumalta hänen kokoelmansa ensimmäiset Mariskoolit olivat myös harvinaista väriä, mikä lisäsi innostusta niitä kohtaan.

Tämän parivaljakon Päivi peri mammaltaan 20 vuotta sitten.

Nykyään monet keräilijät hankkivat Mariskoolinsa esimerkiksi erilaisista Facebook-ryhmistä. Päivikin metsästää Mariskooleja juuri sosiaalisesta mediasta. Kun Päivi innostui keräilystä, Facebookia ei kuitenkaan vielä ollut. Silloin hän hankki kokoelmaan lisäystä esimerkiksi Iittalan myymälöistä.

Kun Päivi ja hänen miehensä menivät naimisiin vuonna 2006, häälahjalista koostui pitkälti yhdestä erityisestä lasiesineestä.

”Listalla oli tietenkin mukana yleismittaria ynnä muuta miehelle. Mutta saimme kuitenkin lahjaksi melkein kaikki sillä hetkellä tuotannossa olleet värit ja ison kasan välivärejä.”

Mariskooleista löytyy runsaasti erilaisia välivärejä. Kuvassa väliväri 107.

Päivin kokoelma painottuu erityisesti sinisen sävyihin. Hänen omat suosikkivärinsä vaihtelevat vuodenaikojan ja mielenalojen mukaan.

Ehkäpä kaikkein rakkain Mariskooleista on isoäidiltä peritty oranssi, vaikka Päivi ei erityisemmin oranssista värinä välitäkään.

”Se oli aina mammalan pöydällä täynnä sokeria, varustettuna maailman koristeellisimmalla hopealusikalla. Oranssi oli mammani suosikkiväri. Opaalivalkoinen Mariskooli löytyi kaapin perukoilta vasta, kun aloimme tyhjentää kaappeja.”

”Rahassa mitattuna arvokkain Mariskoolini on opaalikeltainen, mutta tunnearvoltaan kaksi ensimmäistäni.”

Opaalikeltaisen Mariskoolin hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten muidenkin värien hinnat.

”Noin 10 vuotta sitten, kun sain hankittua omani, huusin sitä muutaman muun kanssa, joten hinta nousi. Viime vuonna joku oli löytänyt saman värin vain 150 eurolla. Se oli hänelle mahtava löytö. Nyt värin hinta pyörii 200 euron tienoilla”, Päivi kertoo.

Opaalinkeltainen on arvokkain Päivin omistamista Mariskooleista.

Ei mikään ihan tavallinen Maija Meikäläinen

Päivin kokoelma herättää jo nyt arvostusta. Tulevaisuudessa hän aikoo jatkaa Mariskoolien keräilyä.

”Olen jo pitkään katsellut mattasinistä ja -keltaista Mariskoolia. Ne ovat ehkä seuraavat suuremmat satsaukset rahallisesti.”

Päivi on juuri hankkinut uuden vitriinin, joka vetää sisäänsä helposti toiset 200 Mariskoolia. Uutta kaappia tai sen laajennusta ei siis ainakaan vähään aikaan tarvitse miettiä.

”Vitriiniä on suunniteltu, mitoitettu ja kustannusarvioita laskettu ahkeraan jo kymmenisen vuotta ja nyt vihdoinkin sain sen toteutettua sen toiselta mammaltani saamalla perinnöllä. Mariskooleissa on itselleni suuri tunnearvo kätkettynä.”

Päivi asuu Pirkanmaalla miehensä, 6-vuotiaan poikansa ja perheen kahden koiran kanssa. Mitä mieltä perhe on Päivin Mariskooli-harrastuksesta?

”Meille on muodostunut ajan saatossa tietynlainen yhteisymmärrys asioihin. Mies ei kysy paljonko olen käyttänyt uusimpaan Mariskoolin, kun minä en kysele uusimman autoharrastuksen hankinnan perään”, Päivi kertoo.

Muussa lähipiirissä harrastus herättää kunnioitusta.

”Mahtuuhan mukaan aina muutama, jonka mielestä olen täysin hullu. Mutta kuka nyt haluaisi olla täysin tavanomainen Maija Meikäläinen?”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päivi peri 20 vuotta sitten kaksi Mariskoolia – nyt hänellä on niitä 186! Katso kuvat huikeasta kokoelmasta

Ihmettelen vain

Minua ihmetyttää edelleen, että ihmiset kertovat näin tarkoin kalliista keräilyharrastuksistaan ja näyttävät kaikille omaisuutensa. Sehän on kuin kutsu rikollisille, että täältä löytyy rahanarvoista tavaraa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.