Sisustus

Sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo, mistä tämän ajan modernin kodin tunnistaa – katso myös kuvat!

Sisustussuunnittelija Anita Koponen vastasi Mikkelin asuntomessuilla 2017 modernin loft-talon sisustuksesta. Hän kertoo, millainen moderni talo on tänään.

Luonnonvalo on tärkein

”Nykyaikaisessa talosuunnittelussa pitää ottaa huomioon valoisuus ja valonkulku huoneesta toiseen.

Hienotkaan materiaalit eivät näytä kauniilta, jos tilaan ei tule riittävästi luonnonvaloa. Ilman sitä vaikutelma jää helposti pimeäksi ja tunkkaiseksi.”

1. Lisää vuorovaikutusta

”Tilaratkaisuissa suositaan nyt vuorovaikutusta ja toiminnallisuutta. Keittiö avautuu ruokailutilaan ja olohuoneeseen, jolloin ruoanlaittaja ei ole eristyksissä muista.

Vielä enemmän toivoisin näkeväni tilaratkaisuissa makuuhuoneen toimintojen vuorovaikutusta. Aamulla herätessä säästää minuutteja, jos peseytymis- ja pukeutumistilat ovat makuuhuoneen yhteydessä tai ainakin läheisyydessä.

Nyt arjen luksusta ovat kodin toimivuus ja helppous.”

Lisää vuorovaikutusta erilaisilla tilaratkaisuilla
Tilaratkaisuissa suositaan toiminnallisuutta: pukutila avautuu suoraan makuuhuoneeseen.

Mitä materiaaleja suositaan nyt?

”Käsinkosketeltavat, raffit materiaalit ovat nyt pinnalla ja ymmärrän sen hyvin. Betoni, mikrosementti, teräs, puu ja lasi ovat vahvoja materiaaleja yksinkin, mutta sopivat myös yhteen. Ne kestävät kulutusta eivätkä menetä luonnettaan trendien heilahteluissa.”

2. Eleetön keittiö

”Keittiöihin panostetaan, mutta samaan aikaan halutaan, että keittiö ei näyttäisi niin selvästi keittiöltä ja olisi kovin paljon esillä. Se saa sulautua ilmeeltään muihin tiloihin.

Eleettömyys liittyy myös siihen, että tavaraa ei pidetä esillä tasoilla. Nythän tehdään paljon aamiaiskaappeja, joihin pienkoneet saa piiloon ovien taakse.

Yläkaapittomuus ja asioiden integroiminen ovat tätä päivää. Jääkaappi, pakastin ja tiskikone laitetaan kalusteovien taakse. Saareke on luonteva linkki tilojen välillä.”

Yläkaapiton avara keittiö sulkee kaiken ylimääräisen sisäänsä
Yläkaapittomuus ja asioiden integroiminen ovat tätä päivää.

3. Valaistus saa yllättää

”Luonnonvalon lisäksi keinovalojen miettiminen on tärkeää Suomessa, jossa pimeää aikaa on niin paljon. Valaistuksen tarkoitus on paitsi helpottaa arkea, myös luoda tunnelmia ja nostaa esiin kodin kauniita piirteitä.

Messutalossa esimerkiksi käytävän lattiaan upotetut valaisimet tekevät tilasta iltaisin tunnelmallisen ja yllättävän. Mikään ei estä laittamasta valoja katon sijaan lattiaan.”

Lattiaan upotetut lamput ja liukuovet
Käytävän lattiaan upotetut valaisimet tekevät tilasta iltaisin tunnelmallisen ja yllättävän.

Tilaa säästävät liukuovet ovat trendikkäitä

”Liukuovet eivät vie tilaa tai luo hukkatilaa, kuten tavalliset taittuvat ovet. Mustat ovet kuuluvat loft-tyyliin ja kehystävät huoneen.”

4. Mieti kodin kokonaisuutta

”Kun kodin tilat linkittyvät toisiinsa tyylillisesti, sisustuksesta tulee ehjä kokonaisuus.

Tällä hetkellä mietitään sisustuksen pitkäikäisyyttä. Kotia ei haluta laittaa uusiksi jokaisen trendin mukaan.

Mustavalkoinen, ajaton sisustus
Täysvalkoisuuden aika on ohi.

Ajattomuus ei tarkoita tylsyyttä. Sisustus on parhaimmillaan kontrasteja, joka voi näkyä pintojen sävyissä tai uusien ja vanhojen tavaroiden yhdistelyssä.

Messutalon sisustuksessa käytin mustaa punaisena lankana ja kontrastina muun muassa ovissa, ikkunankarmeissa ja seinäpinnoissa. Täysvalkoisuuden aika on ohi.”

Juttu on julkaistu Kotiliesi 14/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo, mistä tämän ajan modernin kodin tunnistaa – katso myös kuvat!

saara-sisko julin

Anita Koposelle,

hei,

minulla on 60 luvun ilmari tapiovaaran suunnittelema pöytä ja 4 tuolia, joita en ole raaskinut heittää pois, koska ovat edelleen mielestäni kauniit, käytännölliset ja melko hyvässä kunnossa ainakin pienen pintakäsittelyn jälkeen. pöytä 2 osasta. koko 120×70 sm. ja neljä tuolia.

huomasin eräässä huvila ja huussi-jaksossa, että olit kiinnostunut juuri sellaisesta, mutta asiakkaasi ei ollut.

kerrotko minulle, mihin sen voisin myydä. asun helsingin pihlajamäessä ja kalut ovat kellarissa pölyttymässä. ne voisi noutaa sieltä pientä korvausta vastaan. hinnoista varmaan sovitaan.

saara-sisko julin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.